Installatører skal på skolebænken og lære om IoT

IoT, Internet of Things, er på vej ind i uddannelsessystemet. I løbet af efteråret vil de første AMU-kurser rettet mod elektrikere og VVS-energiuddannede blive gennemført. Installatørerne skal nemlig gå ind i IoT-markedet nu – inden andre gør det, lyder det fra initiativtagerne bag de nye kurser.

”Der er stor efterspørgsel efter IoT i Danmark lige nu, og vi kan se, at der er et potentiale for installatørerne ude hos kunderne, hvis de kender til IoT”, fortæller Pernille Meyn Milthers, EVU, el- og vvs-branchens uddannelsessekretariat. Arkivfoto...

Installatører har et stort behov for at få større viden om IoT, og de skal gribe chancen nu for at få en bid af markedet. Hidtil har mulighederne for at blive fagligt opkvalificeret på området været meget begrænsede, men i løbet af efteråret 2021 starter erhvervsskolerne en kursusrække om IoT målrettet til installatører. Målet er at levere det almene vidensløft, som sætter installatører i stand til at kunne levere IoT-løsninger, arbejde med IoT og kommunikere med kunder omkring IoT-løsningerne.

Pernille Meyn Milthers, er chefkonsulent hos EVU, el- og vvs-branchens uddannelsessekretariat, og hun har været med til at tilrettelægge de nye AMU-kurser:

”Der er stor efterspørgsel efter IoT i Danmark lige nu, og vi kan se, at der er et potentiale for installatørerne ude hos kunderne, hvis de kender til IoT. Vi kan også se, at hvis ikke installatørerne mere aktivt går ind i dette marked, så vil andre gøre det”, siger hun.

Vi tror på, at installatører fortsat skal være installatører, men der kommer nye muligheder, integrationer og produkter i kraft af IoT, som installatørerne skal lære at benytte sig af

Pernille Meyn Milthers

Eksempelvis vil andre spillere i form af teknologileverandører og IT-firmaer efter alt at dømme bevæge sig ind på markedet for IoT i de klassiske installationsfag.

”Vi har derfor undersøgt behovet og analyseret markeder for at finde ud af, hvad en efteruddannelse i IoT for elektrikere og vvs-energiuddannede skal indeholde. Målet er at få så mange i gang med at bruge de nye teknologier som muligt”, siger Pernille Meyn Milthers.

Stadig mange traditionelle installatøropgaver
I løbet af det arbejde blev det tydeligt, at IoT ikke kommer til at skubbe de traditionelle installationsopgaver ud. Tværtimod vil IoT nok blive en integreret del af de installationsopgaver, som der stadig vil være et stort og stabilt marked for.

”Vi tror på, at installatører fortsat skal være installatører, men der kommer nye muligheder, integrationer og produkter i kraft af IoT, som installatørerne skal lære at benytte sig af. Vi har kigget et godt stykke ind i fremtiden, blandt andet ved at se på, hvad de dygtigste virksomheder i branchen arbejder med netop nu. Vi har også set på, hvad teknologileverandørerne har i støbeskeen, og på den baggrund har vi opbygget kurserne”, fortæller Pernille Meyn Milthers.

Om EVU

EVU er el- og vvs-branchens uddannelsessekretariat for TEKNIQ Arbejdsgiverne, Dansk El-Forbund og Blik- & Rørarbejderforbundet.

Forretningside eller fiks ide
Eftersom IoT er et meget stort område med utallige systemer og mulige integrationer, har det været nødvendigt for Pernille Meyn Milthers at skære ind til benet og finde nogle almene tilgange til emnet. Det vil være helt umuligt for hver enkelt installatør at være ekspert inden for alle dele af IoT. Men man kan som installatør have et godt generelt indblik i, hvad teknologien kan, og man kan lære at mestre nogle afgrænsede systemer.

”Vi har i den proces også kigget på, hvad hver enkelt installatør og medarbejder grundlæggende bør vide om IoT i forhold til, hvad deres virksomhed bør vide om emnet”, siger Pernille Meyn Milthers.

Eksempelvis kan det være en fordel, at en installatør, elektriker eller vvs-uddannet kender til IoT på et generelt niveau, og dog så specifikt, at vedkommende kan gå i dialog med en kunde om mulighederne. Det niveau vil man kunne nå vi via de nye AMU-kurser.

LÆS OGSÅ: Installatører med speciale i data, energi og AI står stærkt

Kurser med fokus på Open Source
”Det er også tydeligt for os, at der overordnet er nogle helt forskellige tilgange til IoT. Én måde er de store komponentproducenters tilgang IoT. De har måske en interesse i at lave deres egene lukkede systemer, og systemer der nemt kan sættes op uden, at man skal have specialistviden. Det kan være en udmærket måde at udbrede IoT på. Vi dog valgt, at AMU-kurserne skal fokusere på de åbne systemer. Det er nemlig i open source-systemerne, der er størst fleksibilitet og flest muligheder for integrationer”, siger Pernille Meyn Milthers.

Eksempelvis vil kursisterne undervejs i forløbet få erfaring med at koble forskellige typer af systemer, sammen i ét. Det kan eksempelvis være ventilation og varme.

Kurserne er fordelt på to spor. To dages introduktionskursus for henholdsvis elektrikere og VVS-energiuddannede, som primært drejer sig om systemer, der er specifikke for de faggrupper. De to spor samles i et to dages kursus ”Videregående IoT”, som suppleres af yderligere et todages kursus ”Avanceret IoT”. Hvert kursus afsluttes med en prøve.

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Teknisk seminar om 3 fasede UPS

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

10.04.2025Installator.dk

Overenskomster stemt i hus med store flertal

09.04.2025Coromatic A/S

Sponseret

Carlo Lazar udnævnt til administrerende direktør for Coromatic A/S

09.04.2025Installator.dk

Klimaminister Lars Aagaard reddet på målstregen

08.04.2025Installator.dk

Rigsrevisionen vil undersøge Energinet

08.04.2025Condair A/S

Sponseret

Guide til valg af affugtere: Sikring af optimale fugtforhold i byggeri og industri

08.04.2025Installator.dk

Samn Forsyning har investeret millioner i 17.500 nye digitale vandmålere

07.04.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric lancerer skræddersyet løsning til SMV’ers bæredygtighedsarbejde

07.04.2025Installator.dk

Energi Danmark skifter navn i forbindelse med konsolidering

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX HVAC kursus

Tilmeld dig

Dato

22.04.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Lautrupvang 8, 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Registrering og tilstandsvurdering for FM-ledere

Faget klæder dig på til at kunne indgå i at gennemarbejde og belyse beslutningsprocesser omkring drift og vedligehold af din bygningsmasse.

Dato

22.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Registrering og tilstandsvurdering

Styrk dine kompetencer eller bliv professionel inden for registrering og tilstandsvurdering.

Dato

22.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Bygningsautomatik for FM-ledere

Hvad enten du er leder eller specialist, er der i rollen behov for at forstå de bygningsautomatiske anlæg, som styrer alt fra varme og ventilation til lys og køl.

Dato

23.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Bekendtgørelser og standarder

Vil du håndtere el-installationer, anlæg og mellemspændingsdistributionsanlæg inden for reglerne? KEA giver dig redskaberne til at gøre det.

Dato

23.04.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup