Intelligent styring af varmepumper skal sikre grøn omstilling

Varmepumper, der via intelligent software kan justeres til et komfortabelt niveau, skal sikre, at små og mellemstore virksomheder bliver en del af den grønne omstilling.

Ved at strømmen, der anvendes til varmepumpen, kommer fra eller leveres til regulerkraftmarkedet, er det muligt for virksomheder at opnå økonomiske besparelser. Arkivfoto..

Hvor lang tid kan man lukke helt ned for varmen fra en varmepumpe og fortsat opnå et komfortabelt varmeniveau i små og mellemstore virksomheder?

Det er udgangspunktet for et nyt samarbejde mellem softwareudvikler EConGrid, Danmarks Tekniske Universitet, DTU Compute og energirådgivningen i Ewii.

Intelligent måling og styring skal kontrollere varme
Med det nye samarbejde er målet, at man via intelligent måling og styring af varmepumpens varmeproduktion i små og mellemstore virksomheder kan kontrollere den varme, som udledes i virksomhedernes lokaler.

Derudover er det muligt at opnå økonomiske besparelser, ved at strømmen, der anvendes til varmepumpen, kommer fra eller leveres til det såkaldte regulerkraftmarked.

Læs også: Installatører kan nu informere kunder om energidata

Det er Energinet.dk som systemansvarlig, der styrer regulerkraftmarkedet og balancerer produktion og forbrug af strøm til elnettet:

”Projektet bygger blandt andet på vores eksisterende viden om varmepumper, vores erfaringer med at anvende prognoser til at forudsige varmebehovet, og den viden vi har om fleksibel varmeproduktion”, siger Martin Vesterbæk, der er senior projektleder i energirådgivningen hos Ewii, og som også er en af kræfterne bag det nye projekt.

Vil rykke et skridt nærmere uafhængighed af fossile brændsler
I det nye projekt har DTU Compute blandt andet bidraget med erfaringer og viden fra et cities-forskningsprojekt, der indebærer forskning i relation til Smart Grids og integration af vedvarende energi.

Derudover bliver den intelligente software, som er udviklet af EConGrid, testet hos blandt andet erhvervslejemålet i Guldsøgaard i Fredericia og Strib Bibliotek i Middelfart Kommune, der begge har meldt sig som testvirksomheder.

Her har man opsat intelligente følere og målere, der opsamler data, som de tre partnere i fremtiden skal blive klogere på.

Målet med dette er at rykke et skridt nærmere uafhængighed af fossile brændsler, da varmepumper bruger strøm, som blandt andet genereres af vindmøller.

Læs også: Energisyn hos Billund Lufthavn synliggjorde potentiel millionbesparelse

Derudover håber de nye samarbejdspartnere på at få erfaringer med fremtidig udvikling af regulerkraftmarkedet til udnyttelse af både nye og eksisterende varmepumper hos virksomhedsejere:

”Løsningen her er en del af Smart Grid – det intelligente elsystem, der er en af de grundlæggende forudsætninger for, at vi kan være en del af den grønne omstilling”, siger Martin Vesterbæk.

- EL

2ctrl ApS

Sponseret

2CTRL er landets førende virksomhed inden for KNX

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Relateret indhold

20.12.2024Installator.dk

Pengeregn over TEKNIQ-medlemmer

20.12.2024Inspectly ApS

Sponseret

Kvalitetsklubben: Styrk dit byggeprojekt med skarp intern kommunikation

20.12.2024Carlog System

Sponseret

Carlog System ønsker alle en glædelig jul samt et godt nytår

19.12.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

AO’s klimamål sætter en ny standard for grossisterne

19.12.2024Installator.dk

Stejl læringskurve koster dyrt for nystartet VVS-installatør

18.12.2024Wieland Electric A/S

Sponseret

Vi byder Thomas Bøgh Laursen velkommen til Wieland Electric A/S!

17.12.2024METRO THERM A/S

Sponseret

METRO THERM fusionerer med KVM-Genvex

17.12.2024Installator.dk

Solplus A/S bliver en del af InstallatørGruppen

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle