Den 2. - 4. februar mødes toppen af poppen blandt de unge talenter indenfor blandt andet elektriker- og vvs-fagene ved DM i Skills i Fredericia. Her vil de blive testet i installation af nye digitale løsninger til at energioptimere bygninger. Med andre ord, skal de vise de ’skills’, der er centrale for Danmarks grønne omstilling.
De fem finalister ved DM Skills for elektrikere er fra censtre: Steffen Pilegaard Munter, Hauge Gruppen; Jacob Steinicke Laursen, Midtjysl Elcenter; Jacob Søe Lillelund, SIF Gruppen; Lukas Marcus Pedersen, El-Dam og Marcus Hedemand, Scantel International. Foto: Schneider Electric.
VVS- og særligt elektrikerfaget har udviklet sig markant de senere år i takt med, at verden er blevet mere digitaliseret. Udover at have styr på el, skal elektrikere og vvs’er for eksempel nu også kunne installere, servicere og rådgive kunderne om digitale, energieffektive løsninger, der er afgørende for at Danmark kommer i mål med regeringens ambitiøse klimamål. Et stort ansvar som de unge elektrikere, vvs og andre håndværkere, der deltager i DM i Skills 2023, ser frem til at løfte.
Unge på en mission
”Det er ret motiverende for mig, at man som elektriker er efterspurgt ’ude i virkeligheden’. At vi er med på det tog, der kører mod fremtiden, og at vores branche ikke er død om ti år. Tværtimod, så er det netop os elektrikere, der skal vejlede kunderne og installere løsningerne til Danmarks grønne omstilling”, siger Jakob Søe Lillelund, elektriker hos SIF Gruppen A/S.
Læs også: Teknikentreprenør satser på faglighed og ordentlighed i uddannelsen
Det er Jacob Laursen, der til daglig arbejder som elektriker hos Midtjysk El Center, helt enig i:
”Noget af det, jeg synes er fedt ved at være i elektrikerbranchen er netop, at man kan være en del af at tage skridtet i en bæredygtig retning,” siger Jacob Laursen og fortsætter:
”Under træningen op til DM i Skills har vi elektrikere samarbejdet og lært rigtig meget af hinanden. Det kommer både kunder, vores arbejdsplads og samfundet til gavn, at vi holder os skarpe på fremtidens løsninger. Og så er det utroligt spændende og sjovt at dyste og lære på samme tid”.
Højere prioritering af elektrikeruddannelsen
Den globale energioptimeringsspecialist Schneider Electric, der er blev kåret til verdens mest bæredygtige industrikonglomerat af Corporate Knights , bidrager med både træning og undervisning af de unge talenter, som forberedelse til DM i Skills i Fredericia. Virksomheden, der har lokal produktion i Ringsted, R&D i Kolding og hovedkvarter i Ballerup, er hovedsponsor for elektrikerne ved DM i Skills. Udover at levere materialet, som deltagerne bruger i konkurrencen, giver virksomheden også produkter og løsninger gratis til mange af landets erhvervsskoler.
”Det er vigtigt for os at bidrage med både materiale, træning og undervisning til deltagerne i DM i Skills, og vi hepper på dem hver og en. Prioriteringen af elektrikeruddannelsen er en mærkesag for Schneider Electric, og den er vigtigere end nogensinde. Ikke bare for de unge mennesker, men også for samfundet og klimaet. Vi håber, at DM i Skills kan være med til inspirere endnu flere unge til at gå elektrikervejen”, siger Mette Sandgaard Kühl, Channel Manager – Training hos Schneider Electric.
Med flere end 2.500 lærlinge er elektrikerbranchen den håndværkerbranche, som tager allerflest lærlinge ind. Og der er bud efter dem. Ifølge en rapport fra 2022 af TEKNIQ Arbejdsgiverne og Dansk El-Forbund kræver op mod 80 procent af den grønne omstilling, at el-branchen sættes i spil .
Byggeri

Byggebranchen savner diversitet og inklusion
Ni ud af ti medarbejdere i byggebranchen er mænd, og den udvikling har stået stille de seneste ti år, viser tal fra Danmarks Statistik. I Kemp & Lauritzen tager de nu helt nye midler i brug for at flytte virksomheden og medarbejdersammensætningen hen imod en endnu mere bæredygtig fremtid. Sammen med CBS Executive Fonden og CBS starter virksomheden et 3-årigt forskningsprojekt, der skal belyse diversitet og inklusion i byggebranchen.
Energi

Nye tiltag i forhold til Europas elmarked
Historisk høje elpriser har fået EU til at råbe vagt i gevær. Kommissionen har netop vedtaget en grundlæggende reformering af det europæiske elmarked. Dansk Industri, der repræsenterer den samlede danske energisektor, ser positivt på forslaget, der bevarer de nuværende mekanismer på markedet, som sikrer billigere energi.
Energi

Tom fjernvarmepulje skaber usikkerhed
Den populære fjernvarmepulje er løbet tør for tilskudsmidler. Det er rigtig ærgerligt, mener Dansk Fjernvarme. Der er behov for risikoafdækning for fjernvarmeselskaber, så Danmark kan fortsætte indsatsen med at udfase den fossile naturgas.
Branchen

Byggeriet mangler viden om bæredygtige materialer
Tre ud af fire i byggeriet oplever højere krav og forventninger til deres viden om og arbejde med bæredygtige materialer og løsninger. Men over halvdelen føler ikke, at de har tilstrækkelig viden til at træffe bæredygtige beslutninger. Det viser en ny rundspørge, som er lavet af Brancheforeningen Danske Byggecentre.
Sanitet

Bæredygtighed og beskyttet værksted passer godt sammen
Bæredygtighed i naturen går hånd i hånd med samfundsmæssig og social bæredygtighed i sanitetsproducents igangværende samarbejde med Stena Recycling og Marjattas beskyttede værksted i Snesere. Det handler om at skabe mening i at gøre noget for andre.
Energi

Grossist vil sætte klimamål med afsæt i forskning
Landets største stål- og teknikgrossist tager bæredygtighedsarbejdet til næste niveau og forpligter sig til klimamål og -initiativer, som er baseret på videnskab.