Gyldne tider for klamphuggeri

77 procent af de danske el- og VVS-installatører har inden for de seneste 12 måneder haft opgaver, hvor de har måttet udbedre arbejde, der efter deres vurdering var udført af en uautoriseret håndværker. Nu advarer Tekniq mod de alvorlige konsekvenser, klamphuggeriet kan få.

Klamphuggeri er i høj grad medvirkende til de over 50.000 vand- og 9.000 brandskader på villaer og private huse, der blev registreret i Danmark i 2016. Arkivfoto. .

Klamphuggerne har stadig kronede dage i Danmark. Ifølge en helt ny medlemsundersøgelse fra brancheorganisationen Tekniq oplever langt størsteparten af danske el- og VVS-installatører, at danskernes brug af uautoriserede håndværkere er et problem. Ikke mindre end 77 procent af installatørerne har inden for de seneste 12 måneder måttet udbedre arbejde, der var udført amatøragtigt.

”Det er ikke vores opfattelse, at forbrugerne generelt hyrer uautoriseret arbejde bevidst. Men vi oplever, at en række virksomheder pynter sig med lånte fjer. Alt for ofte bliver forbrugere snydt af uautoriserede, som tilbyder at lave autoriseret arbejde uden at have lov til det”, siger Simon O. Rasmussen, underdirektør i Tekniq.

Han understreger, at det både går ud over forbrugerne og samtidig rammer samfundsøkonomien hårdt.

Klamp giver skader
Simon O. Rasmussen vurderer, at klamphuggeriet i høj grad er medvirkende til de over 50.000 vand- og 9.000 brandskader på villaer og private huse, der, ifølge tal fra brancheorganisationen Forsikring & Pension, blev registreret i Danmark i 2016.

”Det er foruroligende, at problemet stadig er så stort. I Danmark har vi ellers indført autorisationer netop for at beskytte disse særligt fareudsatte områder mod amatørhåndværk”, siger Tekniqs underdirektør.

Han fremhæver, at det sjældent er billigere, og konsekvenserne kan være alvorlige for de boligejere, der lader klamphuggere arbejde med husets el- eller vvs-installationer.

”I bedste fald skal arbejdet gøres om af en autoriseret håndværker, og i værste fald kan det uautoriserede arbejde resultere i alvorlige vand- eller brandskader”, fastslår Simon O. Rasmussen.

Skal tages alvorligt
Så sent som i 2016 advarede Tekniq mod brug af klamphuggere, men problemet er tilsyneladende stadig stigende. I en tilsvarende medlemsundersøgelse fra 2016 var det således ’kun’ 69 procent af installatørerne, der havde måttet udbedre uautoriseret arbejde inden for de seneste 12 måneder. Det tal er nu steget med otte procentpoint.

”Det kræver mange års uddannelse at blive autoriseret installatør, og det er der god grund til. Autoriseret arbejde skal man ikke tage let på, men i stedet sikre, at det udføres af en autoriseret installatør. På den måde får man i tilgift en garanti, der dækker, hvis uheldet skulle være ude”, siger Simon O. Rasmussen.

Han understreger, at man som forbruger kan sikre sig mod klamphuggeri ved at besøge www.sik.dk/tjek. Her kan man slå virksomhedens cvr-nummer op og dermed få bekræftet, at man taler med en autoriseret installatør.

- JKK 

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

04.04.2025Installator.dk

Årets Varebil 2025 er kåret

04.04.2025KUDSK Service

Sponseret

Kudsk søger lejere. Er det dig?

04.04.2025Installator.dk

Trumps told kan bremse fremdriften

03.04.2025Installator.dk

Kriseramt solcelleselskab etablerer nyt driftsselskab

03.04.2025VELTEK

Sponseret

EL & TEKNIK 2026 Tema: Fremtidens Danmark – Energieffektiv og elektrisk

03.04.2025Lemvigh-Müller A/S

Sponseret

ESG skaber værdi i Lemvigh-Müller

02.04.2025Solar Danmark

Sponseret

Mere end 550 lærlinge og mestre besøger Solar Danmarks lærlingedage

02.04.2025Installator.dk

Søgetal til erhvervsuddannelser langt under målsætning

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup