Gymnasie-udspil fra DI og Dansk Metal får opbakning fra Tekniq
Det faglige niveau skal højnes på den treårige boglige gymnasieuddannelse, mens et helt nyt to-årigt spor skal kombinere teori med praksisorienteret undervisning, foreslår DI og Dansk Metal i et nyt udspil, der møder opbakning fra Tekniq Arbejdsgiverne.
Gymnasiet, som vi kender det i dag, er ikke det rigtige valg for alle de unge, der vælger det. Derfor foreslår Dansk Metal og Dansk Industri, at der fremover skal være to gymnasiale hovedveje: en treårig boglig uddannelse, der er rettet mod videregående uddannelser, og en toårig uddannelse, hvor det teoretiske kombineres med praksisorienteret undervisning, hvor man kan prøve et fagområde af og tone sin uddannelse i en bestemt retning, uden at det lukker døre.
“I dag er der alt for mange unge, som mistrives, fordi de finder ud af, at det ikke er noget for dem. Det er for teoritungt. Med vores forslag bliver der skabt plads til de unge, som har interesse for det praktiske og anvendelsesorienterede og samtidig gerne vil have en gymnasial uddannelse. Jeg håber, det kan inspirere mange af de unge til at vælge en faglært karriere bagefter, siger Claus Jensen, formand for Dansk Metal.
DI og Dansk Metal foreslår, at adgangskravet til den treårige gymnasieuddannelse skal hæves til syv og at det faglige niveau hæves, så det er mere målrettet og udfordrende for dem, der vil fortætte på en længere videregående uddannelse. Den toårige gymnasiale uddannelse skal til gengæld være en mere lige vej til f.eks en erhvervsuddannelse eller en af velfærdsuddannelserne.
Og forslaget møder opbakning fra Tekniq Arbejdsgiverne:
“Vi støtter op om udspillet, da vi mener, at det er nødvendigt at revurdere den måde, som gymnasiet er opbygget på i dag. Det gælder blandt andet de skærpede krav til højere karakterkrav for at gå i det treårige gymnasium, som DI og Dansk Metal foreslår. Det vil sikre, at eleverne er tilstrækkeligt rustede til det akademiske niveau, de møder på de videregående uddannelser, og at kvaliteten af undervisningen på gymnasierne bliver opretholdt,” siger underdirektør Tina Voldby, der er ansvarlig for uddannelsesområdet i Tekniq Arbejdsgiverne.
DI og Dansk Metal peger på, at alle døre fortsat vil være åbne for de unge, men trække flere over i et erhvervsrettet uddannelsesspor.
“Dette er ikke en lukning af døre, men en åbning mod flere veje og muligheder. Vores forslag vil tilbyde danske unge et bredere gymnasium, som respekterer deres behov og drømme,” siger Lars Sandahl Sørensen, der understreger, at det toårige gymnasium ikke lukker de unges mulighed for en lang videregående uddannelse. Det kræver blot et halvt års overbygning.
-emte