InstallatørGruppen fortsætter opkøbene – snart også i Schweiz

Den blot to år gamle kapitalfondsejede InstallatørGruppen har efter massive opkøb i 2024 nået en omsætning på godt 3 mia. kr. Men speederen holdes i bund i selskabet, der i 2025 vil udvide forretningen til Schweiz samtidig med, at opkøbene i Danmark fortsætter, fortæller InstallatørGruppens to direktører i et interview med Installator.dk

De to direktører i InstallatørGruppen, CEO Niels Meidahl og Peter Frandsen, der er kommerciel- og driftsdirektør, vil fortsætte de omfattende opkøb af installationsvirksomheder i 2025.. Foto: InstallatørGruppen

Der har været fuld fat på opkøbene i 2024, hvor InstallatørGruppen har udvidet antallet af installationsvirksomheder i gruppen med fjorten, så den nu tæller i alt 32.

Det betyder, at selskabet blot to år efter etableringen i marts i 2023 nu omsætter for godt 3 mia. kr. og i alt beskæftiger ca 1.600 medarbejdere.

”Vi lovede at købe én virksomhed om måneden. Og det har vi holdt. Godt og vel. Vi er nu repræsenteret i de fire fagområder, vi gerne ville – el, VVS, køl og ventilation – og har fået to specialkompetencer med i form af sol og fiber.  Og så lovede vi en samlet omsætning på over 3 mia. kr. i 2024 og det mål, har vi også noget,” siger Peter Frandsen, der er kommerciel- og driftsdirektør i InstallatørGruppen.

Og succesen i Danmark har nu fået InstallatørGruppen til at kigge mod udlandet. Og her er Schweiz valgt som det første land i Europa, som selskabet vi gå ind i.

”Vi vil åbne kontor i Zürich i år og har allerede ansat tre medarbejdere. Det er vores mål at opkøbe mindst en installationsvirksomhed i Schweiz i år,” siger Niels Meidahl, der er CEO i InstallatørGruppen.

At det netop blev Schweiz, skyldes landets stærke økonomi, stabile byggebranche og store befolkningstilvækst. Samtidig har landet stort set samme ESG-lovgivning og så er der et yderligere vigtigt forhold:

”Der er ikke så mange andre, der har valgt at gå ind i Schweiz,” siger Niels Meidahl, der dog samtidig understreger, at entréen i alpelandet ikke nødvendigvis bliver nem:

”Alene det faktum, at Schweiz ikke opererer med åbne virksomhedsregnskaber, som i Danmark, gør det vanskeligere at finde de egnede kandidater”.

Men de to direktører mener, at den model, der har vist sig succesfuld i Danmark, vil blive taget godt i mod i Schweiz:

De opkøbte selskaber fortsætter med at have eget navn, lokale forankring og samme ledelse, der ved salget får en ejerandel i InstallatørGruppen. 

Stigende omsætning i faldende marked

Samtidig kan de vise, at det hidtil er gået godt for InstallatørGruppen.

”Virksomhederne i InstallatørGruppen har været gode til krydssalg og har kunnet trække på et større felt af kompetencer. Og helt kontant kan vi konstatere, at vi har haft en omsætningsfremgang på mere end 5 pct. årligt i et marked, der falder med mere end 10 pct.,” siger Niels Meidahl.

”Så de virksomheder, der er kommet med i InstallatørGruppen, klarer sig markant bedre i markedet, fordi de er bedre til at bruge hinanden, får nye kompetencer og nu får tilbudt opgaver, de formentlig ellers ikke ville have fået. Vi fornemmer således, at der nu er en større interesse for virksomhederne i gruppen fra de store entreprenører. Det kan også skyldes, at vi -  i modsætning til mange andre - er velkonsoliderede,” supplerer Peter Frandsen.

Med en omsætning på godt 3 mia. kr. har InstallatørGruppen også nået målet om at kunne blande sig med de tre store, Kemp & Lauritsen, Bravida og Wicotec. Men strukturen i selskabet med 32 mindre virksomheder under paraplyen betyder også, at der er grænser for, hvilke opgaver, selskabet kan påtage sig.

”Det er da klart, at vi får henvendelser om meget store opgaver, hvor vi må sige pænt nej tak. Men vi oplever også, at entreprenører kontakter os i InstallatørGruppen og spørger, om vi kan sammensætte et team blandt virksomhederne i Gruppen, der kan løse en given opgave. Og så spørger vi ud i gruppen, hvem der har tid og kapacitet til at løse opgaven. Det fungerer faktisk rigtig godt,” siger Peter Frandsen.

Fokus på central udvikling af ESG-værktøjer

Mens InstallatørGruppen lover de opkøbte virksomheder en høj grad af selvstændighed hører der også et løfte om hjælp på en række områder med.

Løft af medarbejdernes kompetencer er et af de områder, og her afholder InstallatørGruppen forskellige kurser med fysisk fremmøde om de emner, der efterspørges. 

”Det kan være om krydssalg, ESG eller tiltrækning af nye medarbejdere. Derudover afholder vi løbende webinarer omkring forskellige udvalgte emner,” fortæller Peter Frandsen.

Et andet stort område, som InstallatørGruppen har lovet at løfte for alle de opkøbte virksomheder er ESG-indsatsen.

”ESG begynder at fylde mere og mere i branchen. En masse byggerier skal nu være DGNB-Guld certificerede, der skal laves LCA- beregninger og andet, og det hjælper vi selskaberne med.

Det er de samme regler, der rammer alle virksomheder – om den er lille eller stor,” fortæller Niels Meidahl og fortsætter:

”På ESG-delen har vi besluttet at opbygge kompetencer centralt. Lige nu arbejder vi på at udvikle IT-værktøjer, der kan understøtte vores virksomheder i de øgede rapporteringskrav, de blive mødt af. Vi har valgt egen udvikling af disse værktøjer, fordi det er en voldsom lovgivning, der rammer industrien allerede i slutningen af 2025 og alle 32 virksomheder i gruppen kan få glæde af dem.

Vi regner med at gå live med systemet til sommer og det passer med, at det er på det tidspunkt, man skal kunne lave LCA-beregninger på store byggerier,” siger Niels Meidahl.

InstallatørGruppen har sat sig som mål, at alle gruppens projekter og tjenester skal tilbyde kunderne enten livscyklusanalyse (LCA) eller miljøvaredeklarationer (EPD´er) på alle anvendte materialer.

Et mål, som en SMV´er ville have meget svært ved at nå som selvstændig virksomhed, påpeger direktørerne.

2025 – opkøbene fortsætter

Arbejdet på de interne linjer med udvikling af ESG-værktøjer til de tilknyttede virksomheder vil dog ikke tage fokus fra en fortsat vækst. Buen bliver med indtoget på det schweiziske marked spændt mindst lige så hårdt som i år.

”Vores mål er at opkøbe i alt godt 15 virksomheder.  Det – eller de – første i Schweiz og resten i Danmark. Desuden er det et mål, at vi skal have vores ESG-værktøjer til at virke - og så skal vi blive kundernes foretrukne indenfor den grønne omstilling. Det er de tre mål, vi har sat os,” siger Niels Meidahl.

Konkrete mål for omsætningen har InstallatørGruppen ikke sat sig.

”Men den er mindst en halv milliard større, når året er omme, fastslår Meidahl.

Fakta om Installatørgruppen

  • Staben i InstallatørGruppens hovedsæde i Roskilde består af 15 medarbejdere, mens der på kontoret i Aarhus er 3 medarbejdere
  • Omsatte i 2024 for ”godt 3 mia. kr.”
  • InstallatørGruppen omfattede ved udgangen af 2024 32 virksomheder inden for el, VVS, ventilation, køl, fiber og solceller fordelt over hele landet med en lille overvægt på Sjælland.
  • InstallatørGruppens virksomheder beskæftiger ca. 1.600 medarbejdere.
  • InstallatørGruppen er ejet af den norske kapitalfond FSN Capital og ejerne af de opkøbte virksomheder.

2ctrl ApS

Sponseret

KNX intelligent lysstyring – fremtiden for nybyggeri

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

21.02.2025Installator.dk

Nulemissions-byggeri i fokus på konference

20.02.2025Installator.dk

Ladeoperatør ansætter ny topchef

20.02.2025Georg Fischer

Sponseret

GF introducerer 15 års kvalitetsgaranti for MULTI/JOINT® 3000 Plus

20.02.2025Installator.dk

Nye anbefalinger indskrænker mulighederne for grøn markedsføring

19.02.2025Installator.dk

InstallatørGruppen fortsætter opkøbene – snart også i Schweiz

19.02.2025Installator.dk

Uddannelsesreform roses fra begge sider

18.02.2025Installator.dk

Erfarne faglærte skal fastholde erhvervsskoleelever

18.02.2025Geberit A/S

Sponseret

Nyt design showroom skaber liv i Vestergade i Aarhus

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Vølund Varmeteknik A/S
Uddannelse
⭐️ BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER - salgskursus med gratis overnatning ⭐️

På kurset får du en spændende kombination af teknisk viden og træning i kommunikation, som gør dig i stand til at forklare komplekse varmeløsninger på en enkel måde, der er forståelig for dine kunder.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding