19.04.2022  |  EL  |  Energi

Månedens udfordring: Styr på energimål, data og dokumentation

Ejere af erhvervsbygninger er begyndt at fokusere på, hvordan de når 2025- og 2030-mål for energiforbrug og CO2-niveau – og ikke mindst hvordan de kan dokumentere det. Det er en stor udfordring for mange driftsansvarlige. Flere og flere outsourcer derfor energimonitorering og løbende gennemsyn til Esben Leth Jacobsen og hans afdeling.

Den grønne omstilling er for alvor blevet en del af dagsordenen for alle danske virksomheder - små som store. For mange virksomheder vægter energiforbruget i bygningsmasser meget i miljø- og klimaregnskabet, ligesom de kommende CO2-afgifter vil komme til at spille en stor rolle for mange.

De er derfor begyndt at se nærmere på, hvordan de kan reducere energiforbruget – og dernæst hvordan de kan dokumentere energigevinsten over for interessenter som kunder, myndigheder, samfund, ejere og samarbejdspartnere.

”Vi har i længere tid arbejdet intens på at skubbe budskabet om de store energipotentialer, der er i mere energieffektive bygninger, ud til markedet. Vi begynder også nu at mærke, at ejere af erhvervsbygninger selv kommer til os. Så der begynder virkelig at ske noget”, fortæller Esben Leth Jacobsen, der er afdelingsleder for Kemp & Lauritzens energiindsats.

Læs også: Tættere samarbejde er nøglen til fremtidens byggeværdikæder

Tre udfordringer i tre trin
Han er ”Månedens udfordring” i Installatør, hvor en brancheperson sætter spot på nogle aktuelle centrale udfordringer i markedet. Esben Leth Jacobsen peger på tre typer udfordringer, som sætter agendaen for hans kunder og derved også for ham og hans energihold i Kemp & Lauritzen. De omfatter:

1. På den korte bane er de stigende energipriser en stor udfordring.
2. På den mellemlange bane er der et stort træk mod at komme væk fra naturgas og over på varmepumper og solceller. At gøre sig uafhængig af olie og gas samt højere CO2-udledninger.
3. På den lange bane er virksomhedernes udfordring at indrette sig, så de kan leve op til energi- og CO2-mål i 2025 og 2030.

Om Esben Leth Jacobsen

Position: Afdelingschef ESCO, Kemp & Lauritzen A/S.
Uddannelse: Diplomingeniør, DTU.
Erhvervserfaring: Erfaring med projektledelse af komplicerede energirenoveringsopgaver samt implementering af processer, der fastholder besparelserne.

Data og energimonitorering
”Kemp & Lauritzen hjælper i stor stil med nye varmepumper og solceller. I vores afdeling fokuserer vi på at hjælpe kunderne med at overvåge bygningers energiforbrug og opsamle energidata, så dataene kan understøtte vores kunders fortælling over for deres interessenter”, fortæller han og tilføjer:

”Begge dele er vigtige. Men det er også vanskeligt for de fleste ansvarlige for bygningsdrift at finde tid til overvågningen og dataopsamlingen. Der er endvidere også både system- og kompetencemæssige udfordringer, fordi det kræver god indsigt i CTS, data og digitalisering”.

Han og hans afdeling har derfor valgt at indgå et partnerskab med virksomheden Vitani Energy Systems og tilbyder kunderne systemet Vitani Omega EMS, som lige præcis hjælper kunderne med at overvåge energidriften og opsamle data.

”Kunderne tegner et abonnement og outsourcer energiovervågning samt dataopsamlingen til os. Vi sørger for regelmæssigt at justere CTS-anlæggets indstillinger, så kunden løbende har en optimeret drift. Det er der meget store energibesparelser i – samtidig med at kunderne kan dokumentere energibesparelserne for omverdenen”, fortæller han.

Denne artikel er en del af temaet Tema om energirenovering 2022

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere