05.03.2019  |  EL  |  Energi

Fynske plejecentre får installeret solceller på taget

PKA’s energifond, SustainSolutions, lægger pengene til at etablere solceller på to fynske plejecentre. Overgangen til grøn energi kommer endda til at ske, uden at beboerne skal have penge op af lommen.

Selvom beboerne på Plejecenter Kildebakken i Vissenbjerg og Plejecenter Vesterbo i Søndersø skal vænne sig til at få strøm fra en ny kilde, kommer det ikke til at medføre de store forandringer. Solcellerne, der vil skyde op på de to fynske plejecentres tage, bliver nemlig betalt tilbage med besparelserne på elregningen.

Læs også: Bureaukrati står i vejen for solceller på Ballerup Rådhus

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

”Vi er glade for, at det har kunne lade sig gøre at få solceller uden at beboernes husleje stiger. Det er win-win for os og for miljøet”, siger Martin Massenbach, som er formand i afdelingsbestyrelsen i Boligselskabet BSB Nordfyn, hvor Plejecenter Vesterbo hører under, og fortsætter:

”Den almene bygningsmasse rummer et enormt stort potentiale for at producere grøn energi via solceller, men loven er desværre mere en bremseklods end katalysator for at indfri de grønne ambitioner. Det skal vi have lavet om på”, siger han.

Solcellerne kommer sammenlagt til at producere ca. 85.000 kWh om året, hvilket svarer til det årlige strømforbrug i 20 parcelhuse. Miljøgevinsten kommer til at være en besparelse på ca. 30 tons CO2 om året.

”Besparelserne betaler solcellerne tilbage og når anlægget er tilbagebetalt, får vi ca. 70.000 kr. ekstra om året. Det er sund fornuft og det bør være nemmere at gennemføre grønne tiltag, så de almene boliger i højere grad kan bidrage til den grønne omstilling”, siger Mathias Palle Hansen, formand for afdelingsbestyrelsen i Boligselskabet Vissenbjerg, hvor Plejecenter Kildebakken hører til.

Finansieres af SustainSolutions
Det er SustainSolutions, som både skal finansiere og være ansvarlig for at etablere solcellerne, der betales tilbage gennem energibesparelsen over de næste 11,5 år.

”Når investeringen er betalt tilbage, går den fulde besparelse til beboerne i form af lavere udgifter til el. Et solcelleanlæg har en forventet levetid på 25-30 år, så de vil opleve store besparelser mange år frem”, fortæller SustainSolutions CFO, Jesper Hem.

SustainSolutions har i flere omgange installeret solceller og energirenoveret bygninger på Fyn. Fondens midler blev eksempelvis startskuddet til, at Hjemly Fri- og Idrætsefterskole i 2017 fik installeret LED-belysning, varmepumper og solceller for fire mio. kr.

”Vi har skabt en ny tilgang til at energiforbedre og producere grøn energi og vi har vind i sejlene. Projekterne skaber gode resultater for bygherre, sikrer et fornuftigt afkast til PKA og reducerer samtidig CO2 til gavn for klimaet”, siger Jesper Hem.

Læs også: Hørsholm Golfklub får grøn varmeløsning

SustainSolutions har i alt givet tilsagn til grønne projekter for ca. 200 mio. kr., og ifølge Jesper Hem er dette kun begyndelsen. Han mener således, at der ligger et stort potentiale i at udbrede modellen.

- JMA

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere