25.05.2022  |  EL  |  Energi

Boligselskab ’retrofitter’ mere end 400 lysarmaturer på hovedsæde

Boligselskabet Sjælland fejer for egen dør med grønt installationsprojekt i hoveddomicilet i Roskilde. Selskabet forventer at reducere CO2 med 13.500 tons og elregningen med en kvart million på fem år.

Boligselskabet Sjælland har de seneste år udskiftet tusindvis af brusere og opsat ny og energivenlig fællesbelysning i deres boligafdelinger, ligesom de proaktivt arbejder med energioptimering blandt deres over 12.500 lejemål hen over Sjælland. Alt sammen for at spare tonsvis af vand og energi. Og nu er turen kommet til udskiftning af belysningen i selskabets ejet domicil i Roskilde.

Forventningen er at man alene i de kommende fem år vil kunne reducere CO2-udledning med 13.500 tons og spare en kvart million kroner på elregningen.

”Som landets fjerdestørste boligselskab kan vi sætte et stort aftryk på klimaregnskabet. Størrelsen forpligter. Vi har en unik chance for at bidrage positivt til den grønne omstilling ved at indtænke miljøet i udviklingen og driften af vores ejendomme. Derfor er bæredygtighed et naturligt indsatsområde i vores ”Strategi 2024”. Men vi skal ikke kun screene vores boligafdelinger for energiforbedringer”, fremhæver direktør Bo Jørgensen fra Boligselskabet Sjælland og fortsætter:

”Også internt i alle vores lokale driftskontorer samt på hovedkontoret skal vi arbejde med at optimere vores energiforbrug. Derfor har vi sat gang i et internt projekt, vi kalder ”at feje for egen dør”, hvor installationsprojektet er en af de første, interne tiltag, der reducerer vores klimabelastning”. 

Læs også: LED-belysning er dyr - og dårlig for miljøet

Energioptimeringen på hovedkontoret er en større opgave med 400 armaturer. For at genanvende så meget som muligt er de eksisterende armaturer og den eksisterende installation og lysstyring beholdt, mens al indmad er pillet ud, og de eksisterende lyskilder er skiftet til ny og energivenlig LED. Dermed har man samtidig kunne bevare det oprindelige visuelle udtryk. 

Genanvendelse i fokus 
Det er Bøttcher Fog A/S, der sammen med Arkilux, har ombygget hvert enkelt armatur, så de kunne passe til de nye LED-lyskilder de samme skruehuller. Arkilux har herudover foretaget lysberegninger i forhold til de nye lyskilder og har stået for CE-mærkning. Og ifølge direktør Simon Vængebo er det én spændende opgave, der kan tjene som inspiration for lignende genanvendelsesopgaver.

”Boligselskabet Sjælland har haft en pragmatisk tilgang til udskiftningen. De havde en god og velfungerende belysning med behovsstyret dagslysstyring, der var 10-12 år gammel. Der er meget sollysindfald på matriklen, og derfor var lysstyringen oplagt, idet den automatisk skruer ned for styrken. Selve lyskilden var dog gået af mode. Opgaven med retrofit design af deres armaturer har derfor været et spændende bæredygtighedsprojekt. Målet var at genavende så meget som muligt og samtidig opnå en god gevinst både klimamæssigt og økonomisk, siger Simon Vængebo Pedersen.

Reducerer 13.500 tons CO2 på fem år
Energikonsulenterne i Boligselskabet Sjælland screener løbende selskabets boligafdelinger og boliger for at energioptimere og reducere lejeomkostningerne. Selskabets egne energikonsulenter har derfor haft lejlighed til at undersøge og vurdere projektet. Og resultater og økonomisk lønsomhed er ifølge energirådgiver Martin Mortensen en vigtig parameter i forbindelse med alle energitiltag.

Læs også: Solar køber belysningsvirksomheden Højager Belysning A/S

”En del af øvelsen har været at gøre det så rentabelt som muligt, og vi regner med en tilbagebetalingstid på fem år. Samlet har det interne energiprojekt sikret en reduktion på 20.000 kilowatt om året, som svarer til cirka en kvart million kroner på de fem år. Et tal, der kun kan blive bedre med de stigende elpriser. Endelig bidrager projektet med at reducere vores CO2-udledning med knap 13.500 tons på de fem år, som også gør en stor forskel for klimaet”, fremhæver Martin Mortensen.

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere