Energistyrelsen vurderer ikke, at der er risiko for knaphed på gas i Danmark, som effekt af krigen af Ukraine. I værste fald, kan der ifølge styrelsen iværksættes en nødplan, hvis situationen eskalerer.
Selvom gasforsyningen ikke aktuelt er truet, kan Energistyrelsen se, at energimarkederne reagerer på den aktuelle situation med stigende gaspriser. Foto: Arkiv
Da Tyra-feltet er under renovering frem til sommeren 2023, forsynes de danske gasforbrugere og virksomheder i dag med gas importeret fra det centraleuropæiske gasmarked, mens 25 procent af forbruget dækkes af den hjemlige biogasproduktion. Den gas, danske forbrugere importerer gennem rørledningerne over den dansk-tyske grænse, er et mix af den gas, der flyder i det europæiske gasnet, det vil sige gas fra Norge, Rusland, Holland, Nordafrika med flere.
Gaslagre, som er ejet af det statslige selskab Energinet, bidrager til den danske gasforsyningssikkerhed.
LÆS OGSÅ: En lysende sky hjælper skoleelever med et bedre indeklima
Stigende energipriser
Selvom gasforsyningen ikke aktuelt er truet, kan Energistyrelsen se, at energimarkederne reagerer på den aktuelle situation med stigende gaspriser. Når gaspriserne stiger, vil det også påvirke de europæiske elpriser, og dermed kan forbrugerne blive ramt af både højere gas- og elpriser, ligesom den generelle ustabilitet på markederne allerede nu ses at påvirke olieprisen. Energistyrelsen følger udviklingen i energipriserne tæt.
Mange forbrugere kan gøre rigtig meget for at nedbringe varme- og elforbruget og dermed sænke energiregningen. På SparEnergi.dk har Energistyrelsen samlet en række gode råd til, hvor der kan sættes ind.
Ved knaphed på gas
Hvis der skulle opstå en situation, hvor der kommer knaphed på gas vil hele Europa blive påvirket. Danmark har et godt udgangspunkt, men skulle Danmark opleve knaphed på gas, er der beredskabsplaner, der følger EU’s lovgivning. Ved en akut mangel på gas kan myndighederne iværksætte forskellige nødtiltag for at leve op til EU’s krav om at sikre forsyningen.
Energistyrelsen følger situationen nøje og er i samarbejde med ressortmyndighederne gået i dialog med de virksomheder, som bruger gas og kan blive påvirket.
-AKJ
Sanitet

8 tendenser præger sanitetsområdet anno 2022
Gode toiletter, håndvaske og badeværelser er standard i Danmark. Men der er ikke meget standard over udviklingen af området og produkter, hvor der sker mange ting. En grossist og en producent fremhæver her otte tendenser, som vil præge sanitetsområdet i 2022 og frem.
Sanitet

Tre gode råd til sanitetsinstallatøren
En erfaren sanitetsmand fremhæver tre anbefalinger til installatøren, der skal montere badeværelse: Tænk langsigtet, tænk hygiejne i alle dimensioner og rådgiv kunden bredt om muligheder.
Energi

Stor stigning i energiforbrug i 2021
I 2021 steg energiforbruget for den danske økonomi med 8,1 procentpoint. Det er den største stigning i energiforbruget siden 2006. Stigningen skal ses i lyset af det store fald i 2020, relateret til COVID-19, og et større varmebehov end de foregående år. Husholdningernes energiforbrug steg med 4,8 procentpoint og oversteg dermed forbruget i 2019 med 0,6 procentpoint, oplyser Danmarks Statistik.
Arbejdsredskaber

Producent- og importpriser for varer stiger fortsat
Stigningen i importprisindekset er 0,5 procentpoint større end i sidste måned, hvor indekset på årsbasis steg med 21,6 procentpoint. For importprisindekset er det tredje måned i streg med den største årsstigning i indeksets historie. Indeksene er beregnet siden 2005. Det skriver Danmarks Statistik i ny undersøgelse.
Energi

Danmarks forbrug af naturgas er på laveste niveau siden 1990
Over de seneste 30 år har Danmark årligt brugt mellem 81 og 205 petajoule naturgas. Forbruget er ikke begrænset til en særlig branche, og husholdningerne stod i 2020 for en fjerdedel af forbruget. Det er ikke muligt at opgøre Danmarks import af naturgas fra Rusland, men i 2020 kom 41 procent af EU’s samlede import af naturgas fra Rusland. Det skriver Henrik Molsted Wanscher fra Danmarks Statistik.
Energi

Signify leverer CO2-neutral drift for andet år i træk
Klimadagsordnen fylder på agendaen på tværs af brancher og industrier. Det gælder også lysindustrien, og nu er Signify, det tidligere Philips Lighting, klar med sin første klimahandlingsrapport nogensinde.