Installatører skal registrere varmepumper og ladestandere
Elnetselskaberne opdaterer Fællesregulativet, så elinstallatører og elektrikere fremover skal notere flere forbrugsenheder. Det skal give mere viden, der kan bruges til at forstærke net og holde høj elkvalitet. Green Power Denmark inviterer til aktørmøde den 15. juni.
Antallet af varmepumper og ladestandere til elbiler stiger kraftigt, og det kan lægge pres på lavspændingsnettet nogle steder i landet. For at få et bedre overblik kræver elnetselskaberne derfor snart, at elinstallatører og elektrikere skal registrere, hvor de sætter varmepumper og ladestandere op for deres kunder.
”Vi er ved at opdatere Fællesregulativet, så elinstallatører og elektrikere fremover skal registrere varmepumper og ladestandere i Installationsblanketten. Derudover bliver nogle af de eksisterende krav mere vejledende, hvilket vil gøre hverdagen nemmere for installatørerne”, siger konsulent Peter Egestad fra Green Power Denmark, der inviterer til et online-aktørmøde om ændringerne den 15. juni.
LÆS OGSÅ: Rekordhøj produktion af vind- og solkraft i første kvartal af 2022
Fællesregulativet er den drejebog, installatører og elektrikere skal benytte, når de gør en bolig eller en forretning klar til at blive koblet på 0,4 kV-nettet. Med Fællesregulativet bliver det beskrevet i tekniske detaljer, hvordan de enkelte installationer skal sættes op, så de ikke ’forstyrrer’ kunderne på elnettet.
Tilmeld dig til aktørmøde den 15. juni 2022 kl. 13-15
Nye og udvidede forbrugsinstallationer i boliger og erhverv bliver skrevet ind i Installationsblanketten, så elnetselskaber kan følge med i, hvad der foregår – og levere den service, kunderne har krav på ifølge lovgivningen.
Ekstra felter i blanket
Alle 3,3 millioner fjernaflæste elmålere er registreret, og i en årrække har det allerede været et krav, at solceller, vindmøller og batterier bliver noteret.
Nu følger altså et par ekstra felter i Installationsblanketten med varmepumper og ladestandere. Elnetselskaberne oplever nemlig, at mange af de 400.000 familier, der har gaskedler, skifter til varmepumper, ligesom fremskrivninger viser, at der allerede i dette årti kan være op mod 1,5 millioner elbiler med behov for opladning.
”Med de nye oplysninger om varmepumper og elbiler får elnetselskaberne ekstra viden til deres netudviklingsplaner, så de bedre kan tilrettelægge deres investeringer i netforstærkninger – herunder at vurdere, hvor der måske kan være muligheder for at aktivere fleksibelt elforbrug for at holde investeringerne nede”, siger Peter Egestad.
Vigtig dialog om faseubalance
En del elnetselskaber er i stadig tættere dialog med elinstallatører og elektrikere om installation af varmepumper i lokalområder på forskellige faser – i stedet for én og samme fase – for at udnytte elnettet bedre. Ultimativt kan faseubalance fra en større gruppe varmepumper fremprovokere transformernedbrud og strømafbrud som det eksempelvis skete sidste jul i Fredericia.
LÆS OGSÅ: Boligselskab ’retrofitter’ mere end 400 lysarmaturer på hovedsæde
”Lavspændingsnettene håndterer stadig mere forbrug og produktion, så det er vigtigt, at vi hjælper hinanden med at holde en høj elkvalitet – også når det handler om faseubalance”, siger Peter Egestad.
En række elnetselskaber har et godt samarbejde med TEKNIQ Arbejdsgiverne om at forebygge faseubalance, og Peter Egestad håber på god dialog også på aktørmødet den 15. juni.
”Vi lytter gerne til gode forslag fra aktørerne. Hvis der kommer gode forslag til justeringer, kan vi måske nå at få den med. Ellers opstår der en ny chance i forbindelse med den næste opdatering”, siger Peter Egestad.
Fællesregulativ 2022 bliver offentliggjort senere på sommeren.
-AKJ