Ballerup Kommune dropper et planlagt solcelleanlæg på taget af rådhuset, da det ifølge borgmesteren vil give for meget administrativt bøvl, der forøger udgifterne.
Ballerup Kommune blev nødt til at droppe planerne om at etablere solceller på taget af rådhuset, da det ifølge borgmesteren ville give så mange juridisk og økonomiske udfordringer, at projektet ville medføre varige forøgede serviceudgifter. Arkivfoto.
Da kommunalbestyrelsen i Ballerup vedtog budgettet for 2018, indgik der et projekt om at etablere solceller på taget af Ballerup Rådhus, hvilket både skulle spare kommunen for CO2 og udgifter.
Det skriver Byens Ejendomme.
Læs også: 13 kommuner står til at skrotte solceller for millioner
”Forudsætningen for opsættelsen var, at der kunne etableres et anlæg, som kunne give os en besparelse på 65.000 kroner årligt i strøm og en CO2-besparelse på 44 ton. Der var et anlægsbudget på to millioner kroner tilknyttet til solcelleanlægget”, siger borgmester i Ballerup Kommune, Jesper Würtzen (S).
Selvom det umiddelbart lød som en god investering for kommunen, er politikerne dog nu blevet enige om at droppe projektet. Det blev besluttet på et kommunalbestyrelsesmøde i slutningen af januar.
”Siden har vores administration foretaget nærmere undersøgelser af sagen. Og den viser, at forudsætningerne for at etablere solceller oppe på taget vil give så mange juridisk og økonomiske udfordringer, at projektet vil medføre varige forøgede serviceudgifter for Ballerup Kommune”, forklarer Jesper Würtzen ifølge Byens Ejendomme.
Sidestilles med et kraftvarmeværk
Udfordringerne hænger sammen med, at staten i 2013 meddelte, at kommunale solcelleanlæg nu er omfattet af elforsyningsloven og dermed sidestillet med eksempelvis et kraftvarmeværk.
”Det betyder for det første, at for hvert solcelleanlæg skal der være et selvstændigt selskab, hvilket vil medføre øgede omkostninger i forbindelse med regnskab og momsafregning og ikke mindst revision for at drive det selvstændige selskab”, siger Jesper Würtzen og fortsætter:
”For det andet skal strømmen, som solcellerne producerer, sælges til spotpris i forhold til den nordiske elbørs, mens Ballerup Kommune skal købe strømmen tilbage til markedspris, hvilket er en langt højere pris”, siger han ifølge Byens Ejendomme.
Læs også: Nordsjællandsk kommune ser muligheder i solceller på taget
Ballerup Kommune er ikke den eneste kommune, der har oplevet problemer med etableringen af kommunale solcelleanlæg. Siden 2013 er opsætningen af solceller på landets kommunale bygninger stort set er gået i stå, ligesom en række kommuner har pillet allerede etablerede solceller ned igen for at undgå de forøgede driftsudgifter.
- JMA
Sanitet

Unidrain fejrer historisk jubilæum
Designvirksomheden Unidrain fejrede i starten af maj et helt særligt jubilæum. For anden gang kunne en medarbejder nemlig hyldes for 15 års tro tjeneste. Jubilaren er Jacob Honoré, som er Unidrains produktchef.
Virksomhedsdrift

Kemp & Lauritzen skal sikre tryghed i Aarhus Kommune
Kemp & Lauritzen har netop vundet en af to rammeaftaler om service, drift, vedligehold og levering af tyverialarm-systemer i Aarhus Kommune.
Arbejdsredskaber

Knauf går forrest med nye EPD’ere
Med regeringens nye CO2-regler for nybyggerier, er det afgørende at kunne vurdere byggeriets egentlige livscyklus med Environmental Product Declaration (EPD). Knauf har udarbejdet produktspecifikke EPD’ere på størstedelen af virksomhedens produkter, og som viser klart forbedrede miljøpåvirkninger på samtlige gipsplader og akustiklofter.
El-materiel

CR Electric udvider mod øst
I februar måned kunne CR Electric meddele at de udvidede forretningen med en ny afdeling mod vest i Fredericia, og dermed blev mere landsdækkende. De kan nu tilmed afsløre, at de udvider igen–denne gang mod øst, da svenske MTEK er blevet en del af CR Electric.
Energi

Frisatte data skal sætte skub i energieffektive bygninger
En række offentlige myndigheder og selskaber startede i april et forsøg med frisætning af data for el- og fjernvarmeforsyningen af bygninger i Aarhus Kommune. Målet er et bedre datagrundlag til at energieffektivisere bygninger.
Virksomhedsdrift

Bravida vinder stor teknikentreprise for AGC Biologics A/S
Bravida Danmark har underskrevet en aftale med AGC Biologics A/S om levering af komplet installationspakke til deres 18.000 kvadratmeter bygning, der opføres i Søborg det næste år.