Nordsjællandsk kommune ser muligheder i solceller på taget
Selvom flere kommuner har måttet opgive planen om flere solcelleprojekter, har det ikke givet mindre blod på tanden i Hørsholm. Her har man nemlig fundet på en smart fidus, der gør, at kommunen rentabelt kan opføre solcelleanlæg.
Nogle kommuner er længere fremme end andre, når det gælder vedvarende energi. I Hørsholm er flere bygninger i kommunen allerede gjort CO2-neutrale, og det samme er den lokale idrætspark, hvor strømmen på taget lagres i isen på skøjtebanen, skriver TV2 Lorry.
Som klimakommune har Hørsholm forpligtet sig til en CO2-reduktion på tro procent om året – det har indtil videre resulteret i seks solcelleanlæg på kommunale bygninger: Materielgården, Rungstedhallen, Rådhuset, Solhuset og Kulturhus Trommen:
”Jeg tror, det er vigtigt, at man selv tager ansvar for sine egne bygninger og siger, det er her, vi vil gøre en forskel”, siger borgmester i kommunen, Morten Slotved (K) til TV2 Lorry.
Læs også: Næste generation af solceller er på vej
Opgiver projekter grundet skærpede regler
Flere kommuner har ellers opgivet flere solcelleprojekter grundet skærpede regler, når anlæggene skal etableres. Således viser en opgørelse fra Energiforum Danmark fra 2016 at hele ni sjællandske kommuner har stoppet nye opførelser af solcelleanlæg, herunder Hillerød, Roskilde, Frederiksberg og Helsingør.
Men i Hørsholm Kommune har man fundet på en smart fidus: Når bygningerne er energirenoveret, tæller de som nye opførsler, og på den måde kan kommunen rentabelt opføre solcelleanlæg:
”Vi ønsker at gå efter klimagevinster. Vi ønsker grønne bygninger og ejendomme”, siger Morten Slotved.
På Hundested Varmeværk har man siden 2015 haft succes med at bruge solenergi til opvarmning af kommunens fjernvarme. Således producerer anlægget 6,2 megawatt i timen, på en dag hvor solen skinner:
”Og det vil sige, at vi på to timer har produceret, hvad et helt parcelhus bruger på et helt år”, siger Ole Riise, der er formand for Hundested Varmeværk, til TV2 Lorry.
- EL