25.07.2022  |  EL  |  Energi

Gamle gasfyr ender i Den Blå Avis

Flere boligejere vælger nu at holde det gamle gasfyr i live med dyre reparationer – eller sågar at installere et brugt fyr – mens de overvejer, som de skal have fjernvarme eller varmepumpe. Og mange brugte fyr sælges videre. Det er en ny tendens, som kræver ekstra bevågenhed, lyder det fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Fjernvarmen kommer til dit område, men dit naturgasfyr er på vej til at stå helt af. Hvad gør du?

Mange vælger tilsyneladende at købe et brugt fyr. I skrivende stund er der eksempelvis 186 opslag fra private, der sælger gasfyr eller dele til det på DBA. Her er det ifølge brancheorganisationen TEKNIQ Arbejdsgiverne vigtigt at være ekstra forsigtig, da gasinstallationer kan være farlige, hvis de har defekter, eller installationen ikke bliver udført af en fagmand.

”I udgangspunktet er det ikke ulovligt at installere en brugt gaskedel, men det kræver en fagmand. Hvis man omgår reglerne, er det ikke alene ulovligt men også ekstremt farligt. Der er en årsag til at man skal være uddannet for at arbejde med gas”, siger Maria Rizzo, chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.

LÆS OGSÅ: Energistyrelsen varsler mulige problemer med gasforsyningen

Hun påpeger, at al arbejde på gasinstallationer per definition er autoriseret arbejde, og gasinstallationen skal opfylde bygningsreglementet. Derfor er det utrolig vigtigt at være opmærksom på, at den brugte kedel overholder reglerne for nye installationer, inden den bliver installeret. Samtidig er det vigtigt, at kedlen bliver anmeldt på virk.dk af en gasautoriseret installatør.

Skal sikre optimal drift

Uanset hvilket scenarie, kunden vælger, kan installatøren vejlede bedst muligt om fordele og ulemper. Og hvis kunden vælger at reparere den gamle gaskedel, bør man sikre, at den fungerer bedst muligt.

”Selvom man har planer om at skifte gaskedlen ud i løbet af nogle år, er det vigtigt, at anlægget kører optimalt, og at kunderne stadig får lavet eftersyn. Både for at spare CO2 og penge på varmeregningen”, siger Maria Rizzo, chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Større reparationer

Den samme melding lyder fra Gastech-Energi, der gennem årtier har leveret gasfyr til det danske marked. Også her oplever man, at gaskunder i stigende grad vælger at levetidsforlænge det gamle gasfyr med dyre reparationer.

”Jeg har hørt om reparationer på både 10.000 og 15.000 kroner, og den slags reparationer har vi altså ikke lavet før. Men hvad skal man gøre, hvis man ved, at man kun skal have sit gasfyr et par år,” siger Jacob Juul Andersen, kommerciel produktchef hos Gastech Energi.

LÆS OGSÅ: HandyWoman bruger QuickFix i sine kurser

”Før” er i denne sammenhæng før krigen i Ukraine, hvor gaspriserne fik ekstra fart på. I et normalt marked ville kunden udskifte hele gasfyret til en pris på 30.000-35.000 kroner, men der er ikke længere noget normalt over markedet.

-AKJ

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere