08.03.2022  |  EL  |  Energi

Gasforsyningen i Danmark er godt polstret

Energistyrelsen vurderer ikke, at der er risiko for knaphed på gas i Danmark, som effekt af krigen af Ukraine. I værste fald, kan der ifølge styrelsen iværksættes en nødplan, hvis situationen eskalerer.

Da Tyra-feltet er under renovering frem til sommeren 2023, forsynes de danske gasforbrugere og virksomheder i dag med gas importeret fra det centraleuropæiske gasmarked, mens 25 procent af forbruget dækkes af den hjemlige biogasproduktion. Den gas, danske forbrugere importerer gennem rørledningerne over den dansk-tyske grænse, er et mix af den gas, der flyder i det europæiske gasnet, det vil sige gas fra Norge, Rusland, Holland, Nordafrika med flere.

Gaslagre, som er ejet af det statslige selskab Energinet, bidrager til den danske gasforsyningssikkerhed.

LÆS OGSÅ: En lysende sky hjælper skoleelever med et bedre indeklima

Stigende energipriser

Selvom gasforsyningen ikke aktuelt er truet, kan Energistyrelsen se, at energimarkederne reagerer på den aktuelle situation med stigende gaspriser. Når gaspriserne stiger, vil det også påvirke de europæiske elpriser, og dermed kan forbrugerne blive ramt af både højere gas- og elpriser, ligesom den generelle ustabilitet på markederne allerede nu ses at påvirke olieprisen. Energistyrelsen følger udviklingen i energipriserne tæt.

Mange forbrugere kan gøre rigtig meget for at nedbringe varme- og elforbruget og dermed sænke energiregningen. På SparEnergi.dk har Energistyrelsen samlet en række gode råd til, hvor der kan sættes ind.

Ved knaphed på gas

Hvis der skulle opstå en situation, hvor der kommer knaphed på gas vil hele Europa blive påvirket. Danmark har et godt udgangspunkt, men skulle Danmark opleve knaphed på gas, er der beredskabsplaner, der følger EU’s lovgivning. Ved en akut mangel på gas kan myndighederne iværksætte forskellige nødtiltag for at leve op til EU’s krav om at sikre forsyningen.

Energistyrelsen følger situationen nøje og er i samarbejde med ressortmyndighederne gået i dialog med de virksomheder, som bruger gas og kan blive påvirket.

-AKJ

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere