Gamle gasfyr ender i Den Blå Avis

Flere boligejere vælger nu at holde det gamle gasfyr i live med dyre reparationer – eller sågar at installere et brugt fyr – mens de overvejer, som de skal have fjernvarme eller varmepumpe. Og mange brugte fyr sælges videre. Det er en ny tendens, som kræver ekstra bevågenhed, lyder det fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Uanset hvilket scenarie, kunden vælger, kan installatøren vejlede bedst muligt om fordele og ulemper. Foto: Arkivfoto.

Fjernvarmen kommer til dit område, men dit naturgasfyr er på vej til at stå helt af. Hvad gør du?

Mange vælger tilsyneladende at købe et brugt fyr. I skrivende stund er der eksempelvis 186 opslag fra private, der sælger gasfyr eller dele til det på DBA. Her er det ifølge brancheorganisationen TEKNIQ Arbejdsgiverne vigtigt at være ekstra forsigtig, da gasinstallationer kan være farlige, hvis de har defekter, eller installationen ikke bliver udført af en fagmand.

”I udgangspunktet er det ikke ulovligt at installere en brugt gaskedel, men det kræver en fagmand. Hvis man omgår reglerne, er det ikke alene ulovligt men også ekstremt farligt. Der er en årsag til at man skal være uddannet for at arbejde med gas”, siger Maria Rizzo, chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.

LÆS OGSÅ: Energistyrelsen varsler mulige problemer med gasforsyningen

Hun påpeger, at al arbejde på gasinstallationer per definition er autoriseret arbejde, og gasinstallationen skal opfylde bygningsreglementet. Derfor er det utrolig vigtigt at være opmærksom på, at den brugte kedel overholder reglerne for nye installationer, inden den bliver installeret. Samtidig er det vigtigt, at kedlen bliver anmeldt på virk.dk af en gasautoriseret installatør.

Skal sikre optimal drift

Uanset hvilket scenarie, kunden vælger, kan installatøren vejlede bedst muligt om fordele og ulemper. Og hvis kunden vælger at reparere den gamle gaskedel, bør man sikre, at den fungerer bedst muligt.

”Selvom man har planer om at skifte gaskedlen ud i løbet af nogle år, er det vigtigt, at anlægget kører optimalt, og at kunderne stadig får lavet eftersyn. Både for at spare CO2 og penge på varmeregningen”, siger Maria Rizzo, chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Større reparationer

Den samme melding lyder fra Gastech-Energi, der gennem årtier har leveret gasfyr til det danske marked. Også her oplever man, at gaskunder i stigende grad vælger at levetidsforlænge det gamle gasfyr med dyre reparationer.

”Jeg har hørt om reparationer på både 10.000 og 15.000 kroner, og den slags reparationer har vi altså ikke lavet før. Men hvad skal man gøre, hvis man ved, at man kun skal have sit gasfyr et par år,” siger Jacob Juul Andersen, kommerciel produktchef hos Gastech Energi.

LÆS OGSÅ: HandyWoman bruger QuickFix i sine kurser

”Før” er i denne sammenhæng før krigen i Ukraine, hvor gaspriserne fik ekstra fart på. I et normalt marked ville kunden udskifte hele gasfyret til en pris på 30.000-35.000 kroner, men der er ikke længere noget normalt over markedet.

-AKJ

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

31.03.2025ABB A/S

Sponseret

ABB i samarbejde med ArcelorMittal for at reducere miljøpåvirkningen fra el-distributionssystemer

06.03.2025Elma Instruments A/S

Sponseret

Elma Thermo X – Ny serie termiske kameraer fra Elma

06.03.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electrics fabrik i Ringsted er nu CO2-neutral i driften

05.03.2025Solar Danmark

Sponseret

Få afgiftsrefusion på opladning af elbil, også selvom du har solceller

28.02.2025Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

26.02.2025BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Skal du bruge en motor-diagnose på max 5 minutter?

24.02.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

EVENT: Mød os på Hannover Messe 2025

24.02.2025Condair A/S

Sponseret

Nyt år, nye krav: Condair hjælper med at opfylde kravene til miljøvenligt byggeri

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup