Indvandrerkvinder stormer ind på arbejdsmarkedet gennem voksenlærlingeordningen
Brug af voksenlærlingeordningen er stigende og andelen af kvinder med ikke-vestlig baggrund i ordningen er næsten firdoblet siden starten af 2017, fortæller Dansk Arbejdsgiverforening i ny analyse.
En analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening med tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at voksenlærlingeordningen er populær som aldrig før. De seneste år har ordningen været særligt effektiv til at få kvindelige indvandrere og efterkommere i uddannelse i en virksomhed. Siden første kvartal 2017 er antallet af voksenlærlinge under uddannelse fra denne gruppe næsten firdoblet.
For kvinder med dansk oprindelse er der tale om en fordobling. Udviklingen viser et billede af et uddannelsestilbud, der har stor succes med at få fat i kvinder, særligt med ikke-vestlig baggrund.
Markant flere voksenlærlinge med ikke-vestlig baggrund
Kvinder med ikke-vestlig baggrund har været underrepræsenteret på arbejdsmarkedet i mange år, og betydeligt overrepræsenteret blandt kontanthjælpsmodtagere – særligt blandt langtidsmodtagere. Det er lykkes at øge arbejdsmarkedsdeltagelsen for kvindelige efterkommere med ikke-vestlig baggrund, selvom beskæftigelsen fortsat halter efter kvinder med dansk baggrund. Omvendt går det den modsatte vej for mandlige efterkommere med ikke-vestlig baggrund.
LÆS OGSÅ: Europæiske ledige dropper Danmark
Derfor er det afgørende at øge aktiveringsomfanget og fokusere indsatsen på de mest effektive redskaber for at fortsætte med at understøtte den positive udvikling. Voksenlærlingeordningen, hvor virksomheder får et løntilskud ved ansættelse af voksenelever, er netop sådan en ordning, Det er ifølge Dansk Arbejdsgiverforening positivt, at brugen af ordningen er steget med næsten 50 procent fra 2020 til 2021, så der nu er næsten 13.000 personer i ordningen.
-AKJ