TEKNIQ Arbejdsgiverne, Blik- og Rørarbejderforbundet samt Dansk Metal har indgået forlig om overenskomsten på vvs-området. Aftalen gælder de næste to år for cirka 9.000 vvs’ere og betyder blandt andet øget ligestilling på barselsområdet og en udvikling af akkord-området.
TEKNIQ Arbejdsgiverne, Blik- og Rørarbejderforbundet samt Dansk Metal har indgået forlig om overenskomsten på vvs-området. Aftalen gælder de næste to år for cirka 9.000 vvs’ere og betyder blandt andet øget ligestilling på barselsområdet og en udvikling af akkord-området. Foto: 123rf.com.
Fra begge sider af bordet er der stor tilfredshed med de overståede forhandlinger.
”At vi står her i dag med en aftale viser, at vi i fællesskab udvikler branchen. Det er bydende nødvendigt, for vvs-branchen har afgørende betydning for den grønne omstilling i Danmark. Jeg er derfor glad for, at vi er lykkedes med et ansvarligt resultat, som samtidig sikrer nogle rammer, hvor virksomhederne bedre kan udfolde deres potentiale”, siger Troels Blicher Danielsen, administrerende direktør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Læs også: TEKNIQ Arbejdsgiverne: Kommissionens forslag kan give forældet uddannelsessystem tiltrængt løft
Det svære økonomiske bagtæppe med rekordhøj inflation, energi- og materialeprisstigninger og usikkerhed om den økonomiske udvikling kastede skygger over forhandlingerne, da de blev indledt i januar. Og det har da heller ikke været nemt, men af samme grund er der glæde over at være kommet i hus med en aftale, som begge parter kan skrive under på.
”Det har været hårde og lange forhandlinger på baggrund af en kompleks økonomisk situation. Derfor glæder jeg mig på medlemmernes vegne over, at vi nu har landet en aftale, som sikrer dem de næste par år. Det er en aftale, der indeholder både pris- og satsstigninger og gode tekster, som sikrer medlemmernes løn- og arbejdsvilkår”, siger Henrik W. Petersen, forbundsformand for Blik- og Rørarbejderforbundet.
Blandt de væsentlige elementer i aftalen er:
• Stigning i mindstelønnen på 4,50 kroner i 2023 og 4,50 kroner i 2024.
• Nyt lønloft på 186,50 kroner for alle typer af barsel, så mænd og kvinder har samme vilkår.
• Mere lokal selvbestemmelse og mere fleksibel arbejdstid, på foranledning af medarbejderen.
• Stigning i betalingssatserne til elever og lærlinge med 4,5 procent i 2023 og 3,5 procent i 2024.
• Arbejdsgivers bidrag til pensionsopsparingen stiger fra 8 til 10 procent, mens medarbejderbidraget går fra 4 til 2 procent per 1. juni 2023. Den samlede pensionsindbetaling er stadigvæk 12 procent.
• Bidraget til fritvalgsordningen stiger med 2 procentpoint per 1. marts 2024.
• Udvalgsarbejde om videreudvikling af akkordsystemet ved for eksempel digital udveksling af dokumenter og tidsprisliste.
Ved seneste overenskomstforhandling i 2020 fik VVS-forliget stor opbakning. Hele 81,4 procent af medlemmerne af Blik- og Rørarbejderforbundet stemte dengang ja til overenskomstaftalen.
Hvis den nye aftale bliver stemt igennem, er den nye overenskomst gyldig med tilbagevirkende kraft fra 1. marts 2023.
- PiB
Byggeri

Byggebranchen savner diversitet og inklusion
Ni ud af ti medarbejdere i byggebranchen er mænd, og den udvikling har stået stille de seneste ti år, viser tal fra Danmarks Statistik. I Kemp & Lauritzen tager de nu helt nye midler i brug for at flytte virksomheden og medarbejdersammensætningen hen imod en endnu mere bæredygtig fremtid. Sammen med CBS Executive Fonden og CBS starter virksomheden et 3-årigt forskningsprojekt, der skal belyse diversitet og inklusion i byggebranchen.
Energi

Nye tiltag i forhold til Europas elmarked
Historisk høje elpriser har fået EU til at råbe vagt i gevær. Kommissionen har netop vedtaget en grundlæggende reformering af det europæiske elmarked. Dansk Industri, der repræsenterer den samlede danske energisektor, ser positivt på forslaget, der bevarer de nuværende mekanismer på markedet, som sikrer billigere energi.
Energi

Tom fjernvarmepulje skaber usikkerhed
Den populære fjernvarmepulje er løbet tør for tilskudsmidler. Det er rigtig ærgerligt, mener Dansk Fjernvarme. Der er behov for risikoafdækning for fjernvarmeselskaber, så Danmark kan fortsætte indsatsen med at udfase den fossile naturgas.
Branchen

Byggeriet mangler viden om bæredygtige materialer
Tre ud af fire i byggeriet oplever højere krav og forventninger til deres viden om og arbejde med bæredygtige materialer og løsninger. Men over halvdelen føler ikke, at de har tilstrækkelig viden til at træffe bæredygtige beslutninger. Det viser en ny rundspørge, som er lavet af Brancheforeningen Danske Byggecentre.
Sanitet

Bæredygtighed og beskyttet værksted passer godt sammen
Bæredygtighed i naturen går hånd i hånd med samfundsmæssig og social bæredygtighed i sanitetsproducents igangværende samarbejde med Stena Recycling og Marjattas beskyttede værksted i Snesere. Det handler om at skabe mening i at gøre noget for andre.
Energi

Grossist vil sætte klimamål med afsæt i forskning
Landets største stål- og teknikgrossist tager bæredygtighedsarbejdet til næste niveau og forpligter sig til klimamål og -initiativer, som er baseret på videnskab.