23.06.2020  |  EL  |  Branchen

Installationsbranchen oplever den højeste ledighed siden 2012

Coronakrisen har sendt arbejdsløshedstallene hurtigt i vejret for installationsbranchen. 4,2 procent er nu meldt ledige i elbranchen, hvilket ikke er set siden 2012.

Installationsbranchen er på få måneder gået fra rekordhøj beskæftigelse til hastigt stigende ledighed på grund af coronakrisen.

Læs også: Vismænds optimisme må ikke blive en sovepude

Nye tal fra a-kasserne viser, at ledigheden i elbranchen ved udgangen af maj var steget til 4,2 procent. Man skal helt tilbage til juli 2012 for at finde et tilsvarende ledighedsniveau for branchen.

For vvs’erne er der tale om en stigning til niveauet fra begyndelsen af 2015 med en bruttoledighed på 6,2 procent.

”Tallene beskriver vel at mærke kun dem, der har meldt sig ledige i a-kassen. Hvis man ikke er med i en a-kasse eller en gul a-kasse for eksempel, så tæller man ikke med i statistikken, så det reelle tal kan meget vel være højere”, siger Maria Schougaard Berntsen, cheføkonom i Tekniq Arbejdsgiverne.

Tallene står i skærende kontrast til situationen for et år siden, hvor ledigheden i el- og vvs-branchen lå på henholdsvis 1,3 procent og 3,2 procent.

Erhvervslivet skal understøttes
Installationsbranchen har dog ikke været så hårdt ramt af coronakrisen som mange andre brancher, men til gengæld ligger branchen sidst i byggeriets fødekæde, så der er grund til at tage udviklingen alvorligt, lyder det fra cheføkonomen.

”Alt tyder på, at beskæftigelsen fortsat vil røre på sig. Lønkompensationsordningerne slutter med udgangen af august, og derfor er det afgørende, at installationsvirksomhederne til den tid har ordrer nok i pipelinen”, siger Maria Schougaard Berntsen.

Hun mener, det gælder om at understøtte erhvervslivet med forskellige initiativer, der skal sætte skub i investeringerne, som man blandt andet har set det med udbetalingen af de indefrosne feriepenge og den helt nye klimaaftale, der medfører øgede investeringer i blandt andet både varmepumper og ladestandere.

Ved udgangen af maj var der 867 ledige ud af 20.574 ledige i El-fagets a-kasse. I byggefagenes a-kasse var der 416 ledige ud af 6.760 medlemmer.

Læs også: Faglærte skal løfte Danmark ud af krisen

De nyeste tal fra Danmarks Statistik viser, at den samlede lønmodtagerbeskæftigelse er banket tilbage på 2017-niveau som følge af krisen.

- SMF

Denne artikel er en del af temaet Tema: Coronakrisen

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere