Hillerød har Danmarks højeste timepris på sagsbehandling af byggetilladelser

I Hillerød koster det 1.024 kroner per time, kommunen bruger på at sagsbehandle din byggetilladelse, mens det i Egedal koster 599 kroner i timen. I Frederikssund laver kommunen byggetilladelsen gratis. Der er store forskelle på de nordsjællandske kommuners timepriser, viser nye tal fra DI Byggeri.

Flere af de nordsjællandske kommuner har en pris på omkring 800 kroner i timen. Foto: Arkivfoto.

Når familien skal bygge et nyt parcelhus eller virksomheden en ny lagerhal i Hillerød og Allerød, koster det henholdsvis 1.024 og 996 kroner for hver time, kommunen bruger på at sagsbehandle byggetilladelsen. I Egedal klarer kommunerne papirarbejdet til 599 kroner i timen.

Det viser en ny opgørelse fra DI Byggeri over de timepriser, som kommunerne opkræver, når en virksomhed eller en borger søger om en byggetilladelse til enfamiliehuse, landbrugsbygninger, fabriksbygninger og etagebyggeri.

LÆS OGSÅ: Tre ud af fire badeværelser mangler strøm

”Med en timepris på omkring 1.000 kroner, så må vi som både borgere og virksomheder kunne forvente en effektiv sagsbehandling med en relativ kort ventetid. Selvom timeprisen i Hillerød er den højeste i landet, så er det helt i orden, hvis de så at sige ”leverer varen”. I Hillerød er den gennemsnitlige ventetid 25 dage, hvilket er ok, men i Allerød, hvor den gennemsnitlige ventetid er over fire måneder, er det ikke acceptabelt – og slet ikke til den pris”, siger formand for DI Byggeri Nordsjælland Jørgen Simonsen og uddyber:

”Det er i denne sammenhæng vigtigt at nævne, at kommunerne ikke må tjene penge på sagsbehandlingen men kun sende en regning på de faktiske udgifter, som de har. Derfor vil jeg mene, at timeprisen i kommuner som Hillerød og Allerød har nået toppen.”

Gratis byggetilladelse er ikke et mål i sig selv

I Fredensborg og Helsingør tager kommunen et fast gebyr på henholdsvis 1.000 kroner og 1.082 kroner, og i Frederikssund er byggetilladelsen gratis.

”Det er ikke et mål i sig selv, at det skal være gratis, men jeg synes, at det er et fint signal at sende til de familier og virksomheder, som bygger og dermed også investerer i lokalområdet, at byggetilladelsen er gratis. Men det er vigtigt at huske på, at det ikke kun er prisen men også ventetiden, der er afgørende for både de private borgere og virksomheder, som skal bygge nyt eller om. Og her er ventetider på halvanden måned i Fredensborg og tæt på tre måneder i Helsingør alt for langt tid, uanset om byggetilladelsen er gratis eller ej”, siger Jørgen Simonsen.

LÆS OGSÅ: Nordjyder blæser på energien

Flere af de nordsjællandske kommuner har en pris på omkring 800 kroner i timen. Det gælder i Halsnæs og Gribskov, hvor prisen er henholdsvis 766 og 787 kroner. I Rudersdal, Hørsholm og Furesø ligger prisen på henholdsvis 801, 808 og 830 kroner per time.

”Generelt set synes jeg, at timepriserne i Nordsjælland er høje, og når man så ser på ventetiden, så må jeg bare sige, at det ikke er godt nok. Til timepriser fra 600 kroner og op til over tusind kroner i timen, må vi kunne forvente en mere effektiv sagsbehandling med kortere ventetider”, siger Jørgen Simonsen.

-AKJ

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

02.04.2025Solar Danmark

Sponseret

Mere end 550 lærlinge og mestre besøger Solar Danmarks lærlingedage

02.04.2025Installator.dk

Søgetal til erhvervsuddannelser langt under målsætning

01.04.2025DTU

Sponseret

Ny efteruddannelse på DTU i ESG-styring og -rapportering

01.04.2025Geberit A/S

Sponseret

Geberit får EcoVadis guldmedalje for arbejdet med bæredygtighed

01.04.2025Installator.dk

CBRE åbner afdeling nr. 20 i Fredericia

01.04.2025Installator.dk

Hurtigt voksende teknikentreprenør åbner ny afdeling - igen

31.03.2025Belimo A/S

Sponseret

Arbejder du i BIM, er det nemt at bruge Belimos produkter

31.03.2025Installator.dk

Bauhaus ansætter ny varehuschef i Odense

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup