Installatørpanelet: Sådan stopper vi det uautoriserede arbejde
Der er sket en stigning i antallet af uautoriseret installationsarbejde, der bliver anmeldt. Derfor har Installatør.dk spurgt panelet, hvad der kan gøres ved problemet.
Månedens spørgsmål: Hvad kan der gøres ved stigningen i uautoriseret installationsarbejde?
Jesper Knopp, Knopp VVS:
Det er egentlig meget nemt og noget, som jeg har tænkt en del over. Uautoriseret arbejde er jo ikke et nyt problem, men noget som hele tiden har været der. Lige nu har mange i branchen travlt, og derfor vælger flere at få arbejdet udført af uautoriserede håndværkere.
Læs også: Installatørpanelet: Sådan imødegår vi rekrutteringsproblemer
Den løsning, jeg er kommet frem til, er, at man må indføre en ordning om, at hvis man ikke har en kvittering på det arbejde, som man har fået udført, så kan man ikke få det forsikret. Hvem tør løbe den risiko? På den måde tror jeg, at vi ikke kun vil få fjernet det uautoriserede arbejde, men også at det stort set vil få alt sort arbejde væk, ligesom at det vil minimere mange af de skader, som kan ske som følge af installationsarbejdet.
En anden løsning kan selvfølgelig også være at sætte flere ressourcer af til at kontrollere, hvem der udfører arbejdet, men jeg tror, at det bliver for svært i praksis. Derfor ser jeg det med forsikringen som den eneste løsning, selvom det også vil kræve noget af forsikringsselskaberne. Det er i hvert fald mit bedste bud.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Allan Ramsing, Lund & Erichsen:
Jah, det ved jeg ikke lige, om jeg har et godt bud på. Uautoriseret installationsarbejde er egentlig ikke et fænomen, som jeg føler, vi oplever meget af her i Midtjylland, selvom det er klart, at der altid vil være nogle, der har fået en fætter til at hænge en lampe op eller sådan noget.
På steder, hvor det er sværere at få håndværkere, kan jeg dog sagtens forestille mig, at det er et større problem, og dermed vil jeg heller ikke modsige Sikkerhedsstyrelsens undersøgelse, når den peger på, at der er sket en stigning i det uautoriserede arbejde. Derfor kan det også fra vores side være en idé at skærpe vores opmærksomhed omkring problemet og reagere, hvis vi ser eller hører om det.
Det vil jo typisk være faguddannede, der også udfører det uautoriserede arbejde. Det kunne være en svend, der lige vil tjene en ekstra skilling. Så det er da klart, at vi som virksomhed skal være opmærksomme, så vi opdager, hvis nogle af vores ansatte laver uautoriseret arbejde ved siden af. Det er nok det bedste, vi kan gøre.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Claus Pinholt, Pinholt Elinstallationer ApS:
Jeg tror på, at hvis man fjerner momsen på installationsarbejdet, så er vi også kommet problemet med uautoriseret arbejde til livs. Det vil jo betyde, at folk ikke kan spare penge på at få deres el installeret uautoriseret. Derfor ser jeg det, som den eneste rigtige løsning.
Vi kan nok så meget sige, at uautoriseret arbejde er farligt og en dårlig løsning, men så længe der er en økonomisk gulerod ved at gøre det sådan, så vil folk fortsætte med at benytte sig af det. Og vi oplever jo ofte, at folk vælger den uautoriserede løsning. Der er en hel del, der selv går ud og køber ting, og får det installeret uden om virksomhederne.
Læs også: Installatørpanelet: Sådan ændrer vi erhvervsuddannelsernes dårlige ry
Det er det, som jeg tror på, at man kan ændre ved at fjerne momsen. Hvis du kan spare 25 procent ved at få autoriserede til at udføre arbejdet, så er der nok ikke mange, der tør løbe risikoen ved at få uautoriserede til at gøre det. Det er i hvert fald min holdning til det.