Den 1. januar trådte ordningen Praktikplads-AUB i kraft, der skal skabe flere praktikpladser for erhvervsuddannede. Men ordningen er kaotisk og bør udskydes, indtil systemet er effektivt og ordentligt forberedt, mener SMVdanmark.
”Det korte af det lange er, at systemet ikke er klart. Det er helt uholdbart, at virksomheder fra årsskiftet har skullet efterleve regler, som endnu ikke ligger fast, og som man helst skal være djøffer for overhovedet at forstå”, siger SMVdanmarks vicedirektør Jakob Brandt. Arkivfoto.
I stedet for at skabe nye lærepladser vil Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrags nye ordning, Praktikplads-AUB, skabe store mængder administrativt bøvl, og så er den med til at straffe de virksomheder, der i forvejen tager mange lærlinge.
Sådan lyder kritikken fra erhvervsorganisationen SMVdanmark, tidligere Håndværksrådet, der i stedet mener, at ikrafttrædelsen af AUB-ordningen bør udsættes seks måneder:
”Det korte af det lange er, at systemet ikke er klart. Det er helt uholdbart, at virksomheder fra årsskiftet har skullet efterleve regler, som endnu ikke ligger fast, og som man helst skal være djøffer for overhovedet at forstå. Systemet vil desuden ikke virke i sin nuværende form”, siger SMVdanmarks vicedirektør Jakob Brandt.
Læs også: Håndværksrådet skifter navn til SMVdanmark
Ordning belønner de forkerte virksomheder
Første januar trådte Praktikplads-AUB i kraft som et led i trepartsaftalen mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter. Målet er at få flere unge til at blive faglærte ved at belønne de virksomheder, der tager flere lærlinge.
Men hos SMVdanmark er man skeptiske over for effekten, da man her mener, at omfordelingen fra virksomheder uden lærlinge til virksomheder med lærlinge er for lav:
”Vi bakker varmt op om, at virksomheder med få eller ingen lærlinge skal støtte økonomisk op om de virksomheder, der tager et uddannelsesansvar. Men systemet rammer langt fra skiven i sin nuværende form, hvor man reelt kun belønner de virksomheder, der hidtil har unddraget sig deres uddannelsesansvar”, siger Jakob Brandt og foreslår i stedet et mere enkelt system:
”En helt enkel præmie- og bonusordning til virksomheder for hver lærling, de tager, ville være et langt mere effektivt instrument og kan finansieres fuldt ud af de virksomheder, der ikke selv tager lærlinge”.
- EL
Denne artikel er en del af temaet Udvalgte
Energi

Månedens udfordring: Installatører kan bidrage kæmpestort til energioptimering
Bygningsejere og branchen har i årtier satset på isolering, som har meget lang tilbagebetalingstid. Investeringer i tekniske installationer batter meget mere på energieffektiviteten og har en tilbagebetalingstid på tre til fem år. Der sker bare ikke meget. ”Vi har en udfordring her”, lyder det fra aktør.
Branchen

Faglig stolthed i fokus, da Danmarks bedste lærlinge blev kåret
Konkurrencen var hård, men jublen større, da finalerne ved DM i Skills blev afgjort lørdag i Høng-Hallen. Blandt TEKNIQ Arbejdsgivernes medlemsvirksomheder kunne hele tre glæde sig over et mesterskab til en af deres lærlinge.
Virksomhedsdrift

EG køber Vitani Energy Systems A/S
EG offentliggjorde i maj måned købet af den danske softwarevirksomhed Vitani Energy Systems A/S.
Byggeri

Mere end 10.000 tilskud samler støv
Varmepumpeprojekterne står i kø, men alligevel er cirka 10.000 tilsagn via Bygningspuljen ikke udnyttet endnu.
Branchen

Stor interesse for uddannelsestruck på DM i Skills
GROHE havde fuldt hus af lærlinge, lærere, elever og forældre, da virksomhedens store uddannelsestruck gæstede DM i Skills i sidste uge.
Energi

Installatørpanelet: Stort potentiale i energi
”Bygningsejere har ikke den samme viden, som vi har, og viden forpligter. Her kan vi som branche godt blive bedre til at turde gå i dialog med kunderne, udfordre dem på energieffektiviteten og rådgive om nye løsninger”, lyder det fra medlem af Installatørpanelet.