Installatørpanelet: Højere arveafgift vil gøre livet svært for mindre virksomheder
Regeringen vil gerne hæve arveafgiften i familieejede virksomheder fra seks til 15 procent. Men hvad vil det have af konsekvenser for landets installatørvirksomheder, hvis forslaget bliver en realitet? Det har installator.dk spurgt panelet om.
Månedens spørgsmål: "Hvad mener du om, at regeringen vil hæve arveafgiften i familieejede virksomheder fra seks til 15 procent?"
Læs også: Installatørpanelet: Krav om miljøvenlige varebiler er en god ide på længere sigt
Stig Andresen, Andresen’s VVS, Fredericia:
Det er noget af det værste, der kan ske. Jeg tror, at det vil dræbe rigtig mange små og mellemstore virksomheder. Min holdning er, at hvis du selv har oprettet et selskab, så har du jo betalt skat af pengene en gang, og så giver det ingen mening, at du kan blive tvunget til at gøre det igen. Desuden synes jeg, at vi er beskattet højt nok i forvejen.
Så min holdning er egentlig, at arveafgiften burde være på nul procent. Hvis regeringen alligevel hæver den, kan det da også få indflydelse for mig på et tidspunkt. Hvis arveafgiften til den tid er høj, så foretrækker jeg nok bare at sælge virksomheden til nogle andre.
Hvis alle tænker sådan, ender det jo med, at multinationale selskaber og kapitalfonde kommer til at eje alle virksomheder. Så hvis regeringen mangler penge, synes jeg i stedet, at man skal melde dem til Luksusfælden. Så kan de da få styr på økonomien!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Claus Pinholt, Pinholt Elinstallationer, Lemvig:
Hvis man hæver arveafgiften, så tror jeg, at man kommer til at kvæle mange af de nye initiativer, som unge ellers har lyst til at kaste sig over.
I vores virksomhed har vi selv været igennem to generationsskifter. For os lagde arveafgiften en merpris på en halv million oven i beløbet, som efterfølgende skulle tjenes ind. For man skal huske på, at selvom det er en handel mellem far og søn, er man stadig nødt til at handle til det maksimale beløb. En lille sidebemærkning her er, at det jo heller ikke er sikkert, at de kunder, der handlede med min far, også gider at handle med mig.
Jeg synes i stedet, at man bør præmiere de unge mennesker, der har modet og lysten til at arbejde videre med virksomhederne. Det er jo ikke en let opgave, som de begiver sig ud i, da der generelt følger flere og flere byrder med. Så jeg spørger mig selv, hvorfor man ikke i stedet vil belønne dem, der fx har modet til at knokle i en syv dages arbejdsuge?
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Allan Ramsing, Lund & Erichsen, Herning:
Det, synes jeg, er en dårlig idé, da det for mig at se ofte er en fordel for en mindre virksomhed at lade tingene gå videre inden for egne rækker. Hvis man vil holde det i private hænder, kan man også sælge til en anden mindre virksomhed, men her kan en ordentlig overlevering være svær.
Derfor tror jeg også, at en højere arveafgift vil medføre, at flere private virksomheder enten bliver opkøbt af store landsdækkende virksomheder eller bliver nødt til at fusionere. Jeg synes måske, at det ligger lidt i luften, at regeringen rent faktisk er interesseret i at få flere større, landsdækkende virksomheder. Jeg tror i hvert fald ikke, at de gør det for at få den lille sjat flere penge i statskassen.
Læs også: Installatørpanelet: Erhvervslivet fyldte ikke meget i valgkampen
På nuværende tidspunkt tænker jeg ikke selv på at give virksomheden videre, men det kan da blive aktuelt en dag. Hvis arveafgiften til den tid er på 15 procent frem for seks, så vil det da være en nærlæggende tanke at skibe den afsted til en stor landsdækkende virksomhed, fordi alle andre muligheder vil være for besværlige.