09.07.2020 | EL | El-materiel
Intelligent dansk batteri nu på positivliste til elnettet
Det dansk producerede og udviklede batteri Xolta, der kan lagre og forsyne en hel boligblok med strøm, er kommet på Dansk Energis positivliste over anlæg, der opfylder kravene for det danske elnet.
Xolta har blandt andet et samarbejde med energiselskabet Norlys og Spøttrup Kulturhal i Skive. Foto: Xolta.
Batteriproducenten Xolta i Smørum kan nu glæde sig over at Dansk Energi har sat dem på listen over batterier, der er godkendt til elnettet. Et ‘intelligent’ lithium-batteri, hvor machine learning bruger vejret, eltakster og historisk elforbrug til at optimere elprisen.
I følge Xoltas director of energy storage, Lars Kruse, giver positivlisten installatører sikkerhed for, at batteriet opfylder kravene til godkendelse af installationen og er enkelt at installere.
“Flere boligforeninger ønsker at få strøm fra vedvarende energikilder, hvor batterier er nødvendige for, at de kan få det fulde udbytte af deres investering. De og installatørerne vil typisk starte med at kigge på hvilke batterier, der er godkendt, så vi er glade for at være med”, siger Lars Kruse.
Læs også: Modulbatteri til solceller gør det lettere at lagre strøm i hjemmet
Xolta er ejet af danske Lithium Balance, der har produceret og udviklet batteriløsninger siden 2006. Et eksempel er boligforeningen AKB Hedemarken i Albertslund, hvor et Xolta-batteri sørger for at strømmen fra solceller er tilgængelig, når beboerne skal bruge den.
Projektet indgår som en del af en energirenovering støttet af Landsbyggefondsmidler. Xolta har også et samarbejde med energiselskabet Norlys og Spøttrup Kulturhal i Skive.
“Her reducerer anlægget netbelastningen og lagrer el fra nettet, når det er billigst, så elregningen bliver mindre. Og fordi spændingen reguleres, beskyttes elektronisk udstyr”, siger Lars Kruse.
Batteriet kan stå udendørs, og modellen hedder BAT-79, har en effekt på 30 kilowatt og 79 kilowatttimers lagring, og er blandt andet målrettet boligforeninger, industri, skoler og sportshaller.
- HCL
Varmeanlæg

24 millioner kroner til varmepumper og solcelleanlæg til fjernvarmeproduktion
Nu kan fjernvarmevirksomheder søger støtte til at sætte turbo på varmeproduktion baseret på varmepumper og/eller solcelleanlæg. Branchen afventer stadig tilskudspulje til VE-anlæg i private boliger.
Virksomhedsdrift

Arbejdsgivere frasorterer ældre jobansøgere
Flere og flere seniorer oplever aldersdiskrimination på arbejdsmarkedet. Alder er den faktor, der diskrimineres allermest på, når arbejdsgivere skal ansætte nye medarbejdere.
Varmeanlæg

43 varmepumpeanlæg reducerer energiudgifter med mindst 1 million kroner
Producent af frøbearbejdningsudstyr installerer avanceret og kompleks energiløsning og reducerer sit energiforbrug med knap 1100 Mwh om året. Med samordning af 43 forskellige varmepumpeanlæg i flere ældre bygninger var det ifølge installationsvirksomheden Bøttcher Fog A/S en kompleks og spændende opgave.
Branchen

Flere kvinder vil traditionelle mandefag og bidrager positivt
I løbet af de seneste små 10 år er antallet af kvindelige elektrikerlærlinge mere end tredoblet. Og uddannelsen står langtfra alene, da tendensen også præger de øvrige fag i både installationsbranchen og metalindustrien. Det viser nye tal fra uddannelsesstatistik.dk.
Branchen

VVS’23 slår besøgsrekord
Tre travle dage med masser af besøgende og en fuldstændig udsolgt messe betyder, at årets VVS-messe slår besøgsrekord. Faktisk slog messens anden også alle rekorder for antallet af besøgende på én dag.
Varmeanlæg

226.000 varmepumper står i kø for at blive installeret
VE-godkendelsesordningen til varmepumper fungerer godt og sikrer høj kvalitet i installationer. Men lige nu er salg af varmepumper bremset helt op. Fordi tilskudsordninger slet ikke kan følge med. Fordi udrulningen af fjernvarme er uafklaret. Og fordi gaspriser er faldet.