Installatører skal på skolebænken og lære om IoT

IoT, Internet of Things, er på vej ind i uddannelsessystemet. I løbet af efteråret vil de første AMU-kurser rettet mod elektrikere og VVS-energiuddannede blive gennemført. Installatørerne skal nemlig gå ind i IoT-markedet nu – inden andre gør det, lyder det fra initiativtagerne bag de nye kurser.

”Der er stor efterspørgsel efter IoT i Danmark lige nu, og vi kan se, at der er et potentiale for installatørerne ude hos kunderne, hvis de kender til IoT”, fortæller Pernille Meyn Milthers, EVU, el- og vvs-branchens uddannelsessekretariat. Arkivfoto...

Installatører har et stort behov for at få større viden om IoT, og de skal gribe chancen nu for at få en bid af markedet. Hidtil har mulighederne for at blive fagligt opkvalificeret på området været meget begrænsede, men i løbet af efteråret 2021 starter erhvervsskolerne en kursusrække om IoT målrettet til installatører. Målet er at levere det almene vidensløft, som sætter installatører i stand til at kunne levere IoT-løsninger, arbejde med IoT og kommunikere med kunder omkring IoT-løsningerne.

Pernille Meyn Milthers, er chefkonsulent hos EVU, el- og vvs-branchens uddannelsessekretariat, og hun har været med til at tilrettelægge de nye AMU-kurser:

”Der er stor efterspørgsel efter IoT i Danmark lige nu, og vi kan se, at der er et potentiale for installatørerne ude hos kunderne, hvis de kender til IoT. Vi kan også se, at hvis ikke installatørerne mere aktivt går ind i dette marked, så vil andre gøre det”, siger hun.

Vi tror på, at installatører fortsat skal være installatører, men der kommer nye muligheder, integrationer og produkter i kraft af IoT, som installatørerne skal lære at benytte sig af

Pernille Meyn Milthers

Eksempelvis vil andre spillere i form af teknologileverandører og IT-firmaer efter alt at dømme bevæge sig ind på markedet for IoT i de klassiske installationsfag.

”Vi har derfor undersøgt behovet og analyseret markeder for at finde ud af, hvad en efteruddannelse i IoT for elektrikere og vvs-energiuddannede skal indeholde. Målet er at få så mange i gang med at bruge de nye teknologier som muligt”, siger Pernille Meyn Milthers.

Stadig mange traditionelle installatøropgaver
I løbet af det arbejde blev det tydeligt, at IoT ikke kommer til at skubbe de traditionelle installationsopgaver ud. Tværtimod vil IoT nok blive en integreret del af de installationsopgaver, som der stadig vil være et stort og stabilt marked for.

”Vi tror på, at installatører fortsat skal være installatører, men der kommer nye muligheder, integrationer og produkter i kraft af IoT, som installatørerne skal lære at benytte sig af. Vi har kigget et godt stykke ind i fremtiden, blandt andet ved at se på, hvad de dygtigste virksomheder i branchen arbejder med netop nu. Vi har også set på, hvad teknologileverandørerne har i støbeskeen, og på den baggrund har vi opbygget kurserne”, fortæller Pernille Meyn Milthers.

Om EVU

EVU er el- og vvs-branchens uddannelsessekretariat for TEKNIQ Arbejdsgiverne, Dansk El-Forbund og Blik- & Rørarbejderforbundet.

Forretningside eller fiks ide
Eftersom IoT er et meget stort område med utallige systemer og mulige integrationer, har det været nødvendigt for Pernille Meyn Milthers at skære ind til benet og finde nogle almene tilgange til emnet. Det vil være helt umuligt for hver enkelt installatør at være ekspert inden for alle dele af IoT. Men man kan som installatør have et godt generelt indblik i, hvad teknologien kan, og man kan lære at mestre nogle afgrænsede systemer.

”Vi har i den proces også kigget på, hvad hver enkelt installatør og medarbejder grundlæggende bør vide om IoT i forhold til, hvad deres virksomhed bør vide om emnet”, siger Pernille Meyn Milthers.

Eksempelvis kan det være en fordel, at en installatør, elektriker eller vvs-uddannet kender til IoT på et generelt niveau, og dog så specifikt, at vedkommende kan gå i dialog med en kunde om mulighederne. Det niveau vil man kunne nå vi via de nye AMU-kurser.

LÆS OGSÅ: Installatører med speciale i data, energi og AI står stærkt

Kurser med fokus på Open Source
”Det er også tydeligt for os, at der overordnet er nogle helt forskellige tilgange til IoT. Én måde er de store komponentproducenters tilgang IoT. De har måske en interesse i at lave deres egene lukkede systemer, og systemer der nemt kan sættes op uden, at man skal have specialistviden. Det kan være en udmærket måde at udbrede IoT på. Vi dog valgt, at AMU-kurserne skal fokusere på de åbne systemer. Det er nemlig i open source-systemerne, der er størst fleksibilitet og flest muligheder for integrationer”, siger Pernille Meyn Milthers.

Eksempelvis vil kursisterne undervejs i forløbet få erfaring med at koble forskellige typer af systemer, sammen i ét. Det kan eksempelvis være ventilation og varme.

Kurserne er fordelt på to spor. To dages introduktionskursus for henholdsvis elektrikere og VVS-energiuddannede, som primært drejer sig om systemer, der er specifikke for de faggrupper. De to spor samles i et to dages kursus ”Videregående IoT”, som suppleres af yderligere et todages kursus ”Avanceret IoT”. Hvert kursus afsluttes med en prøve.

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

Guldager A/S

Sponseret

Guldager overtager Servicebilen ApS / Vision Watercare

Relateret indhold

27.03.2024Installator.dk

Ahlsell vil være størst - tester døgnåbne butikker

27.03.2024Installator.dk

Kemp & Lauritzen glæder sig i nye farver

27.03.2024Installator.dk

Kemp & Lauritzen glæder sig i nye farver

26.03.2024Installator.dk

Niras leverer rekordindtjening i solidt 2023-regnskab

26.03.2024Installator.dk

Erhvervsorganisation: Danmark er langt fra mål om grøn energi på land

25.03.2024RIB Software

Sponseret

Whitepaper: De 10 mest almindelige udfordringer inden for kvalitetssikring og Field Management

25.03.2024Installator.dk

Nye ladeoperatører er fundet til ladeparker ved Lillebælt

22.03.2024Installator.dk

DM i Skills rykker til Nordjylland i 2026

Jobmarked

Se alle

METRO THERM A/S

Vi søger en teknisk salgssupporter

Har du VVS-baggrund og erfaring med varmeanlæg? Så er det måske dig, vi søger til stillingen som teknisk salgssupporter hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Mercantec

Undervisere søges til ventilation og damp

Leder du efter nye udfordringer og fantastiske kolleger – og har du lyst til at blive en del af Mercantecs nye, samlede VVS-, klima- og damp-team?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

16.04.2024

ELTRONIC A/S

Project Delivery Manager til montage og idriftsættelse af Automationsprojekter

I Eltronic A/S er vi i front inden for udviklingsprojekter med komplekse automationsløsninger til vores kunder inden for fødevare-, life science og fremstillingsindustrien. Til vores team, søger vi nu en erfaren Project Delivery Manager, som vil stå i spidsen for effektivt at bringe vores automationsprojekter i mål.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

18.04.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en tekniker med interesse for automation

Er du teknisk dygtig og motiveres af en alsidig hverdag? Har du erfaring med PLC, robotteknologi eller interesse for automation? Og vil du være med til at sikre den daglige drift og optimere vores automatiske produktionslinjer. Så søger vi lige nu en engageret tekniker til METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GEMINA TERMIX A/S

Intern salgstekniker

Vil du være del af den grønne omstilling og arbejde i en branche i vækst? Vi søger en ny kollega til vores velfungerende salgsteam på 16 personer.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Vi søger en teknisk fjernvarmesælger

Brænder du for relationssalg? Har du evnerne til at udbygge et stærkt samarbejde med dine kunder? Og har du styr på fjernvarme? Så er det måske dig, vi søger som vores nye tekniske fjernvarmesælger til METRO THERMs fjernvarmeteam.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GEMINA TERMIX A/S

QHS-koordinator søges

Kunne du tænke dig at udfolde dig fagligt inden for kvalitet og arbejdsmiljø på et konkurrencedygtigt fjernvarmemarked som vores QHS-koordinator?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ELTRONIC A/S

Automation Engineer til spændende udviklingsprojekter inden for Life Science og F&B

Eltronic A/S fortsætter den spændende udviklingsrejser og søger flere nye kolleger til vores automationsteam, der brænder for at arbejde med programmering og udvikling af unikke automationsløsninger til vores kunder.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

31.03.2024

DFDS

Skibselektriker

Ohøj! Vil du være en vigtig del af den kritiske infrastruktur, der ad vandvejen betjener kunder og samfund i og uden for Europa? Er du på udkig efter et udfordrende job til søs, hvor du vil spille en vigtig rolle på et højt specialiseret team? Så søg jobbet som Skibselektriker.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

30.03.2024

Fagerhult AS

Belysningsrådgiver - Vest

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
Varmeanlæg fra A til Z

9 ud af 10 varmeanlæg i Danmark fungerer ikke, som de er tiltænkt. Det er bare sjældent, der er nogen, der opdager det!

Dato

13.03.2024

Tid

08:30

Sted

Glostrup Park Hotel, Hovedvejen 41, 2600 Glostrup

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
KOMPETENCEGIVENDE - Servicekursus

Kurset giver dig et dybere kendskab til udførsel af et serviceeftersyn og gør dig i stand til at foretage et lovpligtigt serviceeftersyn samt indregulering af Vølunds varmepumper.

Dato

04.04.2024

Tid

08:00

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Danvak
Kursus
Lydforhold og støj fra VVS-anlæg – krav i BR18, DGNB og SBi-anvisninger

Akustik-grundkursus, kravene og beregningsmetoder – hvad skal man være opmærksom på som projekterende, udførende eller som leverandør

Dato

09.04.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø