I fremtiden vil der mangle en kvart million faglærte

Der vil inden for en årrække mangle en kvart million yngre faglærte, viser undersøgelse fra Danske Regioner. En af løsningerne er fremover at præsentere erhvervsuddannelserne som en mulighed for alle folkeskoleelever.

I over ti år har udviklingen gået én vej; færre yngre faglærte og flere ældre. Det vil skabe problemer, når den ældre generation går på pension. .

Fordelingen mellem ældre og yngre faglærte er skæv. Så skæv, at der er ved at danne sig en generationskløft, skriver Ugebrevet A4.

Det er ikke noget nyt, at der er flere ældre end yngre faglærte på det danske arbejdsmarked, men nu viser en opgørelse fra Danske Regioner, at udviklingen de sidste ti år er gået så meget i den gale retning, at der vil mangle en kvart million af de yngre faglærte, når den ældre generation går på pension inden for en overskuelig årrække.

Læs også: Stigende mangel på arbejdskraft i byggesektoren

Statistik fra landets erhvervsskoler viser samme nedadgående udvikling. Siden starten af nullerne er den andel af en ungdomsårgang, der søger ind på en erhvervsuddannelse, faldet fra at være hver tredje til færre end hver femte. Og af dem er det kun halvdelen, der ender med at gennemføre den faglærte uddannelse.

De faglærte brancher oplever manglen på kvalificeret arbejdskraft i nogenlunde lige grad, viser tal fra Danmarks Statistik. Af VVS-firmaerne oplever 31 procent at de manglende, faglærte hænder udgør en begrænsning for forretningen, mens det tal er hhv. 30 og 23 procent hos el-installatører og i tømrer- og bygningsvirksomheder.

Skal have fat i folkeskoler og forældre
De sidste par år er der blevet lavet tiltag og kørt kampagner med det formål at få unge til at vælge en erhvervsuddannelse – uden synlige resultater. Næstformand i Danske Regioner, Stephanie Lose (V), mener derfor, at man skal gøre mere for at få fat i de unge:

”Vi er nødt til at have en drøftelse af, om vi som samfund kan leve med, at der er så mange, som helt uimodsagt drysser over i gymnasiet, uden at man udfordrer dem på, om det er det rigtige valg”, siger Stephanie Lose til Ugebrevet A4.

Stephanie Lose er også regionsformand i Region Syddanmark, og her har man startet et projekt, hvor man opsøger dem, der har taget en gymnasial uddannelse, men som aldrig rigtig kommer videre eller i gang med en universitetsuddannelse.

Læs også: Installatører har svært ved at skaffe arbejdskraft

Derudover mener Stephanie Lose også, at der skal gøres mere i folkeskolerne:

”Hvis ikke noget andet begynder at rykke, kunne jeg personligt godt tænke mig, at vi begynder at se på vejledningen i folkeskolen. Vi har valgt et system, hvor det kun er de uafklarede, der vejledes. Ingen udfordrer den store gruppe, som per automatik søger gymnasiet. Men når en stor del af dem efterfølgende ikke kommer i gang med en videreuddannelse, kan det godt være, de har valgt forkert”, siger hun til Ugebrevet A4.

Læs også: Tekniq: Fasthold fokus på at sikre faglært arbejdskraft

Chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), Mie Dalskov Pihl, har også beregnet på den manglende, faglærte arbejdskraft. Erhvervsrådet regner lige nu med en noget lavere grad af manglende, kvalificerede hænder – nemlig 72.000 personer i 2025 – men det er stadig rigeligt til at bremse væksten og beskæftigelsen, fortæller Mie Dalskov Pihl.

Chefanalytikeren mener, at man i fremtiden skal være bedre til at tage fat i de unges forældre, de det er dér, udfordringen ligger:

”Gang på gang viser undersøgelser, at dét, der betyder noget for unges uddannelsesvalg, er, hvad mor og far siger. Men deres nedvurdering af erhvervsuddannelser er jo fuldstændig forfejlet. Når jeg ser på mine undersøgelser af livsindkomster, som jeg er ved at opdatere, kan jeg se, at der er masser af faglærte retninger, som til fulde klarer sig lige så godt som en mellemlang, videregående uddannelse. Det er et spørgsmål om, hvad man vil”, siger Mie Dalskov Pihl til Ugebrevet A4.

-CHM

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

22.01.2025Installator.dk

Ventilationsvirksomhed kan blive Danmarksmester i digitalisering

EVENT: AVEVA World 2025

21.01.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

21.01.2025Installator.dk

Green Power Denmark: Sort energi vil ikke bringe USA på vinderkurs

21.01.2025Installator.dk

Schneider Electric får ny direktør i Danmark

21.01.2025Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

Derfor ser du CO₂-tal i din AO-app

20.01.2025Installator.dk

Der skal mere fart på de grønne energiløsninger

20.01.2025Installator.dk

VVS-firma i Herning bliver en del af InstallatørGruppen

17.01.2025Inspectly ApS

Sponseret

Ny podcast-episode af Kvalitetsklubben i 2025

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Webinar
Bliv klogere på fremtidens varmepumpe (uden ude-del) til nybyggeri og udskiftning 🎓

Vi afholder et gratis webinar om den nye boligventilationsvarmepumpe S735, hvor du vil få mere viden om produktet, der skal installeres uden udedel, og som allerede nu bliver efterspurgt til fremtidens boligbyggeri.

Dato

24.01.2025

Tid

10:00

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Indeklima og energiforbrug i komplekse bygninger (Fag C)

Få redskaberne til at rådgive om sundt indeklima og energibesparelser i større bygninger.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
GPS - geometrisk tolerancesætning

Brug af GPS-tolerancer muliggør funktionsrigtigt tegningsmålsætning. Dette er helt afgørende for brug af underleverandører og da GPS-systemet er internationalt, vil landegrænser ikke være en hindring.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kursus