Installationerne er i top i Mærsk Tårnet

Det nye Mærsk-tårn i København er fyldt til randen med den mest avancerede teknik til el, vand, varme og ventilation.

Mærsk Tårnet er opført med støtte fra A.P. Møller Fonden med Bygningsstyrelsen som bygherre og ejer på statens vegne. I alt har mere end 25 entreprenører og håndværksvirksomheder bidraget til byggeriet. Foto: C.F. Møller/Adam Mørk. .

Det 42.700 kvadratmeter store og 75 meter høje Mærsk Tårn på Nørrebro i København, der skal rumme studerende og forskere inden for sundhed, er netop blevet indviet. Udover nogle smukke arkitektoniske rammer, rummer Mærsk Tårnet også nogle interessante tekniske installationer, hvor der er lagt vægt på fleksibilitet.  

Selve Mærsk Tårnet er opført i lavenergiklasse 2015 og er fyldt med moderne teknik til både el, vand, varme og ventilation, der blandt andet skal sikre en stabil drift af de mange laboratorier i bygningen. Eksempelvis ved et strømsvigt, hvor et omfattende UPS-anlæg sikrer en fortsat elforsyning.

Ventilation gange 22
Ventilationssystemet, der samlet kan flytte en halv million kubikmeter luft i timen, er behovstyret og opdelt i 22 systemer. Det sparer energi, da systemet kan indstilles til, at kun den mest nødvendige ventilation kører om natten, eksempelvis. Opdelingen er desuden en fordel, når ventilationsanlægget skal serviceres, fordi man undgår at slukke for hele systemet.

Mærsk Tårnet er ifølge Bygningsstyrelsen en af Danmarks mest energieffektive laboratoriebygninger, hvor spildenergi bliver genanvendt, der er klimavenlig fjernkøling, regnvand fra de grønne tage genbruges til toiletskyl og vanding, ligesom der etableres 1.500 m2 solceller.

Der er installeret tre vandsystemer til henholdsvis forskningsbrug, almindeligt brugsvand samt regnvand.

Med hensyn til køling er fryserne i laboratorierne vandkølede, hvilket betyder, at de ikke udleder varme. Alle gasser til brug i laboratorierne er desuden rørførte.  

Det er Bygningsstyrelsen, der er bygherre og på statens vegne ejer Mærsk Tårnet. Byggeriet har taget seks år og er Bygningsstyrelsens hidtil største. 

Om Mærsk Tårnet

  • Bygningskomplekset er på 42.700 kvadratmeter og er med sine 15 etager 75 meter højt.
  • Der er over 11.000 lamper, 2,6 km. elkabler, 1.300 indvendige døre, og hver anden time udskiftes en luftmængde, der svarer til Wembley Stadium.
  • Bygningen overholder energikravene i BR15, og energiforbruget er cirka halvt så stort som i tilsvarende laboratoriebyggerier.
  • Under bygningen er der to etager kælder, som udover cykelkælder indeholder teknik. Her finder man et avanceret ventilationsanlæg, der bl.a. sikrer nedkøling af laboratorier og komfort i resten af bygningen.

Kilde: Bygningsstyrelsen 

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

04.04.2025Inspectly ApS

Sponseret

Bliver krav i byggeriet bare kastet ud?

04.04.2025Installator.dk

Årets Varebil 2025 er kåret

04.04.2025KUDSK Service

Sponseret

Kudsk søger lejere. Er det dig?

04.04.2025Installator.dk

Trumps told kan bremse fremdriften

03.04.2025Installator.dk

Kriseramt solcelleselskab etablerer nyt driftsselskab

03.04.2025VELTEK

Sponseret

EL & TEKNIK 2026 Tema: Fremtidens Danmark – Energieffektiv og elektrisk

03.04.2025Lemvigh-Müller A/S

Sponseret

ESG skaber værdi i Lemvigh-Müller

02.04.2025Solar Danmark

Sponseret

Mere end 550 lærlinge og mestre besøger Solar Danmarks lærlingedage

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup