09.07.2020  |  EL  |  El-materiel

Intelligent dansk batteri nu på positivliste til elnettet

Det dansk producerede og udviklede batteri Xolta, der kan lagre og forsyne en hel boligblok med strøm, er kommet på Dansk Energis positivliste over anlæg, der opfylder kravene for det danske elnet. 

Batteriproducenten Xolta i Smørum kan nu glæde sig over at Dansk Energi har sat dem på listen over batterier, der er godkendt til elnettet. Et ‘intelligent’ lithium-batteri, hvor machine learning bruger vejret, eltakster og historisk elforbrug til at optimere elprisen.

I følge Xoltas director of energy storage, Lars Kruse, giver positivlisten installatører sikkerhed for, at batteriet opfylder kravene til godkendelse af installationen og er enkelt at installere.

“Flere boligforeninger ønsker at få strøm fra vedvarende energikilder, hvor batterier er nødvendige for, at de kan få det fulde udbytte af deres investering. De og installatørerne vil typisk starte med at kigge på hvilke batterier, der er godkendt, så vi er glade for at være med”, siger Lars Kruse.

Læs også: Modulbatteri til solceller gør det lettere at lagre strøm i hjemmet

Xolta er ejet af danske Lithium Balance, der har produceret og udviklet batteriløsninger siden 2006. Et eksempel er boligforeningen AKB Hedemarken i Albertslund, hvor et Xolta-batteri sørger for at strømmen fra solceller er tilgængelig, når beboerne skal bruge den. 

Projektet indgår som en del af en energirenovering støttet af Landsbyggefondsmidler. Xolta har også et samarbejde med energiselskabet Norlys og Spøttrup Kulturhal i Skive.

“Her reducerer anlægget netbelastningen og lagrer el fra nettet, når det er billigst, så elregningen bliver mindre. Og fordi spændingen reguleres, beskyttes elektronisk udstyr”, siger Lars Kruse.

Batteriet kan stå udendørs, og modellen hedder BAT-79, har en effekt på 30 kilowatt og 79 kilowatttimers lagring, og er blandt andet målrettet boligforeninger, industri, skoler og sportshaller.

- HCL

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere