Gasfyret blev skrottet til fordel for energitag

Det gamle tag trængte alligevel til en udskiftning, så tømrermester Birger Bjerregaard gik drastisk til værks, da gasfyret skulle skrottes til fordel for en grøn energiløsning. Hele taget er nu beklædt med PVTE-paneler fra Racell, mens varmen sikres af væske-til-vand varmepumper fra Metro Therm.

Energipanelerne, der både producerer el og varme er integreret i parcelhusets tag.. Foto: Metro Therm

Det er ikke første gang Racell, der producerer solpaneler til el- og varmeproduktion, integrerer panelerne i en tagløsning. Det har virksomheden gjort på flere erhvervsejendomme. Men det var første gang, virksomheden integrerede løsningen fuldt ud i en privatbolig, fortæller virksomhedens CEO og stifter, Yakov Safir.

Birger Bjerregaard var med på ideen og stod selv for etableringen af undertaget til panelerne.

”Der blev snakket om, at der skulle laves en prøve på at lave et helt energitag, og det er jo lidt pioneragtigt, da man ikke helt har lavet den her løsning før. Men vi havde et gammelt tag og et gammelt gasfyr, som skulle skiftes, så det gav god mening at gå den vej,” siger tømrermesteren.

Og det har han ikke fortrudt.

Racell-panelerne kombinerer solpanelet til strømproduktion med solvarme og har som noget unikt indbygget en såkaldt energy absorber med en væske, der trækker varmen ud af luften døgnet rundt, der omsættes til varme i radiatorerne af en varmepumpe fra Metro Therm.

”Løsningen virker efter hensigten – og den producerer masser af både el og varme,” siger Birger Bjerregaard, der er indehaver af Bjerregaard Tømrerfirma ApS i Helsinge.

Med paneler på hele taget produceres der hele 36 kW strøm – eller 4-6 gange mere end en normal families behov. 

”Nu har vi så anskaffet en elbil, som vi jo nærmest kan oplade gratis. Så vi sparer rigtig mange penge i hverdagen, som kan forrente anlægget. Vi ligger på en tilbagebetalingstid på under ti år. I hvert fald,” siger han.

Varmen produceres af to Metro DELTA væske-til-vand varmepumper, der benytter den klimavenlige propan og ifølge Metro Therm har en SCOP-værdi på 6,2.

At der skulle installeres to varmepumper skyldes, at Metro DELTA på nuværende tidspunkt ikke er dimensioneret til huse på mere end 100 kvm og derfor ikke kunne drive huset på 272 kvm.

Og ifølge tømrermesteren er der potentiale i en komplet løsning, hvor en fossildrevet varmeløsning udskiftes med et energitag – hvis taget alligevel er moden til udskiftning.

”Den giver både mening økonomisk og i forhold til den grønne omstilling.

Der er mange, der vil gøre det af klimahensyn og nogle, der alene kigger på økonomien, men det kan betale sig for begge parter,” siger Birger Bjerregaard.

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

17.01.2025GEMINA TERMIX A/S

Sponseret

Termix iControl: Intelligent regulering og komfort – din garanti for kvalitet

17.01.2025LEDVANCE A/S

Sponseret

LEDVANCE Renewables

17.01.2025Installator.dk

Banebrydende nyt LED-lys koncept taler ind i bæredygtigheds-agendaen

15.01.2025Installator.dk

Udsigt til travlhed: 250.000 boligejere vil benytte håndværkerfradrag

03.01.2025Dimex

Sponseret

På ISH 2025 styrer vi smart kontrol og AI mod nul i byggesektoren

19.12.2024Installator.dk

Undersøgelse: Mange dansker misser strømbesparelser i hjemmet

12.12.2024Scankab Cables A/S

Sponseret

Scankab gør fremtiden grønnere med #MovingGreen

Bæredygtighed og digital transformation går hånd i hånd

10.12.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle