Installatører skal på skolebænken og lære om IoT

IoT, Internet of Things, er på vej ind i uddannelsessystemet. I løbet af efteråret vil de første AMU-kurser rettet mod elektrikere og VVS-energiuddannede blive gennemført. Installatørerne skal nemlig gå ind i IoT-markedet nu – inden andre gør det, lyder det fra initiativtagerne bag de nye kurser.

”Der er stor efterspørgsel efter IoT i Danmark lige nu, og vi kan se, at der er et potentiale for installatørerne ude hos kunderne, hvis de kender til IoT”, fortæller Pernille Meyn Milthers, EVU, el- og vvs-branchens uddannelsessekretariat. Arkivfoto...

Installatører har et stort behov for at få større viden om IoT, og de skal gribe chancen nu for at få en bid af markedet. Hidtil har mulighederne for at blive fagligt opkvalificeret på området været meget begrænsede, men i løbet af efteråret 2021 starter erhvervsskolerne en kursusrække om IoT målrettet til installatører. Målet er at levere det almene vidensløft, som sætter installatører i stand til at kunne levere IoT-løsninger, arbejde med IoT og kommunikere med kunder omkring IoT-løsningerne.

Pernille Meyn Milthers, er chefkonsulent hos EVU, el- og vvs-branchens uddannelsessekretariat, og hun har været med til at tilrettelægge de nye AMU-kurser:

”Der er stor efterspørgsel efter IoT i Danmark lige nu, og vi kan se, at der er et potentiale for installatørerne ude hos kunderne, hvis de kender til IoT. Vi kan også se, at hvis ikke installatørerne mere aktivt går ind i dette marked, så vil andre gøre det”, siger hun.

Vi tror på, at installatører fortsat skal være installatører, men der kommer nye muligheder, integrationer og produkter i kraft af IoT, som installatørerne skal lære at benytte sig af

Pernille Meyn Milthers

Eksempelvis vil andre spillere i form af teknologileverandører og IT-firmaer efter alt at dømme bevæge sig ind på markedet for IoT i de klassiske installationsfag.

”Vi har derfor undersøgt behovet og analyseret markeder for at finde ud af, hvad en efteruddannelse i IoT for elektrikere og vvs-energiuddannede skal indeholde. Målet er at få så mange i gang med at bruge de nye teknologier som muligt”, siger Pernille Meyn Milthers.

Stadig mange traditionelle installatøropgaver
I løbet af det arbejde blev det tydeligt, at IoT ikke kommer til at skubbe de traditionelle installationsopgaver ud. Tværtimod vil IoT nok blive en integreret del af de installationsopgaver, som der stadig vil være et stort og stabilt marked for.

”Vi tror på, at installatører fortsat skal være installatører, men der kommer nye muligheder, integrationer og produkter i kraft af IoT, som installatørerne skal lære at benytte sig af. Vi har kigget et godt stykke ind i fremtiden, blandt andet ved at se på, hvad de dygtigste virksomheder i branchen arbejder med netop nu. Vi har også set på, hvad teknologileverandørerne har i støbeskeen, og på den baggrund har vi opbygget kurserne”, fortæller Pernille Meyn Milthers.

Om EVU

EVU er el- og vvs-branchens uddannelsessekretariat for TEKNIQ Arbejdsgiverne, Dansk El-Forbund og Blik- & Rørarbejderforbundet.

Forretningside eller fiks ide
Eftersom IoT er et meget stort område med utallige systemer og mulige integrationer, har det været nødvendigt for Pernille Meyn Milthers at skære ind til benet og finde nogle almene tilgange til emnet. Det vil være helt umuligt for hver enkelt installatør at være ekspert inden for alle dele af IoT. Men man kan som installatør have et godt generelt indblik i, hvad teknologien kan, og man kan lære at mestre nogle afgrænsede systemer.

”Vi har i den proces også kigget på, hvad hver enkelt installatør og medarbejder grundlæggende bør vide om IoT i forhold til, hvad deres virksomhed bør vide om emnet”, siger Pernille Meyn Milthers.

Eksempelvis kan det være en fordel, at en installatør, elektriker eller vvs-uddannet kender til IoT på et generelt niveau, og dog så specifikt, at vedkommende kan gå i dialog med en kunde om mulighederne. Det niveau vil man kunne nå vi via de nye AMU-kurser.

LÆS OGSÅ: Installatører med speciale i data, energi og AI står stærkt

Kurser med fokus på Open Source
”Det er også tydeligt for os, at der overordnet er nogle helt forskellige tilgange til IoT. Én måde er de store komponentproducenters tilgang IoT. De har måske en interesse i at lave deres egene lukkede systemer, og systemer der nemt kan sættes op uden, at man skal have specialistviden. Det kan være en udmærket måde at udbrede IoT på. Vi dog valgt, at AMU-kurserne skal fokusere på de åbne systemer. Det er nemlig i open source-systemerne, der er størst fleksibilitet og flest muligheder for integrationer”, siger Pernille Meyn Milthers.

Eksempelvis vil kursisterne undervejs i forløbet få erfaring med at koble forskellige typer af systemer, sammen i ét. Det kan eksempelvis være ventilation og varme.

Kurserne er fordelt på to spor. To dages introduktionskursus for henholdsvis elektrikere og VVS-energiuddannede, som primært drejer sig om systemer, der er specifikke for de faggrupper. De to spor samles i et to dages kursus ”Videregående IoT”, som suppleres af yderligere et todages kursus ”Avanceret IoT”. Hvert kursus afsluttes med en prøve.

2ctrl ApS

Sponseret

KNX intelligent lysstyring – fremtiden for nybyggeri

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

21.02.2025Inspectly ApS

Sponseret

Tør du tage ansvar?

21.02.2025Installator.dk

Nulemissions-byggeri i fokus på konference

20.02.2025Installator.dk

Ladeoperatør ansætter ny topchef

20.02.2025Georg Fischer

Sponseret

GF introducerer 15 års kvalitetsgaranti for MULTI/JOINT® 3000 Plus

20.02.2025Installator.dk

Nye anbefalinger indskrænker mulighederne for grøn markedsføring

19.02.2025Installator.dk

InstallatørGruppen fortsætter opkøbene – snart også i Schweiz

19.02.2025Installator.dk

Uddannelsesreform roses fra begge sider

18.02.2025Installator.dk

Erfarne faglærte skal fastholde erhvervsskoleelever

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Vølund Varmeteknik A/S
Uddannelse
⭐️ BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER - salgskursus med gratis overnatning ⭐️

På kurset får du en spændende kombination af teknisk viden og træning i kommunikation, som gør dig i stand til at forklare komplekse varmeløsninger på en enkel måde, der er forståelig for dine kunder.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding