Halvdelen af danske boligejere har stort set aldrig energioptimeret deres hjem
På trods af energikrise og galopperende elpriser har halvdelen af danske boligejere stort set aldrig energioptimeret deres hjem. Det er en af de nedslående konklusioner i Schneider Electrics årlige undersøgelse af danske boligejeres energioptimering.
Stigende elpriser og den aktuelle energikrise kommer ifølge flere energieksperter til at påvirke mange danskeres økonomi - ikke bare nu, men også i den kommende vinter. Det ser dog ikke ud til at påvirke danskernes vilje til at energioptimere deres privatbolig. Halvdelen af danske boligejere svarer nemlig i en undersøgelse, at de stort set aldrig har energioptimeret deres hjem. Samtidig siger 25 procent af de adspurgte, at de finder muligheden for at spare på energien i privatboligen irrelevant.
Det er blot et par af de nedslående konklusioner i en undersøgelse fra 2022 om danskernes vaner og præferencer i forhold til energioptimering, som analysebureauet YouGov. har foretaget på vegne af Schneider Electric, der er der er global specialist i energioptimering.
Thomas Andersen, Vice President hos Schneider Electric Danmark, kalder resultaterne ærgerlige.
”Danmark og Europa står midt i en energikrise. Det er realiteten, og den er vi alle nødt til at forholde os til. Aldrig har det været vigtigere, at vi ser kritisk på alle de steder, hvor vi kan energioptimere. Den mest grønne energi, er simpelthen den vi ikke bruger. Også i de danske hjem,” siger han.
LÆS OGSÅ: Så meget sparer husejere ved energirenovering
Det er fjerde år i træk, at Schneider Electric tager temperaturen på danske boligejeres holdning og handlinger, når det gælder energioptimering i eget hjem. Udviklingen siden 2019 viser et lille fald i andelen af boligejere, der ikke finder energirenovering i privaten relevant, fra 29 procent i 2019 til 25 procent i 2022. Men ifølge Schneider Electric er det stadig bekymrende læsning, at danske husejere fortsat ikke bidrager mere til den grønne omstilling.
”De tal vi ser i undersøgelse, reflekterer ikke, hvor vi som EU-land bør ligge. Vi ved, at bygninger står for omkring 40 procent af det samlede energiforbrug i EU, og derfor har vores private hjem et enormt potentiale i forhold til at bidrage til den grønne omstilling. Det duer derfor ikke, at så mange danskere ikke beskæftiger sig med energioptimering i hjemmet,” siger Thomas Andersen.
Det står sløvt til, når der skal handles
Men det er ikke kun den fjerdedel af danske boligejere, der ikke ser energioptimering som relevant for deres bolig, der bekymrer Thomas Andersen. Han peger også på de 51 procent, der i undersøgelsen svarer, at de aldrig eller en enkelt gang har energioptimeret deres hjem. Det står altså også sløvt til, når der skal handles.
Ifølge Thomas Andersen kan små initiativer, som for eksempel et bæredygtigt Smart Home system, være en forholdsvis nem indgangsvinkel til energioptimering for danskerne.
”Energioptimering behøver ikke nødvendigvis altid at begynde med store investeringer i eksempelvis varmepumper. Der ligger et stort potentialet i simple tiltag som automatisk lys- og varmestyring, hvor der automatisk bliver slukket for lyset og skruet ned for varmen på diverse prædefinerede tidspunkter, eller når ingen er til stede i lokalerne. På den måde kan man nemt spare op mod 25 procent på sin nuværende energiregning,” siger han.
LÆS OGSÅ: Kalder byggebranchen: Hvordan får vi klimaaftrykket fra nybyggede boliger i bund?
Schneider Electric er igen i år blandt verdens mest bæredygtige virksomhed blandt flere end 8.000 nominerede i det såkaldte Global 100-indeks. Den årlige energioptimerings-undersøgelse er en blandt flere af virksomhedens initiativer til at skabe opmærksomhed og dialog om energieffektivisering i alle områder af samfundet. Senest besøgte H.K.H. Kronprinsen sammen med klimaministeren, Dan Jørgensen, virksomheden. Dagsordenen stod på virksomheder, der producerer og udvikler energieffektive løsninger, som skal sikre, at vi udnytter vores energi bedst muligt – til gavn for vores økonomi og dermed en sikker vej ud af krisen.
-AKJ