Månedens udfordring: Installatører kan bidrage kæmpestort til energioptimering
Bygningsejere og branchen har i årtier satset på isolering, som har meget lang tilbagebetalingstid. Investeringer i tekniske installationer batter meget mere på energieffektiviteten og har en tilbagebetalingstid på tre til fem år. Der sker bare ikke meget. ”Vi har en udfordring her”, lyder det fra aktør.
Anders Christensen har et opråb til alle installatører: Grib det kæmpestore potentiale for energieffektivisering: ”Vi har i årevis kendt til tallene fra Energistyrelsen om, at næsten 40 procent af Danmarks samlede CO2-udledning kommer fra bygninger. Jeg mener, at installatører her har en kæmpestor chance for både at udvikle egen forretning og bidrage markant til at reducere Danmarks energiforbrug og CO2-udledning”, fortæller han.
Anders Christensen er ’Market Development Project Manager’ hos Lemvigh-Müller. Det betyder, at han arbejder med koncepter på tværs af producenter, grossistled og installatører samt industri og har til opgave at være på forkant med nye potentialer for kunderne inden for industri, el, vvs, ventilation og andre tekniske installationer.
Han peger på, at vedvarende energi er et stort bidrag til klimamål, men at Danmark ikke når klimamål i 2030 og 2050 uden, at vi også optimerer vores forbrug af energi.
Læs også: Månedens udfordring: Styr på energimål, data og dokumentation
Nye krav fra kunderne
”Her spiller installatører en nøglerolle. Installatørernes kunder inden for både erhverv, det offentlige og private vil fremover stille krav om mere dokumenteret bæredygtighed. Det kræver viden hos installatører. Jeg mener, at installatører i fremtiden i langt højere grad skal leve af deres viden og rådgive kunder om deres samlede løsning - frem for at satse på at sælge ét produkt, som for eksempel varmepumper fra en bestemt producent”.
Han fremhæver, at installatører har en unik mulighed for at rådgive bygningsejere til for eksempel at ændre til den samlede varmeløsning, der passer bedst til bygningen. En varmepumpe kræver for eksempel vurdering af husets varmeafgivningsflade, isolering og forbrugsmønster. Han nævner tre hurtige eksempler på tekniske installationer, som for relativ små penge kan gøre en stor forskel for bygningsejerens energieffektivitet:
• Cirkulationspumpen.
• Blandekredse.
• Varmestyring så behov og forbrug matcher.
Om Anders Christensen
- Position: Market Project Manager og ansvarlig for ansvarlig for ’Viden om Energi’ og ’Viden om Vand’, Lemvigh-Müller.
- Uddannelse: Handelsuddannelse Saint Gobain Distribution / Business College Syd og forskellige lederuddannelser fra Solar School og Erhvervsakademi Dania.
- Erhvervserfaring: Bred erfaring med salg og konceptudvikling fra både leverandører og grossister inden for byggebranchen.
Gul førertrøje i grøn omstilling
”Det er blot tre hurtige eksempler. Mit budskab er, at installatører i endnu højere grad med fordel kan satse på at indhente viden om energieffektivitet og bruge den til at rådgive kunderne om samlede løsninger. Det kræver et godt samspil med baglandet i form af leverandører, måske lidt uddannelse, orden i eget hus i form af intern uddannelse og interne koncepter samt en udviklingsplan for kompetencer. Hvem ved hvad, og hvor har vi videnshuller?”, fortæller Anders Christensen og tilføjer:
”Jeg mener, mange installatører med fordel kan gå til markedet med budskabet ’jeg kan optimere energi’, og ’jeg har den gule førertrøje i grøn omstilling’ frem for, ’jeg installerer varmepumper’. Der er stor forskel. Det er en mere proaktiv tilgang frem for at konkurrere på prisen med andre installatører om at installere varmepumper eller ladestandere”, fortæller han.
Denne artikel er del af et tema:
Tema om energirenovering 2022