16.01.2023 | EL | Intelligente installationer
IoT-løsning giver mere soldrevet udendørsbelysning
Et projekt har realiseret en multifunktionel CO2-neutral solcelledrevet IoT-integreret platform. Løsningen er demonstreret og bragt til markedet i lysarmaturer og skaleret ind i andre anvendelser.
Et projekt har realiseret en multifunktionel CO2-neutral solcelledrevet IoT-integreret platform. Løsningen er demonstreret og bragt til markedet i lysarmaturer og skaleret ind i andre anvendelser. Foto: Out-sider.
Elforsk-projektet ”Solcelledrevne IoT løsninger – Grøn IoT” har realiseret en CO2-neutral solcelledrevet IoT-platform, der er demonstreret i 4 case-produkter: BIKE-SUN, JELLO, Quark og Redningsstige.
Ved indbygning af intelligens skabes både fundament for at tilbyde nye services samt gøre løsningen CO2-neutral ved at være 100 procent drevet af solenergi. Den unikke løsning vil være en affyringsrampe mod mere soldrevet udendørsbelysning.
Virker over afstande
Da både den lille soldrevne sensornode og produkter har forbindelse til IoT-netværket, kan de bringes til at interagere med hinanden, og for eksempel aktivere lyset i en solcellelampe via en bevægelsessensor, selvom sensor og lampe er placeret langt fra hinanden. Et eksempel kunne være at lamperne tændes et stykke inde i en park, når der registreres, at nogen går ind i parken.
Energieffektiv energikonvertering
Lysstyringen er baseret på ekstrem effektiv energikonverterings fra solcelle til batteri/supercap om dagen, og fra batteri til lys om natten, hvilket er afgørende for solcelledrift at hele lysarmaturet. Lysløsningerne er 100 procent drevet af solenergi, og er derfor forbrugsmæssigt neutral i forhold til elnettet.
Kommunikation med andre enheder
Læs også: Sensorer og IoT skal hjælpe beboere til adfærd med mere fokus på energi og ansvarlighed
Der er videre implementeret et IoT-modul, der muliggør kommunikation via LoRa og den udviklede serverplatform. I demonstrationer har modulet sammenknyttet alle lamperne i projektet og muliggjort løsninger med bevægelsessensorer.
Udfordringer med antennesignalstyrke
Der er i projektet identificeret udfordringer med antennesignalstyrke i produkterne, og der er udviklet en løsning, hvor solpanelet er bragt til at fungere som multifunktionskomponent, der både høster energi fra solen og kommunikerer med skyen.
Kæmpe potentiale
I absolutte tal blev der i 2009 brugt 382 GWh på belysning af gader og veje (1,2 procent af al elforbrug i Danmark). Tendensen til at minimere lysforurening breder sig både i Danmark og globalt, og her er identificeret standarder gennem International Dark Sky Association, der både reducerer lyset, og lystiden markant, ligesom der er krav til sensorstyring
- PiB
Sanitet

Rent drikkevand og store energibesparelser
Den anerkendte norske opfindelse TermoRens fjerner både de farlige legionellabakterier og omkostningskrævende kalkbelægninger fra alle former for vandrør – nu er den kommet til Danmark.
Energi

Prioriterer konverteringer væk fra naturgas
I november sidste år trådte nye regler i kraft for Erhvervspuljen, der gør det mere attraktivt for virksomheder at søge tilskud til projekter, der sparer energi eller CO2. Konverteringer væk fra gas bliver opprioriteret med større tilskud.
Branchen

Installatører går sammen om at skabe en stor aktør
11 danske installationsvirksomheder er gået sammen med kapitalfonden FSN Capital for at etablere InstallatørGruppen, der bliver en af landets største virksomheder indenfor el-, vvs, fiber, samt ventilations- og kølesystemer. InstallatørGruppen går efter at blive markedsleder igennem partnerskaber med lokale installatører over hele Danmark og tage en ledende rolle i at fremme bæredygtighed og energieffektivitet.
Virksomhedsdrift

Mindre virksomheder siger nej tak til statens energilån
På trods af at over halvdelen af de mindre, danske virksomheder er presset af høje energipriser, er der stort set ingen af dem, som planlægger at gøre brug af statens energilån. Lånet er ugennemskueligt og sporene fra corona-lånene skræmmer, mener SMVdanmark.
Branchen

Studenternes vanskelige vej til erhvervsuddannelser
Christoffer Kauling kunne ikke se sig selv læse videre efter gymnasiet. I stedet gik han i lære som trælastsælger ved XL-BYG. Det blev en uventet succes, og i dag tager han en akademiuddannelse i ledelse som en del af jobbet. Men vejen efter gymnasiet måtte han bane på egen hånd.
Energi

Ny podcast-serie om bæredygtighed
Vand, ressourcer, cirkulær økonomi og bæredygtigt byggeri er blandt temaerne i en ny podcast-serie med klimaaktivisten Marcella Hansch fra everwave foundation som vært.