02.10.2019  |  VVS  |  Branchen

Intelligent vandmåler “lytter” sig til lækager

Ny brug af ultralydsteknologi gør det muligt at identificere og mindske antallet af lækager i vandrør ved hjælp af akustiske støjmålinger. Det giver mulighed for en mere proaktiv indsats mod vandspild.

"Tænk, hvis vores målere kunne høre alt det, vi ikke kan se”.

Det var på baggrund af den tanke, at ideen til en akustisk lækageovervågning opstod hos Kamstrups produktchef, Stig Knudsen, for fire år siden.

Læs også: Kamstrup indvier nyt intelligent vandcenter

Nu kan teknologivirksomheden så lancere sin nye intelligente vandmåler og analysesoftware, der er udstyret med ultralydsteknologi, der kan spore mulige lækager ved at opfange lydbølger i vandflowet og registrere akustisk støj.

Løsningen er udviklet i tæt samarbejde med blandt andre Skanderborg Forsyning og Børkop Vandværk. Løsningen gør først og fremmest lækageovervågningen meget mere effektiv, idet den skaber øget transparens over forsyningsnetværket.

"Det er vigtigt for os at udvikle produkter, der passer til kundernes behov. Og i dette tilfælde har vores samarbejdspartnere bidraget med vigtig driftsmæssig erfaring, for hvordan er det lige, et hul egentligt lyder”, siger Stig Knudsen.

Det fandt partnerne ud af i et stort sandkasse set-up i Kamstups egen baghave. Her eksperimenterede man med en række prototyper, holdt lyttemøder, testede støjkilder osv. Det viste sig nemlig, at der var stor forskel på, hvordan lyden fra et boret hul og et naturligt lækagehul lyder.

Lækager i stikledninger skyld i vandtab
I dag er lækageovervågning ofte en tidskrævende, ineffektiv og dyr opgave for forsyningerne - særligt i jord- og stikledninger. Samtidig anslår en europæisk rundspørge foretaget af Ennova, at op mod 31 procent af forsyningernes samlede vandtab skyldes lækager i stikledninger.

"I dag måler vi det vand, der leveres til den enkelte husstand, og har vi formodning om lækageproblemer i et område, kan det være svært præcist at finde lækager - særligt på stikledningerne”, fortæller fagleder hos Skanderborg Forsyning, Jens Ravn Knudsen, og fortsætter:

”Vi har fx tilfælde, hvor vi i flere uger har gået og gennemlyttet et stort område manuelt. Det er dyrt - både i ressourcer og vandspild”.

Den nye løsning gør det imidlertid muligt at overvåge rørledningerne før måleren for mulige lækager. Samtidig indsnævres det geografiske område, der skal undersøges for at lokalisere lækagerne, væsentligt. Og ud over driftsoptimering, er der også gevinster at hente ved at udnytte asset management potentialet.

"For os ligger den helt store værdi i de data, der gør det muligt at optimere driften. Herhjemme har vi jo et relativt lavt vandspild, men når vi kan udnytte vores viden optimalt, kommer vi til at kunne identificere tegnene på et forestående brud og skifte præcis det rør, der trænger, allerede inden det lækker”, siger Jens Ravn Knudsen.

Læs også: Herning Vand nomineret til DI-pris for intelligente vandmålere

Akustisk lækageovervågning er én blandt flere nye løsninger fra Kamstrup, der vil fortsætte med at investere i innovativ teknologisk udvikling, som det lyder i årsregnskabet for 2018.

- JMA

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere