17.06.2020  |  EL  |  Branchen

Vismænds optimisme må ikke blive en sovepude

De økonomiske vismænd anlægger i deres forårsrapport en mere positiv tone end tidligere, når det gælder den økonomiske udvikling i Danmark på den anden side af coronakrisen. Ifølge Tekniq Arbejdsgiverne er der imidlertid god grund til stadig at have stort fokus på de langsigtede vækstdrivere.

Det Økonomiske Råd kunne i dag præsentere deres ekstra forårsrapport. Den forudser et fald i Danmarks BNP på omkring 4,5 procent i år, melder Tekniq Arbejdsgiverne. Det er tilsyneladende et mere positivt scenarie end rådets tidligere udmeldinger. Samtidig vurderer de også, at Danmark allerede i 2021 praktisk talt kan have genvundet det tabte. Her forventer vismændene således en vækst i BNP på 5,5 procent.

”Vismændene er blevet mere optimistiske i deres syn på den økonomiske udvikling i 2021 – og måske også lige lidt for optimistiske. I en lille åben økonomi som den danske, bliver vi meget påvirkede af udlandet og eksportmulighederne, som stadig er hårdt ramt af coronakrisen”, siger Maria Schougaard Berntsen, cheføkonom i Tekniq Arbejdsgiverne, og fortsætter:

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

”Derfor er det ekstremt vigtigt, at vi har fokus på de mere langsigtede vækstdrivere – f.eks. omstilling til grøn energi og digitalisering – så vi kommer styrkede ud på den anden side af krisen. Her har virksomheder inden for el, VVS og metal de løsninger, der skal til for at bringe Danmark op i et nyt gear”.

Læs også: Tekniq Arbejdsgiverne: Behov for yderligere politiske initiativer

Siden coronapandemien brød ud, har politikerne understøttet økonomien med hjælpepakker, der har holdt hånden under de beskæftigede og virksomhederne. Med den nye sommerpakke tages der hul på næste kapitel – at kickstarte økonomien. Her er især optøningen af tre ugers indefrosne feriepenge, som kan stimulere forbruget i de private hjem, af stor betydning.

”Feriepengene kommer til at give nye muligheder og vil forhåbentlig få boligejerne til at investere i de projekter, der trænger, og som f.eks. kan løfte boligen en energiklasse. Men vi skal nå endnu længere med den grønne omstilling. Derfor er der fortsat brug for at se på, hvordan vi bringer Danmark længere frem i det grønne førersæde”, siger Maria Schougaard Berntsen.

Tekniq Arbejdsgiverne præsenterede for nylig 14 initiativer, der kan være med til både at energieffektivisere landets bygninger, reducere CO2-udledningen og hæve aktivitetsniveauet i blandt andet installationsbranchen.

- HCL

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere