Fra konkurs til gazellevirksomhed
Schandorff ApS begyndte som VVS-virksomhed, men er i dag er et blandet foretagende, som leverer ydelser inden for El- VVS- tømrer- murer- og malerfaget. Virksomheden er for nylig blevet kåret som gazellevirksomhed.
Schandorff ApS er et eksempel på en virksomhed, som virkelig har vendt udviklingen. Fra en konkurs i 2002 og en genstart i 2003 er det kun gået fremad, så virksomheden i dag er kåret som gazellevirksomhed, "vi blev nr. 730 ud af 2675," siger virksomhedens direktør, Henri Flex, som desuden er indstillet til prisen Entrepreneur of the Year.
”Min far overtog virksomheden i 1981, og han kunne godt tænke sig, at der skulle ske lidt mere, så han ansatte malere, murere og tømrere. Han indgik også et samarbejde med nogle lokale elfirmaer og begyndte et koncept med totalentrepriser,” siger Henri Flex om baggrunden for virksomhedens nuværende opbygning.
Han begyndte selv sin uddannelse som elinstallatør i starten af 1990’erne og var i den forbindelse ansat hos Elgården med henblik på et senere opkøb. Det skete i 2004. Før da havde Henri Flex taget endnu en uddannelse, nemlig som gas- og vandmester, og Schandorff havde startet sin egen elafdeling med Henri Flex i spidsen.
Ned og op igen
Ved sin fars død i 2003 overtog Henri Flex virksomheden. Det blev dog ikke helt, som han havde forestillet sig. Indviklede arveforhold og utilstrækkelig pasning af virksomheden betød, at den ved overtagelsen var dybt forgældet.
”Samme år måtte vi ganske enkelt dreje nøglen om. Det der skete var, at banken ikke ville være med, da jeg overtog, men min far havde købt en masse ejendomme, så det lykkedes trods alt at få betalt de fleste af kreditorerne. Den gamle bank anlagde imidlertid en retssag for at få resten af deres penge, men de tabte sagen, fordi de ikke havde villet indgå en aftale med mig. Og så startede vi op igen samme år som Schandorff ApS – og med en ny bank,” siger han.
Blandt andet fordi leverandørerne havde fået deres penge, og fordi den nye bank betragtede konkursen som uforskyldt, havde Henri Flex ingen problemer med at starte op igen.
”Siden da er det gået strygende. Vi har fået flere og flere medarbejdere og større og større omsætning, vi har i dag ansat elektrikere, VVS’ere, arbejdsmænd og murere. Lige nu har vi 20, og vi søger én mere. På de øvrige områder entrerer vi med nogle faste samarbejdspartnere, i nogle sammenhænge optræder vi også som underleverandører – især på el og VVS,” siger han.
Virksomhedens vækst har i det seneste regnskabsår ligget på 214 procent.
Ikke noget nybyggeri
I modsætning til mange andre virksomheder er Schandorff ApS ikke involveret i nybyggeri. De fleste af kunderne er privatkunder. Her er opgaverne typisk renovering af badeværelser og køkkener samt almindeligt spjældarbejde.
Dertil kommer en del serviceaftaler for ejendomme, hvor Schandorff tager sig af almindelig service.
”Vi servicerer 50-60 ejendomme. Hos nogle er det kun på et enkelt område – fx el eller VVS, hos andre er det al vedligeholdelse, fordi de mener, det er supersmart kun at have én leverandør.” Endelig har virksomheden en del opgaver i butikker, industri og liberale erhverv. De fleste af virksomhedens entrepriser ligger størrelsesordenen 100.000 og 1.000.000 kr. i omsætning.
Nybyggeri falder derimod uden for virksomhedens forretningsområde.
”Det går vi kun ind i, hvis nogen direkte beder os om det. Vi er ikke vant til det, og hvis ikke det er noget, man arbejder med hver dag, tager det for lang tid, og så bliver vi for dyre,” siger Henri Flex. Det er han med god grund glad for lige nu, hvor det går voldsomt ned ad bakke på området.
Vores priser er for lave
Som de fleste andre virksomheder i branchen er Schandorffs timepriser for lave.
”Vi fik ”Vandmanden” til at undersøge vores timepriser og fik at vide, at de lå for lavt, hvis vi skulle en ordentlig fortjeneste, så hævede vi priserne, og vi oplevede ingen negative reaktioner,” siger Henri Flex som peger på, at det er helt generelt for branchen, at priserne ligger for lavt.
”Selvom omsætningen er steget og steget, tør ingen hæve priserne. Branchen har selvfølgelig haft en stigende fortjeneste, men kun fordi omsætningen har været højere,” siger Henri Flex.
Energibesparelser mest i ejendomme
Installationer til energibesparelser har ikke været særlig udtalt hos privatkunder. Derimod er ejendommene meget opmærksomme på det. Det handler især om udskiftning til a-pumper og brug af energirigtige lyskilder. Også besparelser på vandforbruget er en del af arbejdet her.
Henri Flex er optimistisk, hvad angår virksomhedens fremtid. ”Den eneste trussel, jeg ser, er, at de store går ned på vores marked, men jeg tror ikke rigtig på det, for de er ikke gearet til det,” slutter han.
Af: Kristina Øby Pedersen