Håndværkere fravælger København grundet ringe erhvervsforhold
Høje priser på parkering og husleje samt dårlig infrastruktur får hver tredje københavnske håndværker til at overveje at flytte væk.
Det er dyrt at parkere, infrastrukturen forsinker og huslejen er ikke til at betale. Det er nogle af de grunde, der får hver tredje af hovedstadens små og mellemstore håndværkervirksomheder til at overveje at flytte til en anden kommune, skriver Børsen. Det viser en undersøgelse fra Håndværksrådet og Haandværkerforeningen i Kjøbenhavn.
Michael Theislund, der er selvstændig elektriker i København, ser efterhånden flere ulemper end fordele ved at være erhvervsdrivende i byen:
"Jeg overvejer at flytte mit kontor ud af byen. Det handler om kroner og øre, for jeg betaler alt for meget i husleje, og jeg kan spare en formue på at flytte til en anden kommune. Derudover bruger jeg alt for mange penge på parkering, og så tager det mig 40 minutter at komme på tværs af byen", siger Michael Theislund til Børsen.
Fravælger opgaver i København
Undersøgelsen fra Håndværksrådet og Haandværkerforeningen i Kjøbenhavn viser, at 55 procent af de små og mellemstore virksomheder er kritiske over for trafikforholdene og prisen for at parkere. Og København ligger også højere end andre storbyer med en erhvervslicens til parkering tæt på arbejdspladsen til 2.950 kr. årligt og en erhvervslicens til alle byens P-zoner til 9.290 kr. årligt.
Konsekvensen af forholdene er, at 42 procent af virksomhederne for det meste, ofte eller nogle gange fravælger opgaver i København.
"Bliver jeg ringet op af en privatkunde i indre København, som vil have mig til at lave noget arbejde, så siger jeg nej tak. Det er umuligt at komme derind, det er umuligt at finde en parkeringsplads, og så er det alt for dyrt at parkere i Indre By. Det er penge, jeg går glip af, men det er for dyrt og besværligt at tage den slags kunder," siger Michael Theislund til Børsen.
Læs også: Én samlet leverandør letter arbejdet for installatører
Formand for Haandværkerforeningen i Kjøbenhavn, Per Vangekjær, frygter at konsekvensen bliver, at de mindre håndværksvirksomheder flytter ud af byen. Han opfordrer derfor Københavns overborgmester Frank Jensen (S) til at handle før problemet udvikler sig:
"Der er brug for, at overborgmesteren og resten af kommunalbestyrelsen begynder at tage erhvervslivet langt mere alvorligt, for de her tal viser meget tydeligt, at der er en generel utilfredshed med erhvervspolitikken i kommunen," siger Per Vangekjær til Børsen.
-CHM