15.03.2023  |  VVS  |  Branchen

Højere mindsteløn og nyt lønloft på vvs-området

TEKNIQ Arbejdsgiverne, Blik- og Rørarbejderforbundet samt Dansk Metal har indgået forlig om overenskomsten på vvs-området. Aftalen gælder de næste to år for cirka 9.000 vvs’ere og betyder blandt andet øget ligestilling på barselsområdet og en udvikling af akkord-området.

Fra begge sider af bordet er der stor tilfredshed med de overståede forhandlinger.

”At vi står her i dag med en aftale viser, at vi i fællesskab udvikler branchen. Det er bydende nødvendigt, for vvs-branchen har afgørende betydning for den grønne omstilling i Danmark. Jeg er derfor glad for, at vi er lykkedes med et ansvarligt resultat, som samtidig sikrer nogle rammer, hvor virksomhederne bedre kan udfolde deres potentiale”, siger Troels Blicher Danielsen, administrerende direktør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Læs også: TEKNIQ Arbejdsgiverne: Kommissionens forslag kan give forældet uddannelsessystem tiltrængt løft

Det svære økonomiske bagtæppe med rekordhøj inflation, energi- og materialeprisstigninger og usikkerhed om den økonomiske udvikling kastede skygger over forhandlingerne, da de blev indledt i januar. Og det har da heller ikke været nemt, men af samme grund er der glæde over at være kommet i hus med en aftale, som begge parter kan skrive under på.

”Det har været hårde og lange forhandlinger på baggrund af en kompleks økonomisk situation. Derfor glæder jeg mig på medlemmernes vegne over, at vi nu har landet en aftale, som sikrer dem de næste par år. Det er en aftale, der indeholder både pris- og satsstigninger og gode tekster, som sikrer medlemmernes løn- og arbejdsvilkår”, siger Henrik W. Petersen, forbundsformand for Blik- og Rørarbejderforbundet.

Blandt de væsentlige elementer i aftalen er:
• Stigning i mindstelønnen på 4,50 kroner i 2023 og 4,50 kroner i 2024.
• Nyt lønloft på 186,50 kroner for alle typer af barsel, så mænd og kvinder har samme vilkår.
• Mere lokal selvbestemmelse og mere fleksibel arbejdstid, på foranledning af medarbejderen.
• Stigning i betalingssatserne til elever og lærlinge med 4,5 procent i 2023 og 3,5 procent i 2024.
• Arbejdsgivers bidrag til pensionsopsparingen stiger fra 8 til 10 procent, mens medarbejderbidraget går fra 4 til 2 procent per 1. juni 2023. Den samlede pensionsindbetaling er stadigvæk 12 procent.
• Bidraget til fritvalgsordningen stiger med 2 procentpoint per 1. marts 2024.
• Udvalgsarbejde om videreudvikling af akkordsystemet ved for eksempel digital udveksling af dokumenter og tidsprisliste.

Ved seneste overenskomstforhandling i 2020 fik VVS-forliget stor opbakning. Hele 81,4 procent af medlemmerne af Blik- og Rørarbejderforbundet stemte dengang ja til overenskomstaftalen.
Hvis den nye aftale bliver stemt igennem, er den nye overenskomst gyldig med tilbagevirkende kraft fra 1. marts 2023.

- PiB

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere