Så meget sparer husejere ved energirenovering

Hver femte danske husejer har energirenoveret sin bolig, det seneste år, og hver tredje har overvejet at gøre det. Det viser en ny undersøgelse fra Energistyrelsen. Dem, der har energirenoveret, kan nu se frem til en lavere varmeregning samt et bedre indeklima.

Matilde Grøn, som er ansvarlig for Energistyrelsens rådgivningstjeneste, vurderer, at der kan være mange penge at hente, særligt hvis der ikke tidligere er lavet energiforbedringer i huset. Foto: Arkivfoto.

6.000 kroner. Så meget kan du spare i gennemsnit om året på din varmeregning, hvis du bor i et klassisk parcelhus med gasfyr og udskifter dine gamle to-lags termovinduer til nye A-mærkede vinduer. Og danske husejere er i den grad i gang med at energirenovere deres boliger. En ny undersøgelse fra Energistyrelsen viser nemlig, at hver femte danske husejer har energirenoveret sin bolig det seneste år.

Desuden viser undersøgelsen også, at hver tredje husejer overvejer eksempelvis at efterisolere eller få nye vinduer, og det er godt for varmeregningen:

”Det er rigtige mange danskere, der i det seneste år har udskiftet vinduer, eller fået ekstra isolering i tag eller vægge. I en tid med meget høje energipriser giver det rigtig god mening, men også på den lange bane kan der være mange penge at spare på varmeregningen ved at energirenovere”, fortæller Matilde Grøn Bjørneboe, som er ansvarlig for Energistyrelsens rådgivningstjeneste SparEnergi, der rådgiver danskerne om energivenlig renovering af hjemmet.

LÆS OGSÅ: Frisatte data skal sætte skub i energieffektive bygninger

Sommeren kan bruges på energirenovering

Sommeren nærmer sig med hastige skridt og ovenpå en vinter, der bød på rekordhøje priser på eksempelvis gas og el, er det oplagt at bruge de varmere måneder på at energirenovere sit hjem, så man bliver klar til en vinter, hvor priserne fortsat forventes at være høje:

”Hvis ens bolig halter efter på isoleringen, kan det ses tydeligt på varmeregningen. Derfor er det en god idé at bruge sommeren og de varme måneder på at få gang i eksempelvis efterisolering af hjemmet. Det er godt for din økonomi, indeklima og det bidrager til, at vi bruger vores fælles energi fornuftigt”, fortæller Matilde Grøn Bjørneboe.

Hun vurderer, at der kan være mange penge at hente, særligt hvis der ikke tidligere er lavet energiforbedringer i huset. Nogle gode eksempler er:

  • Hvis man udskifter gamle to-lags termovinduer til nye A-mærkede vinduer, vil man i et gennemsnitshus med naturgas årligt kunne spare ca. 6.000 kroner om året. Hvis ens hus opvarmes ved en varmepumpe kan man spare ca. 2.500 om året.
  • Hvis man isolerer på loftet, så man går fra 100 milimeter til 300 milimeter isolering, vil man kunne spare cirka 3.500 kroner om året, hvis ens hus opvarmes med naturgas. Hvis ens hus opvarmes ved en varmepumpe kan man spare ca. 1.400 om året.
  • Hvis man isolerer en hulmur der tidligere indeholdt gammel leca-isolering, der er faldet sammen, kan man spare 3.300 kroner, mens der er hele 13.800 at hente om året på gasregningen, hvis hulmuren tidligere var uden isolering. I et tilsvarende hus opvarmet ved varmepumpe kan man hente op til 5.500 kr.

LÆS OGSÅ: Stærk lærlingestart på 2022

Dog afhænger besparelserne af husets størrelse, stand og forsyningsform og er eksklusiv omkostningerne til at gennemføre det enkelte tiltag. Den økonomiske besparelse er beregnet på baggrund af energipriser for varmesæsonen 2021-2022, som er cirka dobbelt så høje som priserne på samme tid året før. Eksemplerne er derfor udtryk for et øjebliksbillede, som kan ændre sig. Du kan regne på besparelsen i dit eget hus på SparEnergi.dk’s energiløsninger. Ved varmepumpe er besparelsen lavere, da varmepumpen generelt er mere energieffektiv. Når man konverterer fra gas til varmepumpe, vil man i et typisk hus cirka halvere sin varmeregning.

Det bør man overveje, inden man går i gang

Når man går i gang med at planlægge sin energirenovering, er der flere ting, man bør overveje: Husets alder, tilstand og energimærkningsrapport kan være med til at pejle en i retning af hvilken energirenovering, der bedst kan betale sig.

Energimærkningsrapporten indeholder konkrete forslag til forbedringer og kan derfor være et godt sted at starte. Har man ikke et energimærke, kan man på SparEnergi.dk’s Bygningsguide finde inspiration og anbefalinger ud fra sin hustype.

Her kan man også finde konkrete energiløsninger, der beskriver de mange forskellige energiforbedringer, man kan lave på eksempelvis tag, facade, gulv og kælder.

LÆS OGSÅ: Kemp & Lauritzen skal sikre tryghed i Aarhus Kommune

”Selvom det kan virke uoverskueligt at skulle gå i gang med at energirenovere sit hjem, er der mange steder, man kan få hjælp og inspiration. Vi har desuden også udarbejdet tekniske beskrivelser, man kan give til sin håndværker, når arbejdet går i gang, så man er enig om, hvad der skal laves”, fortæller Matilde Grøn Bjørneboe.

På SparEnergi.dk kan man også finde råd og vejledning til, hvordan man kan søge tilskud til renovering eller udskiftning af varmekilde hos Bygningspuljen.

Tre gode råd til dig, der skal i gang med et energirenovere

  • Søg inspiration i Bygningsguiden på SparEnergi.dk og overvej, hvordan du kan tænke dit hjems arkitektur ind i energirenoveringen. Du kan også finde inspiration i energimærkningsrapporten, hvis dit hjem er energimærket.
  • Det kan være en god idé at have en rådgiver udefra koblet på sit renoveringsprojekt, især hvis det er af et større omfang. Rådgiveren kan hjælpe dig med at få overblik over husets tilstand og muligheder samt hjælpe dig med at gennemføre projektet.
  • Indhent flere tilbud på dit projekt og sørg for, at tilbuddene kan sammenlignes, så du får den bedste løsning. En udførlig tilbudsliste med detaljeret tegningsmateriale, tidsplan, oplysninger om nødvendige godkendelser og tilladelser – eksempelvis fra kommunen  - sikrer dig mod overraskelser senere i forløbet.

-AKJ

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

17.01.2025GEMINA TERMIX A/S

Sponseret

Termix iControl: Intelligent regulering og komfort – din garanti for kvalitet

17.01.2025LEDVANCE A/S

Sponseret

LEDVANCE Renewables

17.01.2025Installator.dk

Banebrydende nyt LED-lys koncept taler ind i bæredygtigheds-agendaen

15.01.2025Installator.dk

Udsigt til travlhed: 250.000 boligejere vil benytte håndværkerfradrag

03.01.2025Dimex

Sponseret

På ISH 2025 styrer vi smart kontrol og AI mod nul i byggesektoren

19.12.2024Installator.dk

Undersøgelse: Mange dansker misser strømbesparelser i hjemmet

12.12.2024Scankab Cables A/S

Sponseret

Scankab gør fremtiden grønnere med #MovingGreen

Bæredygtighed og digital transformation går hånd i hånd

10.12.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Webinar
Bliv klogere på fremtidens varmepumpe (uden ude-del) til nybyggeri og udskiftning 🎓

Vi afholder et gratis webinar om den nye boligventilationsvarmepumpe S735, hvor du vil få mere viden om produktet, der skal installeres uden udedel, og som allerede nu bliver efterspurgt til fremtidens boligbyggeri.

Dato

24.01.2025

Tid

10:00

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Indeklima og energiforbrug i komplekse bygninger (Fag C)

Få redskaberne til at rådgive om sundt indeklima og energibesparelser i større bygninger.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
GPS - geometrisk tolerancesætning

Brug af GPS-tolerancer muliggør funktionsrigtigt tegningsmålsætning. Dette er helt afgørende for brug af underleverandører og da GPS-systemet er internationalt, vil landegrænser ikke være en hindring.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kursus