26.01.2022  |  EL  |  El-materiel

Hvad skal du huske, når du installerer en elbillader hos en privatkunde?

Indhold fra partner Hvad er dette?

Installationer til elbil-ladere i boliger skal som andre ladestandere overholde de skærpede krav i standarden HD 60364 afsnit 722, som omhandler ladning af el-køretøjer.

Hvor finder du kravene?

Installationer til elbil-ladere i boliger skal som andre ladestandere overholde de supplerende krav i standarden HD 60364 afsnit 722, som omhandler ladning af el-køretøjer. Reglerne gælder nye installationer, så selvom en installation eller stikkontakt sidder der i forvejen, så bliver anvendelsen en anden, og dermed bliver kravet til den eksisterende installation det samme som til en ny installation.

I langt de fleste tilfælde bliver en ladeboks tilsluttet direkte den faste installation:

Særskilt strømkreds med egen RCD

I 722 er det især vigtigt at bemærke, at ved installation af ladebokse, skal der etableres en særskilt kreds. Forsyningen til laderen skal afbrydes af en særskilt RCD - med mindre der er indbygget en godkendt RCD i laderen. (722.314.101)

Den indbyggede RCD skal opfylde én af følgende standarder: EN 61008-1, EN 61009-1, EN 60947-2 eller EN 62423 for at være godkendt. Gør den det, behøver der ikke være en særskilt RCD foran installationen til ladeboksen. (722.722.531.3.101)

Øvrige opmærksomhedspunkter

Vær især opmærksom på øvrige krav om

  • Transientbeskyttelse
  • Installationsmetoder
  • Dimensionering

Desuden er det værd at se nærmere på forskellige typer af ladestik samt muligheden for load sharing, som typisk bruges ved større anlæg, men faktisk også kan være nyttig i boliger.

Se meget mere om kravene til elbilladere i boliger på Elsikkerhed.dk

Denne artikel er en del af temaet Tema om ladestandere og elbiler 2021

Mere fra ELsikkerhed.dk ApS

ELsikkerhed.dk ApS

https://elsikkerhed.dk/

Vi tilbyder professionelle kurser, rådgivning, eltilsyn og KvalitetsLedelsesSystemer Hos Elsikkerhed.dk sikrer vi, at dine el-installationer udføres korrekt og ensartet, samt at utilsigtede fejl opdages i tide og FØR det bliver dyrt. Samtidig effektiviseres dine arbejdsprocesser, så du kan minimere omkostningerne både nu og i fremtiden. Vi tror på, at vi…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere