Installatørpanelet: Delte meninger om lettere adgang til udenlandsk arbejdskraft
Regeringen har ændret holdning på spørgsmålet om udenlandsk arbejdskraft, så den alligevel ikke letter adgangen. Derfor har installator.dk spurgt panelet, om det frygter, at beslutningen går ud over væksten i branchen.
Månedens spørgsmål: ”Frygter du, at det går ud over væksten i branchen, at regeringen alligevel ikke vil lette adgangen til udenlandsk arbejdskraft?”
Henrik Egemose, Egemose El, Rudkøbing:
Det har jeg lidt svært ved at svare på generelt, da jeg tror, at det kommer an på, hvad for et firma man har, hvor stort det er, og hvor i landet man ligger.
Læs også: Installatørpanelet: Sådan stopper vi det uautoriserede arbejde
For mit eget vedkommende kan jeg dog sige, at jeg har svært ved at se, at vi skulle få brug for udenlandsk arbejdskraft. Det skyldes for det første, at der kan være en sprogbarriere, og for det andet har den udenlandske arbejdskraft, der kommer hertil, måske nok en uddannelse inden for feltet, men det kan alligevel være svært at overføre deres kundskaber til det danske arbejdsmarked. Der efterspørger vi mere specifik faglært arbejdskraft.
Det er dog svært for mig at vurdere, om regeringens nye kurs samlet vil svække væksten i branchen. Jeg kan godt forestille mig, at det kan have en betydning på større byggerier, hvor man har brug for flere hænder til at løse forskellige arbejdsopgaver.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Michael Witt, Witt & søn, Sønderborg:
Jeg ser det ikke som en barriere, så mit svar må være nej. Når det er sagt, så skal man dog huske på, at udenlandsk arbejdskraft kan være mange ting, og på større byggerier kan jeg sagtens forestille mig, at de kan have brug for ufaglærte udlændinge til at hjælpe med alt det lavpraktiske.
I forhold til VVS-arbejde er det dog ikke helt det samme, for her vil det ofte kræve opkvalificering, før vi kan tage dem ind. For en mindre butik som min er en af udfordringerne ved at tage udenlandsk arbejdskraft ind også, at vi er afhængige af, at vores ansatte kan læse, snakke og forstå dansk, selvom det selvfølgelig er noget, som de kan lære.
Inden krisen havde jeg faktisk to tyske blikkenslagere ansat, som vi var glade for. Så det er jo ikke fordi, jeg ikke mener, at udenlandsk arbejdskraft ikke kan bruges. For mig at se kommer det helt an på, hvor let de kan tilpasse sig til vores arbejdskultur, og hvilket arbejde de skal udføre.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Claus Pinholt, Pinholt Elinstallationer, Lemvig:
Jeg tror, at det vil gå ud over væksten i branchen, ja. For når vi kigger på rekrutteringen af ny arbejdskraft, så ser det svært ud, som det er i dag.
For os i en lokal virksomhed er det dog et knapt så stort problem, da vi ikke gør meget brug af udenlandsk arbejdskraft. Vi har tidligere prøvet at have nogle udlændinge, som var i rekruttering hos os, men det fungerede ikke optimalt. Det skyldes, at kunderne har svært ved at acceptere, at du sender en udlænding ud på opgaver alene. Det er ikke et spørgsmål om racisme, men handler om, at man skal føle sig tryg og kunne forstå dem, som skal lave installationer for dig. Derfor skal dem, vi sender ud, kunne tale og forstå dansk.
Læs også: Installatørpanelet: Det skal regeringen gøre for at sikre fortsat vækst i branchen
I større virksomheder kan de lettere benytte udenlandsk arbejdskraft. Når de sender en større flok afsted, så er der ingen, der siger noget til, at de tager en eller to udlændinge med til at udføre noget af arbejdet.