09.01.2018  |  VVS  |  Branchen

SMVdanmark: Lærlingeregler bør udskydes seks måneder

Den 1. januar trådte ordningen Praktikplads-AUB i kraft, der skal skabe flere praktikpladser for erhvervsuddannede. Men ordningen er kaotisk og bør udskydes, indtil systemet er effektivt og ordentligt forberedt, mener SMVdanmark.

I stedet for at skabe nye lærepladser vil Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrags nye ordning, Praktikplads-AUB, skabe store mængder administrativt bøvl, og så er den med til at straffe de virksomheder, der i forvejen tager mange lærlinge.

Sådan lyder kritikken fra erhvervsorganisationen SMVdanmark, tidligere Håndværksrådet, der i stedet mener, at ikrafttrædelsen af AUB-ordningen bør udsættes seks måneder:

”Det korte af det lange er, at systemet ikke er klart. Det er helt uholdbart, at virksomheder fra årsskiftet har skullet efterleve regler, som endnu ikke ligger fast, og som man helst skal være djøffer for overhovedet at forstå. Systemet vil desuden ikke virke i sin nuværende form”, siger SMVdanmarks vicedirektør Jakob Brandt.

Læs også: Håndværksrådet skifter navn til SMVdanmark

Ordning belønner de forkerte virksomheder
Første januar trådte Praktikplads-AUB i kraft som et led i trepartsaftalen mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter. Målet er at få flere unge til at blive faglærte ved at belønne de virksomheder, der tager flere lærlinge.

Men hos SMVdanmark er man skeptiske over for effekten, da man her mener, at omfordelingen fra virksomheder uden lærlinge til virksomheder med lærlinge er for lav:

”Vi bakker varmt op om, at virksomheder med få eller ingen lærlinge skal støtte økonomisk op om de virksomheder, der tager et uddannelsesansvar. Men systemet rammer langt fra skiven i sin nuværende form, hvor man reelt kun belønner de virksomheder, der hidtil har unddraget sig deres uddannelsesansvar”, siger Jakob Brandt og foreslår i stedet et mere enkelt system:

”En helt enkel præmie- og bonusordning til virksomheder for hver lærling, de tager, ville være et langt mere effektivt instrument og kan finansieres fuldt ud af de virksomheder, der ikke selv tager lærlinge”.

- EL

Denne artikel er en del af temaet Udvalgte

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere