Installatører med speciale i data, energi og AI står stærkt
Byggeriet skal blive bedre til at anvende energi målrettet, intelligent samt effektivt, og det stiller krav om specialisering indenfor installatørfaget.
I energirenovering af bygninger er det et nøgleelement at gennemføre forbedringer, som minimerer forbrug og CO2-aftryk. Men det er lige så afgørende at indsamle og analysere data, som dokumenterer energiforbedringen sort på hvidt overfor bygherre og myndigheder. Dén erfaring kommer installatører til gode på et helt nyt felt, som vil få stærkt stigende betydning i fremtiden, nemlig energifleksibilitet.
”Energifleksibilitet handler om at bruge energi smartere – typisk når strømmen er rigelig og billig. Det vil blive et felt, vi i branchen kommer at beskæftige os meget mere med. Her kommer de mange erfaringer fra energirenovering os til gode”, siger Esben Leth Jacobsen, chef for energiafdelingen i Kemp & Lauritzen.
“Vi har eksempelvis lært meget om, hvordan man i praksis indsamler og analyserer store datamængder fra byggeriet. Hvilket er blandt grundforudsætningerne for at kunne koble eksempelvis kunstig intelligens på og styre energiforbruget langt mere effektivt”, tilføjer han.
Store udsving i elproduktionen stiller nye krav
Den grønne omstilling kommer til at stille en række nye krav til, hvordan vi forbruger og lagrer energi. Den har særlig stor betydning i Danmark, hvor vindenergi som bekendt allerede er en dominerende faktor – der ydermere kun vil få endnu større betydning i takt med, at der kommer flere store havvindmølleparker til.
Med AI begynder det for alvor at blive interessant, for så bliver systemerne i stand til at analysere og reagere proaktivt…”.
Esben Leth Jacobsen
Det vil give endnu større udsving i elproduktion og -priser, og her kommer tanken om energifleksibilitet ind i billedet, fordi samfundet får langt større behov for at lagre overskudsstrøm. Storskalaprojekter såsom brintværker, varmebatterier, sats på elbiler samt øget brug af elpatroner i fjernvarmeværkerne får muligvis hovedrollen. Men der er også en række muligheder for at optimere i bygningsmassen.
LÆS OGSÅ: Energifleksibilitet vil åbne for mange nye opgaver for installatører
Bygningens systemer skal kunne tale sammen
“Der er et meget stort potentiale i at samtænke alle elementer i en bygning og optimere styringen af energiforbruget. Her vil det være nødvendigt at indsamle, konsolidere, sammenstille og analysere data fra nogle af alle de systemer, der allerede eksisterer i bygningerne”, siger Esben Leth Jacobsen.
Men det er ikke ligetil. For ganske vist vil der i et moderne byggeri typisk være et CTS-system samt lysstyring, brand- og sikringsanlæg og adgangsstyring. Men i dag taler systemerne sjældent sammen – og typisk foregår den automatiserede styring via en række standardmodeller.
Her er derfor et betydeligt potentiale i at koble AI på, som kan lære af og reagere på store mængder data fra mange forskellige kilder. Algoritmerne vil eksempelvis kunne lære, hvordan alt fra vind, temperatur og solindstråling til medarbejdernes adfærd og bevægelse rundt i bygningen i praksis påvirker energiforbrug og indeklima. Det vil gøre det muligt at styre varme, ventilation, lys og en række andre faktorer langt mere effektivt end i dag.
Kloge systemerne reagerer selv før vejret skifter
”Med AI begynder det for alvor at blive interessant, for så bliver systemerne i stand til at analysere og reagere proaktivt på sammenhænge, der i dag er for komplekse til at håndtere effektivt. Vi vil eksempelvis også kunne koble vejrudsigter på og lade systemerne agere proaktivt. Bundlinjen er, at alle de her ting vil gøre bygningerne i stand til at præstere langt, langt mere effektivt end i dag og – som bonus – være med til at skabe et bedre og sundere indeklima”, siger Esben Leth Jacobsen.
LÆS OGSÅ: Det digitale udfordrer installatøren
Energifleksibilitet er et felt, hvor der er brug for en bred vifte af kompetencer, herunder indenfor automatisering, styring, dataanalyse og AI med mere. Som stor virksomhed med mange ansatte og specialister indenfor energi og installation har Kemp & Lauritzen ganske vist mulighed for at tilbyde en bred vifte af de ydelser, der vil få betydning indenfor energifleksibilitet. Men markedet vil blive så stort, at der er mere end rigelig plads til mindre installatørvirksomheder, mener han.
Øget behov for specialisering
“Nogle af de opgaver, der gennemføres med rene besparelser for øje, vil nok få mindre betydning og blive erstattet af eksempelvis bæredygtighedsprojekter, hvor man tænker mere helhedsorienteret”, fortæller han og supplerer:
“Men til gengæld vil der komme mange andre spændende opgaver, der relaterer direkte til energifleksibilitet og den grønne omstilling. Her er intelligent automatisering og energistyring blot ét eksempel, dataanalyse er et andet og installation af varmepumper et helt tredje felt. I dén sammenhæng kan mindre installationsvirksomheder gøre sig stærkt gældende, men det kræver, at man er klar til at satse på at specialisere sig indenfor et felt og blive rigtig stærke dér. Så står man til gengæld også i en rigtig god position til at klare sig godt”.