Installatørpanelet: Ændring af Boligjobordningen deler vandene
Tekniq har foreslået, at boligejerne skal kunne bruge Boligjobordningen til både arbejdsløn og materiale. Derfor har Installator.dk spurgt panelet, om de også synes, det er en god ide.
Månedens spørgsmål: "”Tekniq mener, at boligejerne skal kunne bruge Boligjobordningen til både arbejdsløn og materialer. Samtidig skal støttebeløbet øges markant. Er det en god idé?”
Thomas Scharbau, KNXsolutions, Lyngby:
Vi lever i en liberal verden, så jeg synes egentlig, at folk selv skal vælge, hvad de vil bruge pengene til, om det så er installationer eller noget helt andet. Jeg er derfor generelt ikke meget for en ordning, der kun favoriserer elektrikere eller VVS’ere.
Nu laver vi jo ikke varmepumper, men kun KNX-løsninger, der oftest koster mellem en halv og en hel million kroner at få installeret. Så der tror jeg ikke, at et fradrag på 20.000 kroner er afgørende for, om folk vælger at få det eller ej. Det samme gælder, hvis du skal have lagt et nyt tag. Dér er det jo heller ikke vigtigt, om du i sidste ende kan trække noget fra. Derfor rammer ordningen skævt.
Jeg synes i stedet, at man skal gøre en mere målrettet indsats for at begrænse sort arbejde og højne beskæftigelsen. Det vil både gavne hele branchen og samfundet.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Flemming Jensen, Roskilde Fjordens El, Gundsømagle:
Det, mener jeg helt klart, er en god idé. Vi har tidligere kunnet mærke en positiv effekt ved Boligjobordningen, og jeg tror generelt, at ordningen er med til at fjerne sort arbejde.
Det bliver mere attraktivt for kunden at få en regning på det udførte arbejde, hvis de efterfølgende kan trække noget fra. Derfor vil jeg tro, at det kan have en positiv effekt, hvis man sætter fradraget op til 18.000-20.000 kroner, og at det også kommer til at gælde for materialer, som jo udgør omkring halvdelen af kundernes omkostninger. Der er mange folk, der i dag køber deres materialer i byggemarkederne, fordi de tror, at de kan få det billigere dér.
Jeg støtter derfor op om Tekniqs forslag. Lige nu er der godt nok mangel på elektrikere, men ellers vil det også give virksomhederne mulighed for at ansætte flere, øge arbejdsopgaverne og få flere indtægter.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Michael Witt, Witt & Søn, Sønderborg:
Det forslag kan jeg kun bakke op om. Jo bredere ordningen er, jo mere giver det os. Jeg så egentlig gerne, at man indfører, at man kan trække en fast procentdel fra på sin faktura. Det ville også være en nem ordning at administrere.
Det vigtigste er dog, at ordningen bliver gjort permanent, så det ikke går op og ned hele tiden. Så længe man ikke ved, hvordan ordningen ser ud til næste år, så stopper folk op for at se, hvad der kommer til at ske. Det er jo egentlig det samme, vi så, da regeringen ville sænke registreringsafgiften på biler, og bilsalget derfor i en periode gik i stå. Det må for guds skyld ikke ske her.
Læs også: Installatørpanelet: Delte meninger om lettere adgang til udenlandsk arbejdskraft
Derfor mener jeg, at det er vigtigt, at man lægger sig fast på nogle parametre, som kan være med til at skabe stigende beskæftigelse i branchen.