Installatørpanelet: Politikerne bør kigge på folkepensionen
Socialdemokratiet mener, at de mest nedslidte skal have en tidligere folkepension. Installatør.dk har derfor spurgt panelet, hvad de synes om forslaget.
Månedens spørgsmål: ”Hvad mener du om Socialdemokratiets forslag om en tidligere folkepension til de mest nedslidte, og til dem, der har været længst på arbejdsmarkedet?”
Læs også: Installatørpanelet: Ændring af Boligjobordningen deler vandene
Allan Ramsing, Lund & Erichsen, Herning:
Jeg kan umiddelbart godt følge idéen, men jeg synes ikke, at forslaget kommer med den rigtige løsningsmodel. Personligt er jeg mest til, at man vurderer det ud fra et individuelt hensyn, hvis man vil røre pensionsalderen.
Generelt er min holdning dog, at pensionsalderen under ingen omstændigheder skal sænkes, men hvis man går med planer om at hæve den, så må man også tage individuelle hensyn med i betragtningen. Det meste af pensionen sparer vi jo selv op til, og der kan man eksempelvis godt lave en større individuel differencering i forhold til, hvor meget arbejdsgiveren smider i kassen.
I virkeligheden bestemmer vi jo langt hen ad vejen selv, hvornår vi går på pension. Det gør vi, når vi tager hul på pengekassen.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Stig Andresen, Andresen’s VVS, Fredericia:
Vi har faktisk lige snakket om det i dag, og vi er enige om, at det er noget, der er brug for at blive kigget på. Vi undrer os dog over, at de har nævnt, at det skal gælde for alle mulige brancher, men ingen har, så vidt jeg ved, talt VVS’erne med. Men rigtig mange VVS’ere er absolut nedslidte, når de er 60-65 år. Det synes jeg helt klart, at man bør gøre noget ved.
Jeg mener egentlig, at folk selv burde kunne vurdere, hvor længe de er i stand til at arbejde. Mit indtryk er nemlig, at dem, der kan, også gerne vil fortsætte med at arbejde. Dengang pensionsalderen var på 67 år, der var det jo stadig sjovt og noget, som alle kunne leve med, men så blev den sat op og efterlønnen udhulet.
Jeg tror dog ikke på, at den bliver sænket igen, da der jo mangler arbejdskraft i branchen. Jeg synes dog, at muligheden for differencering er noget, som politikerne skal sætte sig ned og kigge på og så komme med et reelt forslag, som ikke bare er valgflæsk.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Claus Pinholt, Pinholt Elinstallationer Aps, Lemvig:
Jeg kan jo se, at forslaget er en nødvendighed. Der er alt for mange, der har problemer med knæ, albuer og alt muligt andet.
Man bør ikke fastholde folk som praktikere længere, end til de er 60-65 år. Derefter bør de så enten have mulighed for at gå på pension eller blive omskolet. Den erfaring, som de har, er jo guld værd i branchen. Så hvis man kan konvertere dem over i en mere stille rolle – og måske give dem en kompensation for nedsat arbejdstid – så ville det være et drømmescenarie for alle.
Læs også: Installatørpanelet: Det forventer vi os af 2019
Det er dog klart, at hvis alle forsvinder fra det praktiske arbejde, når de er 65 år, så kommer der til at mangle arbejdskraft, og det er en af de helt store problemer. Der skal vi fortsætte med at reklamere for os selv over for unge mennesker. Desuden er både rekruttering gennem bureauer og udenlandsk arbejdskraft løsninger, der er kommet for at blive.