Frisatte data skal sætte skub i energieffektive bygninger
En række offentlige myndigheder og selskaber startede i april et forsøg med frisætning af data for el- og fjernvarmeforsyningen af bygninger i Aarhus Kommune. Målet er et bedre datagrundlag til at energieffektivisere bygninger.
Energistyrelsen, Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering, Aarhus Kommune, varmeforsyningsselskabet Kredsløb i Aarhus og Energinet åbnede i april hjemmesiden Bygningshub.dk, som skal hjælpe med at give bygningsejere, bygningsadministratorer og serviceleverandører et bedre datagrundlag til at energieffektivisere deres bygninger og samtidig sikre en mere effektiv og energiøkonomisk drift.
På Bygningshub.dk kan brugerne hente udvalgte data om el- og fjernvarmeforbrug i store bygninger med flere brugere og kombinere det med data fra BBR, lokale vejrstationer om vejrforhold og om energimærkninger. Data om el- og varmeforbrug og vejrforhold er på timebasis og opdateres ugentligt.
De anvendte data om el- og fjernvarmeforbrug leveres af henholdsvis Energinet og Kredsløb, og dataene er anonymiseret ved at aggregere data fra alle forbrugere i bygningen, så kravene til beskyttelse af personoplysninger i EU’s persondataforordning (GDPR) er opfyldt.
Læs også: Månedens udfordring: Installatører kan bidrage kæmpestort til energioptimering
Kæmpe potentiale for den grønne omstilling
Energistyrelsen har det overordnede ansvar for etablering, drift, vedligehold og evaluering af Testfaciliteten af Bygningshubben i samarbejde med Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering.
”Vi er overbeviste om, at indsatsen for at energieffektivisere bygninger kan gøres bedre og smartere, hvis vi stiller de nødvendige data til rådighed for bygningsejere og markedets aktører. Det vil give dem langt bedre mulighed for at indfri det store potentiale, vi ved der er for at reducere energiforbruget i bygningerne”, siger vicedirektør Stine Leth Rasmussen, Energistyrelsen og tilføjer: ”Jeg er derfor meget glad for, at vi går i luften med bygningshub.dk, der skal teste metoder til frisættelse af data, og jeg er meget spændt på at se, hvordan det vil blive modtaget og brugt”.
Forsøget med frisættelsen af data udgør en del af indsatsen for brug af data og digitalisering i den grønne omstilling.
Grøn omstilling og data
”Grøn omstilling handler i høj grad om data, og det er bygningshub.dk et godt eksempel på. Vi er overbeviste om, at indsatsen for at energieffektivisere bygninger kan gøres bedre og smartere, hvis vi stiller de nødvendige data til rådighed for bygningsejere og markedets aktører. Sammen med projektets parter kan vi nu demonstrere en løsning, der stiller centrale data til at understøtte energieffektivisering til rådighed. Projektet giver os mange vigtige erfaringer, blandt andet med anonymisering af forbrugsdata, som også kan bruges på andre områder”, siger vicedirektør Søren Beltofte, Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering.
Energinet og Kredsløb stiller adgang til deres data fra henholdsvis el- og fjernvarmemålere i bygninger i Aarhus Kommune til rådighed for projektet.
Læs også: Installatørpanelet: Stort potentiale i energi
Indsigt i energiforbrug på timebasis
”Det er oplagt, at vi med udgangspunkt i data fra DataHub bidrager til energieffektiviseringen i Danmark. Med disse data kan bygningsejere få indsigt i energiforbruget helt ned på timebasis, og på den måde finde områder med mulighed for forbedring og optimering af energiforbruget. Jeg tror på, at dér, hvor den grønne omstilling bliver koblet med data og digitalisering, er der, hvor vi for alvor kan flytte os på den grønne dagsorden,” siger direktør i Energinet DataHub, Martin Lervad Lundø og bliver suppleret af administrerende direktør i Kredsløb, Bjarne Munk Jensen, der udtaler:
”I Kredsløb oplever vi en stor interesse hos fjernvarmekunderne for at bidrage til den grønne dagsorden, og vi har sammen med Aarhus Kommune et godt samarbejde med store private bygningsejere, hvor vi sætter fokus på energibesparelser gennem videndeling. Bygningshubben er et spændende initiativ, som ligger i naturlig forlængelse af det eksisterende fokus, og som kan bidrage med vigtige erfaringer om samlet udstilling af data fra forskellige datakilder”.