Installationerne er i top i Mærsk Tårnet
Det nye Mærsk-tårn i København er fyldt til randen med den mest avancerede teknik til el, vand, varme og ventilation.
Det 42.700 kvadratmeter store og 75 meter høje Mærsk Tårn på Nørrebro i København, der skal rumme studerende og forskere inden for sundhed, er netop blevet indviet. Udover nogle smukke arkitektoniske rammer, rummer Mærsk Tårnet også nogle interessante tekniske installationer, hvor der er lagt vægt på fleksibilitet.
Selve Mærsk Tårnet er opført i lavenergiklasse 2015 og er fyldt med moderne teknik til både el, vand, varme og ventilation, der blandt andet skal sikre en stabil drift af de mange laboratorier i bygningen. Eksempelvis ved et strømsvigt, hvor et omfattende UPS-anlæg sikrer en fortsat elforsyning.
Ventilation gange 22
Ventilationssystemet, der samlet kan flytte en halv million kubikmeter luft i timen, er behovstyret og opdelt i 22 systemer. Det sparer energi, da systemet kan indstilles til, at kun den mest nødvendige ventilation kører om natten, eksempelvis. Opdelingen er desuden en fordel, når ventilationsanlægget skal serviceres, fordi man undgår at slukke for hele systemet.
Mærsk Tårnet er ifølge Bygningsstyrelsen en af Danmarks mest energieffektive laboratoriebygninger, hvor spildenergi bliver genanvendt, der er klimavenlig fjernkøling, regnvand fra de grønne tage genbruges til toiletskyl og vanding, ligesom der etableres 1.500 m2 solceller.
Der er installeret tre vandsystemer til henholdsvis forskningsbrug, almindeligt brugsvand samt regnvand.
Med hensyn til køling er fryserne i laboratorierne vandkølede, hvilket betyder, at de ikke udleder varme. Alle gasser til brug i laboratorierne er desuden rørførte.
Det er Bygningsstyrelsen, der er bygherre og på statens vegne ejer Mærsk Tårnet. Byggeriet har taget seks år og er Bygningsstyrelsens hidtil største.
Om Mærsk Tårnet
- Bygningskomplekset er på 42.700 kvadratmeter og er med sine 15 etager 75 meter højt.
- Der er over 11.000 lamper, 2,6 km. elkabler, 1.300 indvendige døre, og hver anden time udskiftes en luftmængde, der svarer til Wembley Stadium.
- Bygningen overholder energikravene i BR15, og energiforbruget er cirka halvt så stort som i tilsvarende laboratoriebyggerier.
- Under bygningen er der to etager kælder, som udover cykelkælder indeholder teknik. Her finder man et avanceret ventilationsanlæg, der bl.a. sikrer nedkøling af laboratorier og komfort i resten af bygningen.
Kilde: Bygningsstyrelsen