Intelligent belysning og IoT buldrede frem på Light + Building

Det var tydeligt på Light + Building-messen, at belysningsteknologien udvikler sig med lynets hast. Kombinationen af intelligente belysningssystemer og IoT giver utallige nye muligheder for bygningsstyring og monitorering.

Philips Lighting skifter inden længe navn til Signify, der derfor var det dominerende navn på messestanden. Foto: Philips Lighting. .

På årets Light + Building-messe i Frankfurt var et af de største omdrejningspunkter den intelligente belysnings mange muligheder – både for producenter, kunder og ikke mindst installatører. På Philips Lightings kæmpestand fortalte commercial sales director Michael Kragh og channel marketing manager Martin Lytken om de mange nye muligheder og projekter. Blandt andet om en ny stor opgave for Københavns Kommune, hvor Philips Lighting Danmark har leveret sit trådløse Spacewise-belysningssystem.

”Hvis et mødelokale står tomt, er der ingen grund til at sætte ventilationen i gang eller få gjort rent. Alt det kan Interact Office holde øje med”, siger Michael Kragh, commercial sales director i Philips Lighting. .

Løsningen til Københavns Kommune omfatter blandt andet LED-armaturer med integrerede sensorer. Netværksstandarden er Zigbee, løsningen er retrofit, og kontakterne kører på ren kinetisk energi. Desuden kan lyssætningen styres via en smartphone, fortæller Michael Kragh. 

Læs også: Danske el-installatører i front inden for brugen af LED

Belysningssystemet er beregnet til en bred vifte af København Kommunes bygninger, det vil sige skoler, plejehjem, institutioner og kontorer. Det bliver implementeret i tre faser, hvor første fase omfatter cirka 89 bygninger eller i alt 187.000 kvadratmeter.

”Vi har lovet Københavns Kommune en halvering af energiforbruget uden dagslysstyring. Når det kommer med, vil energibesparelsen være mellem 65 og 70 procent”, siger Michael Kragh. 

Løsningen omfatter en tiårig aftale med Københavns Kommune, hvor Philips Lighting i samarbejde med installatøren Eltel holder kommunen med belysning. Så hvis et armatur går i stykker i perioden, bliver det udskiftet uden ekstra beregning. 

Udviklingen styrker installatørerne
Den teknologiske udvikling styrker ifølge Michael Kragh installatørernes samarbejde med slutkunden og giver nye mersalgsmuligheder. For eksempel kan installatøren indgå en serviceaftale med slutkunden, hvor han eksempelvis står for at regulere belysningen efter kundens aktuelle behov.

”Installatørerne får dermed en yderligere komponent til at fastholde kunderne. I stedet for at installere og så først se hinanden igen ti år senere”, siger Martin Lytken.

Hos Philips Lighting er holdningen, at det i de fleste tilfælde er installatørerne selv, der indgår serviceaftaler med slutkunderne. Men på store projekter, typisk over 200 lyspunkter og 25 kontakter, vil Philips Lighting gerne stå for serviceaftalerne. Her giver belysningssystemet Interact Office helt nye muligheder for at udnytte Internet of Things (IoT) til at styre og overvåge en bygning. For eksempel kan belysningssystemet via Indoor Positioning System (IPS) og bevægelsessensorer vise, hvordan et kontorlandskab bliver brugt.

”Hvis et mødelokale står tomt, er der ingen grund til at sætte ventilationen i gang eller få gjort rent. Alt det kan Interact Office holde øje med”, siger Michael Kragh, der ser det som en stor merværdi for kunden at kunne udnytte den mængde data, systemet genererer. Han understreger, at det ikke er Philips Lightings data, men kundens data.

Legrand: IoT giver installatører mange nye muligheder   
Hos Legrand i den modsatte ende af det enorme messeområde viste general manager for Norden, Ralf Schweickardt, magasinet Installatør rundt på standen. Legrand leverer produkter og systemer til elektrisk installation og datanetværk i bygninger, og den vigtigste messenyhed fra Legrand var at vise, at Legrands produkter nu er forbundne med hinanden i Eliot-systemet.

På Legrands messestand blev det demonstreret, hvordan firmaets produkter nu er forbundne med hinanden i Legrands Eliot-system..

På standen blev det blandt andet demonstreret, hvordan Legrands forbudne enheder virker med Amazons Alexa, Google Home og Apples Siri, og hvordan den moderne teknologi kan bruges i samspil med traditionelle installationer.

”Vi vil gerne understrege, at mulighederne allerede er her, IoT er ikke kun fremtidsmusik, det er allerede en del af folks hverdagsliv. Vi har aktuelt 20-30 IoT-enheder til hjemmet. I 2020 vil der være over 100”, siger Ralf Schweickardt.  

Eliot, der er en sammenskrivning af elektricitet og IoT, giver ifølge Ralf Schweickardt Legrand et stort vækstpotentiale, også i Danmark. 

”Det er nyt, og det bryder med folks vaner. Vi har en masse nye produkter rettet mod nybyggeri, som er mere avancerede end traditionelle lys- og stikkontakter. For eksempel hvad angår adgangskontrol. Hvis nogen ringer på døren, kan du se på din smartphone, hvem det er. Og du kan åbne døren, uanset om du er hjemme eller ej”, siger han.

Interessant rolle for installatøren
Installatørerne har først og fremmest kompetencen til at få systemerne op at køre. Og installatørens rolle bliver ifølge Ralf Schweickardt mere interessant, da den også kommer til at omfatte programmering og problemknusning. I det hele taget vurderer han, at installatørens arbejde bliver endnu mere værdifuldt.

”Vi vil gerne understrege, at mulighederne allerede er her, IoT er ikke kun fremtidsmusik, det er allerede en del af folks hverdagsliv”, siger Ralf Schweickardt, general manager for Legrand i Norden. .

”IoT buldrer frem både hos private og på erhvervsmarkedet, det er overalt. Også med hensyn til lysstyring. I mødelokaler vil lysstyrken tilpasse sig automatisk, gardinerne vil blive trukket for eller fra, alt efter, hvad man foretrækker. Temperaturen vil blive indstillet. Lokalet bliver således intelligent”, siger Ralf Schweickardt.

Læs også: Lyset kan få folk til at købe mere

Et konkret eksempel er Legrands samarbejde med Samsung og Marriott-hotelkæden om intelligent styring af hotelværelserne, så temperatur, ventilation, lys med videre bliver automatisk indstillet efter den enkelte hotelgæsts præferencer, når han eller hun tjekker ind. Løsningen er endnu ikke udrullet på danske hoteller i kæden, men findes både i Sverige og Tyskland.

Både hos Legrand og Philips Lighting ser man et stort potentiale i intelligent styring af bygninger. Og vi har kun set toppen af isbjerget.

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

22.01.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

Indendørs LED-strømforsyninger

22.01.2025Installator.dk

Nina Høegh Jensen bliver ny administrerende direktør i Energinet Eltransmission

22.01.2025Alcadon ApS

Sponseret

[ENDELIG ER DEN HER!] Alle Jettings fiberblæsemaskiner på én side...

21.01.2025Ecofoss/Green:ID

Sponseret

NYT LED armatur med akustisk optimeret filt og lav blænding

21.01.2025Prysmian Danmark

Sponseret

Prysmian og TechnipFMC underskriver samarbejdsaftale om flydende havvind

21.01.2025Gustav Klauke GmbH

Sponseret

Kan det virkelig gøres så simpelt??

21.01.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

Elektroniske sikringer til belastningsstrømme op til 20 A

20.01.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Ny LK FUGA® 21W USB-lader A+C

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Webinar
Bliv klogere på fremtidens varmepumpe (uden ude-del) til nybyggeri og udskiftning 🎓

Vi afholder et gratis webinar om den nye boligventilationsvarmepumpe S735, hvor du vil få mere viden om produktet, der skal installeres uden udedel, og som allerede nu bliver efterspurgt til fremtidens boligbyggeri.

Dato

24.01.2025

Tid

10:00

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Indeklima og energiforbrug i komplekse bygninger (Fag C)

Få redskaberne til at rådgive om sundt indeklima og energibesparelser i større bygninger.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
GPS - geometrisk tolerancesætning

Brug af GPS-tolerancer muliggør funktionsrigtigt tegningsmålsætning. Dette er helt afgørende for brug af underleverandører og da GPS-systemet er internationalt, vil landegrænser ikke være en hindring.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kursus