God farvegengivelse giver glade kunder

Nogle gange er det bedste lys kedeligt på en naturlig måde. Nye lysstofrør fik smilet frem hos kunder og ansatte i en tøjbutik.

Antallet af alarmer faldt, da lysdesigneren Jesper Kongshaug sikrede god farvegengivelse i Mads Nørgaards butik på Strøget i København. .

Forskellige rum har hver deres behov for naturlige farver. En parkeringsplads har mindre behov for en troværdig gengivelse af naturens røde, grønne og blå farver, mens mennesker har større krav til, hvordan farverne ser ud i en tøjbutik, en restaurant og et kontor. Farvegengivelse måles i Ra, et tal, der på en skala fra 0 til 100 fastslår, hvor naturtro farverne er i en bluse, en bøf eller din partners øjne. Øjet tilpasser sig visse dårlige eller unaturlige farver, men de fleste mennesker kræver en farvegengivelse på 90 Ra, før de opfatter farverne godt. 

Læs også: Lyspris til spektakulært projekt på Lynetten

I den ene ende af spektret står visse svenske og norske gadelamper, der med en Ra-værdi helt ned til 30 bader alting i en spøgelsesgul farve, men til gengæld har et lavt energiforbrug. Moderne lysstofrør og diodelamper ligger i den gode ende af skalaen med Ra-værdier over 90 og et lys, der er næste lige så ægte som en god dansk sensommerdag.

“Man kan godt have en ufuldstændig farvegengivelse, så længe det ikke hæmmer oplevelsen”, siger lysdesigner Jesper Kongshaug, der blandt andet har vundet faglig anerkendelse for sit lys på akvariet Den blå Planet og i 2011 blev nomineret til Den danske Lyspris for sit arbejde med ovenlys i Københavns Lufthavn i Kastrup.

Falsk alarm på Strøget
Tøjbutikker stiller store krav til et naturtro lys, så kunderne kan se farverne i stoffet. Kunderne ved ubevidst, om de kan se farven ved at sammenligne med deres hud, og ser hænderne alt for blå eller grønne ud, vil de tage varen ud i dagslyset for at se farverne. Man kan kompensere for en dårlig farvegengivelse med en spot, men hvis spotten er for kraftig, vil lampen i stedet blænde og dermed ødelægge oplevelsen. Her er løsningen at have lamper med en naturlig farvegengivelse, påpeger Jesper Kongshaug.

Læs også: Sol og vind skal drive dansk LED-gadelygte

Dårligt lys fik tidligere tyverialarmen til at bimle hver dag i Mads Nørgaards butik på Strøget i København, fordi kunderne tog tøjet ud af butikken for at se farverne. Pinlige episoder og udeblevet salg fik butikken til at tilkalde lysdesigneren, der skiftede lysstofrørene til nogle med bedre farvegengivelse.

“Da farvegengivelsen steg fra 80 til 90, forsvandt antallet af falske alarmer helt fra den ene dag til den anden”, siger Jesper Kongshaug.

Lys må gerne lokke
Til hverdagsbrug må lys gerne være anonymt uden at gøre opmærksom på sig selv, men går man i Tivoli er lysene en tiltrækning i sig selv, som fortæller om de faretruende forlystelser og lækre middage inde i restauranterne. Men når man er gået ind ad døren, skal lyset være naturligt, så bøffen er rød, salaten grøn og partnerens øjne er blå.

“Godt lys støtter farveholdningen i rummet. Lyset behøver ikke at være det første, man lægger mærke til, men det er dårligt lys, hvis den mad man spiser eller blusen man køber ikke ser naturlig ud”, siger Jesper Kongshaug.

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

22.01.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

Indendørs LED-strømforsyninger

22.01.2025Installator.dk

Nina Høegh Jensen bliver ny administrerende direktør i Energinet Eltransmission

22.01.2025Alcadon ApS

Sponseret

[ENDELIG ER DEN HER!] Alle Jettings fiberblæsemaskiner på én side...

21.01.2025Ecofoss/Green:ID

Sponseret

NYT LED armatur med akustisk optimeret filt og lav blænding

21.01.2025Prysmian Danmark

Sponseret

Prysmian og TechnipFMC underskriver samarbejdsaftale om flydende havvind

21.01.2025Gustav Klauke GmbH

Sponseret

Kan det virkelig gøres så simpelt??

21.01.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

Elektroniske sikringer til belastningsstrømme op til 20 A

20.01.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Ny LK FUGA® 21W USB-lader A+C

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Webinar
Bliv klogere på fremtidens varmepumpe (uden ude-del) til nybyggeri og udskiftning 🎓

Vi afholder et gratis webinar om den nye boligventilationsvarmepumpe S735, hvor du vil få mere viden om produktet, der skal installeres uden udedel, og som allerede nu bliver efterspurgt til fremtidens boligbyggeri.

Dato

24.01.2025

Tid

10:00

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Indeklima og energiforbrug i komplekse bygninger (Fag C)

Få redskaberne til at rådgive om sundt indeklima og energibesparelser i større bygninger.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
GPS - geometrisk tolerancesætning

Brug af GPS-tolerancer muliggør funktionsrigtigt tegningsmålsætning. Dette er helt afgørende for brug af underleverandører og da GPS-systemet er internationalt, vil landegrænser ikke være en hindring.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kursus