Installatørpanelet: Det skal regeringen gøre for at sikre fortsat vækst i branchen

Tekniq har opfordret regeringen til at sikre den fortsatte vækst og arbejde for at forbedre de vilkår, som installatørerne opererer under. Derfor har installator.dk spurgt panelet, hvad der konkret kan gøres for at forbedre installationsvirksomhedernes vilkår.

Månedens spørgsmål: Tekniq opfordrer regeringen til at sikre den fortsatte vækst og hele tiden arbejde for at forbedre de vilkår, som virksomhederne opererer under. Hvad kan regeringen konkret gøre for at forbedre dine vilkår for at drive forretning?

Thomas Scharbau, KNXsolutions:
Regeringen skal holde fokus på de rigtige løsninger. I forhold til intelligente installationer kender vi efterhånden til teknikkerne bag, men hvis vi holder fast i de energirigtige løsninger, så tror jeg, at der vil være mange lave frugter at plukke.

Læs også: Installatørpanellet: Sådan stopper vi det uautoriserede arbejde

Det er jo egentlig et område, som alle partier uanset fløj har fokus på, og jeg føler egentlig også, at investeringslysten rundt omkring er ret høj. Særligt dem, der har pengene, har ikke den store tvivl, men for mig at se, er det jo en fælles interesse, at vi får nedsat CO2-udledningen. Derfor kan det også give god mening at indføre tilskud til energirenoveringer, så man bliver belønnet for at lave energitiltag.

Når det er sagt, så føler jeg egentlig, at vi er på rette vej, og særligt inden for el og VVS ser jeg ikke de store udfordringer, men måske kan man kaste flere penge efter solceller. Et andet fokuspunkt er at sikre, at det er kvalificerede folk, der bliver sendt ud i arbejde. Kvalificerede folk fungerer som en slags ambassadører for hele branchen, men desværre er der færre og færre, som vil være håndværkere. Det er en kæmpe udfordring.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Flemming Jensen, Roskilde Fjordens El:
Regeringen kan starte med at lette nogle af de administrative byrder. Det er virkelig dræbende, at vi hele tiden skal forholde os til ting som kontrol, persondataforordningen og andet, der skal indrapporteres til det offentlige. I en lille virksomhed som vores har vi kun halvanden kontoransat. Derfor bruger jeg også selv meget tid på kontorarbejde, og når jeg snakker med kollegaer, så kan jeg også høre, at de administrative opgaver gør det svært at starte en virksomhed op alene.

En anden ting, som regeringen kan gøre, er at ændre på uddannelsessystemet. Lige nu er det et kaos ude på uddannelsesstederne, og vi får intet at vide om, hvornår lærlingene kommer, og hvornår de igen skal afsted. Vi har fem lærlinge tilknyttet, men selvom det er den mest travle periode på året, så er tre af dem lige nu på skole, mens vi til januar, når der ikke er så meget at lave, har alle fem her. Der kunne man godt ønske sig en større fleksibilitet og en bedre fordeling henover året. Det skal jo ikke være bøvlet og besværligt for virksomheder at tage lærlinge, for vi mangler jo faglærte elektrikere i Danmark. Derfor er regeringen nødt til at gøre det attraktivt at tage lærlinge ind.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Stig Andresen, Andresen’s VVS:
En ting, man kan gøre, er at droppe bureaukratiet. Vi er jo underlagt at skulle udfylde ti skemaer hver dag. Om det så handler om langtidssyge, praktik eller lærepladser, så tager det oceaner af tid. Derfor tror jeg, at man kan vinde en del ved at gøre hele arbejdsmarkedet lettere og forenkle tingene.

Konkret kunne regeringen kigge på sygedage. Her synes jeg, at der er et stort problem og noget, der bliver udnyttet groft, at ansatte kan trække fuld løn, når de melder sig syge. Hvordan man lige løser det politisk, ved jeg ikke, og her er det også et problem, at de, der vedtager lovgivningen, aldrig selv har arbejdet i branchen.

Læs også: Installatørpanelet: Sådan imødegår vi rekrutteringsproblemer

Vi får jo ny lovgivning at forholde os til hver dag, som vi egentlig ikke kan bruge til noget. Måske kunne det hjælpe, hvis VVS-branchen blev bedre forankret i en fagforening, så vi gennem den vej kunne gå i dialog med politikerne. Hvis regeringen vil sikre en fortsat vækst i branchen, er de desuden nødt til at fokusere på at få flere i lære og generelt at få uddannet flere VVS’ere.

2ctrl ApS

Sponseret

2CTRL er landets førende virksomhed inden for KNX

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Relateret indhold

20.12.2024Installator.dk

Pengeregn over TEKNIQ-medlemmer

20.12.2024Inspectly ApS

Sponseret

Kvalitetsklubben: Styrk dit byggeprojekt med skarp intern kommunikation

20.12.2024Carlog System

Sponseret

Carlog System ønsker alle en glædelig jul samt et godt nytår

19.12.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

AO’s klimamål sætter en ny standard for grossisterne

19.12.2024Installator.dk

Stejl læringskurve koster dyrt for nystartet VVS-installatør

18.12.2024Wieland Electric A/S

Sponseret

Vi byder Thomas Bøgh Laursen velkommen til Wieland Electric A/S!

17.12.2024METRO THERM A/S

Sponseret

METRO THERM fusionerer med KVM-Genvex

17.12.2024Installator.dk

Solplus A/S bliver en del af InstallatørGruppen

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle