24.05.2022  |  EL  |  Branchen

Stærk lærlingestart på 2022

Der har været en stigning på næsten 20 procent i antallet af indgåede uddannelsesaftaler på landets erhvervsuddannelser i årets første kvartal. Det glæder TEKNIQ Arbejdsgiverne, som især peger på den tiltrængte, positive udvikling på en række industriuddannelser.

Det gik kraftigt frem med antallet af nye lærlinge i årets første kvartal. Ifølge nye tal fra Børne- og Undervisningsministeriet steg tallet for indgåede uddannelsesaftaler således med hele 19,7 procent i forhold til året før.

”Det er ekstremt positivt i en tid, hvor vi mere end nogensinde har brug for at tiltrække flere til erhvervsuddannelserne. Samtidig så viser det, at virksomhederne over en bred kam tager ansvar for at uddanne den næste generation af faglærte,” siger Tina Voldby, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.

LÆS OGSÅ: Fald i byggeaktiviteten i første kvartal

Industri har vendt udviklingen
Hun peger især på den positive udvikling indenfor en række industriuddannelser med tilknytning til TEKNIQ Arbejdsgivernes medlemsvirksomheder. Eksempelvis er antallet af indgåede uddannelsesaftaler på smedeuddannelsen steget med 46,6 procent, på entreprenør- og landbrugsmekanikeruddannelsen med 13,1 procent og på industriteknikeruddannelsen med hele 84 procent.

”Det glæder mig efter et 2021, hvor industriområdet havde svært ved at følge med udviklingen i eksempelvis installationsbranchen. Samtidig er det en understregning af den fremgang, man har oplevet i dansk erhvervsliv,” siger Tina Voldby og understreger:

”Det er vigtigt, at vi nu fastholder indsatsen for at rekruttere flere kloge hænder og hoveder til erhvervsuddannelserne – trods den usikkerhed, vi kigger ind i netop nu, når det gælder dansk økonomi. For vi får brug for de faglærte – ikke mindst når det mange grønne ambitioner skal realiseres de kommende år.”

LÆS OGSÅ: CR Electric udvider mod øst

Langt færre i skolepraktik
Også landets el- og vvs-installationsvirksomheder har haft dørene på vid gab for nye lærlinge i årets første tre måneder. Her har man på elektrikeruddannelsen set en vækst i antallet på 15 procent, mens væksten på vvs-energiuddannelsen er på 19,6 procent.

”Det skal endda ses i lyset af, at man på disse uddannelser kom fra et 2021 med rekordhøje lærlingetal. Så at man har kunnet fortsætte udviklingen i starten af 2022, det er ganske enkelt imponerende,” siger Tina Voldby.

”Samtidig kan vi se, at antallet af elever i skolepraktik falder over hele linjen – og det i en grad, så det i flere brancher kan være svært at skaffe lærlinge nok,” uddyber hun.

-AKJ

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere