Ændret boligjobordning splitter Installatørpanelet

En ændring af boligjobordningen vil især ramme de små installatørvirksomheder, der sælger til private, mener månedens installtørpanel. Der er dog delte meninger om, hvorvidt tiden er inde til at fjerne fradraget på de grønne installationer.

Allan Ramsing, Lund & Erichsen
Vi har egentlig ikke særlig meget af sådan noget arbejde og får derfor ikke så meget ud af den ordning, som f.eks. mindre installatørvirksomheder gør. Men overordnet synes jeg, det er skidt, hvis ordningen ikke længere vil gælde de grønne opgraderinger i hjemmet. Tilskuddet gør jo, at kunder bliver motiveret i den retning, hvilket er godt for den grønne omstilling.

Der skal nok være nogen, der får lavet energibesparende foranstaltninger, selvom håndværkerfradraget bliver fjernet, men der vil klart være et større incitament og dermed en større omsætning på området, hvis den ikke bliver fjernet. Der har jo været en fradragsordning på området i mange år, og folk har muligvis forventet, at den ville fortsætte. Så der kan også ske det, at boligejere, der egentlig havde planlagt at få lavet noget med fradrag, pludselig ikke kan nå det inden årsskiftet, hvis ordningen bliver lavet om.

Torben Ljungberg, Hovedstadens VVS & Kloak
Det er svært at sige, hvor stor forskel ordningen gør i øjeblikket. Det virker egentlig som om, at folk har penge nok og derfor vil få renoveret hjemmet med grønne installationer lige meget hvad. Så måske er det egentlig det rigtige at gøre for regeringen. Det er jo hele idéen med sådan nogle støtteordninger – de bliver sat i værk, når det går skidt og bliver faset ud, når det går rigtig godt igen. Hvis håndværkerfradraget bliver fjernet, vil noget af trykket på arbejdsmarkedet blive fjernet og forholdene mere normaliseret.

I dag arbejder jeg selv sjældent for private kunder, men før i tiden, da jeg gjorde, og der samtidig ikke var ret meget at lave, kunne jeg godt mærke ordningens betydning. Den var et incitament for kunderne. Mit indtryk er, at den i dag ikke spiller lige så stor en rolle for de private kunder. I hvert fald ikke når det gælder, hvorvidt de overhovedet skal have noget lavet. Men måske i forhold til om de får lavet større eller lidt grønnere opgaver.

Claus Pinholt, Pinholt Elinstallationer
Jeg synes, det er rigtig ærgerligt, at de vil røre ved den. Som leverandør af grønne installationer, især små varmepumper til private, får vi meget ud af den. Jeg vil sige, at ni ud af ti gange er det ordningen, der giver kunderne det sidste skub til at komme i gang. Hvis ordningen bliver ændret, tror jeg, mange vil tøve med at få installeret en varmepumpe eller energistyring. Som ordningen er i dag får kunderne jo et tilskud til arbejdslønnen, og det kan betyde meget for særligt private, der får installeret små luft/luft-anlæg.

Læs også: Installatører: Den digitale udvikling gavner os

Et argument for at ændre ordningen er, at der er rigeligt med arbejde i branchen, men det er bare ikke tilfældet overalt. Her i det nordlige Midtjylland står det lige nu meget stille. Det gælder alle de VVS’ere, håndværkere og el-installatører, vi snakker med. Der begynder at blive længere mellem opgaverne og derfor ville en ændring af håndværkerfradraget ramme os ekstra hårdt. 

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

22.01.2025Installator.dk

Ventilationsvirksomhed kan blive Danmarksmester i digitalisering

EVENT: AVEVA World 2025

21.01.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

21.01.2025Installator.dk

Green Power Denmark: Sort energi vil ikke bringe USA på vinderkurs

21.01.2025Installator.dk

Schneider Electric får ny direktør i Danmark

21.01.2025Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

Derfor ser du CO₂-tal i din AO-app

20.01.2025Installator.dk

Der skal mere fart på de grønne energiløsninger

20.01.2025Installator.dk

VVS-firma i Herning bliver en del af InstallatørGruppen

17.01.2025Inspectly ApS

Sponseret

Ny podcast-episode af Kvalitetsklubben i 2025

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Webinar
Bliv klogere på fremtidens varmepumpe (uden ude-del) til nybyggeri og udskiftning 🎓

Vi afholder et gratis webinar om den nye boligventilationsvarmepumpe S735, hvor du vil få mere viden om produktet, der skal installeres uden udedel, og som allerede nu bliver efterspurgt til fremtidens boligbyggeri.

Dato

24.01.2025

Tid

10:00

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Indeklima og energiforbrug i komplekse bygninger (Fag C)

Få redskaberne til at rådgive om sundt indeklima og energibesparelser i større bygninger.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
GPS - geometrisk tolerancesætning

Brug af GPS-tolerancer muliggør funktionsrigtigt tegningsmålsætning. Dette er helt afgørende for brug af underleverandører og da GPS-systemet er internationalt, vil landegrænser ikke være en hindring.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kursus