Intelligent styring til topmoderne forskningsbygning

Københavns Universitet får i løbet af 2016 en ny bygning, der skal danne ramme om en række højteknologiske undervisnings- og forskningsenheder. Her skal intelligente bygningskomponenter give optimalt indeklima, energieffektivitet og fremtidssikre rammerne for forskere og studerende.

Den cirka 52.000 kvadratmeter store Niels Bohr-bygning skal stå færdig i slutningen af 2016..

”Vi har sørget for, at Niels Bohr Bygningen bliver styret af et intelligent system, der kan ændres og tilpasses løbende, når der er behov for det”, fortæller Lars Hansen, regionschef i Schneider Electric Danmark..

Niels Bohr Bygningen kunne i april holde rejsegilde. På omkring 52.000 kvadratmeter vil Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet i slutningen af 2016 få plads til forskning og undervisning i verdensklasse. Bygningsstyrelsen, der er bygherre, har stillet høje krav til bygningens udformning og ikke mindst til de tekniske og intelligente bygningsinstallationer.

Høje krav til komfort og fleksibilitet
”Der er tale om en stor KNX- og Dali-løsning, hvor der er stillet høje krav fra bygherren om komfort og fleksibilitet. Eksempelvis til indsamling af data i et fælles system, hvor Københavns Universitet kan overvåge data fra flere bygninger”, siger Lars Hansen, der er regionschef i Schneider Electric Danmark med ansvar for service- og projekt i Østdanmark.

Læs også: Niels Bohr Bygningen har afholdt rejsegilde

Schneider Electric Danmark har stået for projektering, opsætning og programmering af de samlede løsninger til lys, klima, ventilation samt klimaskærm på facaden af bygningen. Dertil kommer varmecentral og kølecentral som via Schneider Electrics automationsplatform SmartStruxure integrerer individuelle systemer som IBI, der er baseret på en KNX-løsning fra Schneider Electric samt funktioner som varme, ventilations- og køleautomatik baseret på BACnet MSTP-standarden. Det skal være med til at fremtidssikre løsningen ved at sikre smidig udveksling af data mellem åbne systemer.

Opgaven dækker blandt andet over 19.000 lysarmaturer og samlet over 3.000 CTS-punkter. 

En logistisk udfordring
”Det er en kompleks opgave med store krav, men udfordringen har ikke været teknisk for os. Vi har arbejdet på tilsvarende opgaver tidligere. Udfordringerne har snarere været på logistik, fordi der er så mange detaljer og medarbejdere involveret i opgaven”, fortæller Lars Hansen.

Læs også: Øland vinder kæmpeordre på Nørre Campus

Nogle af de særlige krav, som er stillet, handler om indeklima. En bygning, der skal huse 1.000 forskere og 4.000 studerende, skal kunne opretholde et optimalt indeklima uanset vejrliget udendørs. Derfor er komfort og optimale betingelser for indlæring mindst lige så vigtige elementer som energioptimering og overvågning.  

Effektiv drift uanset bygningens anvendelse
”Moderne bygninger skal ikke bare fungere optimalt ved åbningen, men være gearet til en fremtid med ændrede behov og krav. Vi har sørget for, at Niels Bohr Bygningen bliver styret af et intelligent system, der kan ændres og tilpasses løbende, når der er behov for det. Det gør det nemt at fastholde en effektiv drift, selvom forbrugsmønstrene ændrer sig. Vores primære opgave har været at give Niels Bohr Bygningen det bedste fundament for omkostningseffektiv drift i hele bygningens livscyklus”, siger Lars Hansen. 

I forhold til indeklimaet i Niels Bohr Bygningen er der ifølge Schneider Electric lagt megen vægt på at skabe komfort og optimale betingelser for indlæring..

Om Niels Bohr Bygningen
Niels Bohr Bygningen er et nyt laboratorie- og undervisningsbyggeri på i alt ca. 52.000 m2. Bygningen bliver en del af vidensbydelen Nørre Campus i København, hvor hovedparten af Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultets aktiviteter er samlet.

Byggeriet opføres i to bygningsafsnit på hver sin side af Jagtvej, dels i Universitetsparken og dels i et erhvervsområde på den anden side. De to afsnit forbindes på tværs af Jagtvej ved at etablere en skywalk i 3. sals højde samt en subwalk under vejen, der også kan benyttes af offentligheden.

Byggeriet bliver første hjørnesten i den udbygning af København Universitets aktiviteter, som sandsynligvis skal ske i de kommende år i det tidligere erhvervsområde. Byggeriet er et led i regeringens investeringsplan for modernisering af universiteterne og opføres af Bygningsstyrelsen.

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

16.01.2025BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Ny Vibrations- og accelerations sensor til AHLBORN dataloggerserie

23.12.20242ctrl ApS

Sponseret

2CTRL er landets førende virksomhed inden for KNX

02.12.2024Luxtek ApS

Sponseret

KNX-tryk i uovertruffen design

02.12.2024Luxtek ApS

Sponseret

Udskiftning af IHC med KNX

02.12.2024Installator.dk

Bygningsautomatik – et marked i vækst

02.12.2024Eaton Electric Danmark

Sponseret

Pålidelig strøm er ikke en selvfølge

02.12.2024Eaton Electric Danmark

Sponseret

Lademarkedet går ind i ny fase

02.12.2024Installator.dk

Nye krav giver gode muligheder for virksomheder, der installerer bygningsautomatik

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Webinar
Bliv klogere på fremtidens varmepumpe (uden ude-del) til nybyggeri og udskiftning 🎓

Vi afholder et gratis webinar om den nye boligventilationsvarmepumpe S735, hvor du vil få mere viden om produktet, der skal installeres uden udedel, og som allerede nu bliver efterspurgt til fremtidens boligbyggeri.

Dato

24.01.2025

Tid

10:00

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Indeklima og energiforbrug i komplekse bygninger (Fag C)

Få redskaberne til at rådgive om sundt indeklima og energibesparelser i større bygninger.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
GPS - geometrisk tolerancesætning

Brug af GPS-tolerancer muliggør funktionsrigtigt tegningsmålsætning. Dette er helt afgørende for brug af underleverandører og da GPS-systemet er internationalt, vil landegrænser ikke være en hindring.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kursus