Her skinner solen altid

I en kælder under Aarhus Universitetshospital er himlen altid lyseblå, når patienterne kigger op i loftet. Det er et spørgsmål om liv og død for patienter, der ligger under strålekanonen for at blive behandlet for kræft. Kunstigt dagslys er en enkel løsning, der hjælper patienterne gennem en svær livsfase.

Strålekanonen ligger i en mørk kælder uden dagslys, hvor patienten bliver omringet af en meterlang roterende arm, der skyder de kræft-ødelæggende, men livreddende stråler ind i kroppen. Udsigten til over 30 strålebehandlinger dybt inde i hospitalets bug fra hvidkitlede behandlere kombineret med kemoterapi kan skræmme livet af de fleste.

Onkologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital i Skejby bruger lys til at få patienterne til at slappe af, når de skal have stråleterapi. Linda, der ikke vil have sit efternavn frem, er en af de patienter, der lægger sig under strålerne.

Drivende sommerskyer
Efter en langvarig periode med undersøgelser, CT- og MR-scanninger har hun grædt ud over sin skæbne og er afklaret med sin sygdom. Hun har fået konstateret kræft. Sammen med sin svigerdatter er Linda kørt fra Ribe til Aarhus til for at få sin strålebehandling.

Læs også: God farvegengivelse giver glade kunder

Efter de larmende og klaustrofobisk snævre scannere, var det beroligende at se op i den blå himmel med de drivende sommerskyer, fortæller hun.

”Man kan godt blive træt af behandlinger og undersøgelser, men jeg tror, man kan udskyde trætheden ved at have en blå himmel at se på. Det er skønt, for man bliver hele tiden revet væk i tankerne og slapper af”, siger Linda.

<p>"Der kommer et gennembrud for kunstige dagslysprodukter indenfor et til to år"</p>

Torben Gehlert, Servodan

Over strålekanonen hænger et LED-armatur fra producenten Servodan i Sønderborg monteret af installationsfirmaet Lindpro. Armaturet har en glasplade påtrykt et motiv. Den kunstige sommerhimmel lyser op og er et alternativ til de malerier, der hænger over andre strålekanoner.

Indtil videre er det næsten kun offentlige sygehuse, der har fokus på kunstige vinduer, men Torben Gehlert forventer et snarligt kommercielt gennembrud for trivselslys, fordi der vil være større fokus på det personlige arbejdsmiljø, når alle bliver presset til at yde mere på jobbet.

Kunstige dagslysprodukter
”Det, der er nyt, har en inkubationstid, og selv om vi har været på markedet i nogle år, skal der være en vis parathed hos kunden. Jeg vil skyde på, at der kommer et gennembrud for kunstige dagslysprodukter indenfor et til to år”, siger produkt manager Torben Gehlert fra Servodan.

Det er et simpelt princip, der kræver en naturlig farvegengivelse for at være troværdig. RGB-dioderne kan skifte lysets farve i løbet af dagen, så det er varmt rødt morgen og aften og hvidt midt på dagen.

Læs også: Servodan overtager Unotech

Styringen er enten automatisk eller manuelt med trådløs betjening. I rum uden naturligt dagslys vælger medarbejderne tit det samme scenarie hele dagen. I rum med vinduer har man en sollyset at sammenligne med, og så vil man gerne have det kunstige lys til at tilpasse sig.

”Knowhowen består i at vide, hvilke farver dagslyset indeholder og indstille de rette scenarier”, siger Torben Gehlert.

Aarhus Universitetshospital valgte et billede med et nordisk udtryk til det kunstige loftsvindue. Armaturet er leveret af Servodan og monteret af installationsfirmaet Lindpro..

Lys skaber velvære
På hospitalet lægger man vægt på, at motivet skal se så naturligt ud med smalle lister mellem de enkelte paneler og et motiv, der ikke bliver gentaget en gang i hvert panel, men breder sig ud over hele armaturet.

”Patienterne skal kigge på noget, der afleder deres tanker. Jeg synes selv, at oliemalerier virker mørke og triste, men med det kunstige dagslys kan vi bidrage til, at rummet bliver venligere”, siger Dorte Oksbjerre Mortensen, afdelingssygeplejerske og brugerrepræsentant for behandlerpersonalet på Onkologisk Afdeling.

Belysningen handler om mere end at sætte patienterne i godt humør og underholde dem, mens de ligger under kanonbeskydning. Et langvarigt og kompliceret forløb som en kræftbehandling forudsætter et samarbejde mellem personale og patient, hvor lyset er et middel til at skabe en rolig stemning, der signalerer professionalisme.

”Samarbejdet med patienterne bliver positivt, når de oplever, at vi gør os umage med indretningen. Det skaber en tillid til, at vi også gør os umage med behandlingen”, siger Dorte Oksbjerre Mortensen.

Valget faldt på et nordisk design med drivende skyer. Alternativer med større paneler eller en film med bevægende skyer blev fravalgt på grund af pris eller, fordi der ikke var plads til mere udstyr i loftet.

”Patienterne er så glade for skyerne, at de straks nævner det for os, hvis de skal ligge på en stue, hvor der ikke er himmel i loftet,” siger Dorthe Oksbjerre Mortensen.

2ctrl ApS

Sponseret

2CTRL er landets førende virksomhed inden for KNX

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Relateret indhold

23.12.2024POWER TECHNIC ApS

Sponseret

Smal og lang AC/DC LED driver i metal og plast hus

20.12.2024GN Belysning A/S

Sponseret

Elegant loftarmatur

20.12.2024Installator.dk

Politisk aftale sikrer hurtigere udbygning af elnettet

19.12.2024Alcadon ApS

Sponseret

[SIDSTE CHANCE: Deltag i dag] Glædelig jul & åbningstider

19.12.2024Installator.dk

Dyb krise i Better Energy sender selskabet i rekonstruktion

19.12.2024POWER TECHNIC ApS

Sponseret

Fleksibel 20W DC/DC konverter til Tog og Industri

18.12.2024Alcadon ApS

Sponseret

[VIND DEN!] Hvad kan den fede Milwaukee MP3-radio fra Jetting egentlig?

18.12.2024Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle