16.01.2023  |  EL  |  Intelligente installationer

IoT-løsning giver mere soldrevet udendørsbelysning

Et projekt har realiseret en multifunktionel CO2-neutral solcelledrevet IoT-integreret platform. Løsningen er demonstreret og bragt til markedet i lysarmaturer og skaleret ind i andre anvendelser.

Elforsk-projektet ”Solcelledrevne IoT løsninger – Grøn IoT” har realiseret en CO2-neutral solcelledrevet IoT-platform, der er demonstreret i 4 case-produkter: BIKE-SUN, JELLO, Quark og Redningsstige.
Ved indbygning af intelligens skabes både fundament for at tilbyde nye services samt gøre løsningen CO2-neutral ved at være 100 procent drevet af solenergi. Den unikke løsning vil være en affyringsrampe mod mere soldrevet udendørsbelysning.

Virker over afstande
Da både den lille soldrevne sensornode og produkter har forbindelse til IoT-netværket, kan de bringes til at interagere med hinanden, og for eksempel aktivere lyset i en solcellelampe via en bevægelsessensor, selvom sensor og lampe er placeret langt fra hinanden. Et eksempel kunne være at lamperne tændes et stykke inde i en park, når der registreres, at nogen går ind i parken.

Energieffektiv energikonvertering
Lysstyringen er baseret på ekstrem effektiv energikonverterings fra solcelle til batteri/supercap om dagen, og fra batteri til lys om natten, hvilket er afgørende for solcelledrift at hele lysarmaturet. Lysløsningerne er 100 procent drevet af solenergi, og er derfor forbrugsmæssigt neutral i forhold til elnettet.
Kommunikation med andre enheder

Læs også: Sensorer og IoT skal hjælpe beboere til adfærd med mere fokus på energi og ansvarlighed

Der er videre implementeret et IoT-modul, der muliggør kommunikation via LoRa og den udviklede serverplatform. I demonstrationer har modulet sammenknyttet alle lamperne i projektet og muliggjort løsninger med bevægelsessensorer.

Udfordringer med antennesignalstyrke
Der er i projektet identificeret udfordringer med antennesignalstyrke i produkterne, og der er udviklet en løsning, hvor solpanelet er bragt til at fungere som multifunktionskomponent, der både høster energi fra solen og kommunikerer med skyen.

Kæmpe potentiale
I absolutte tal blev der i 2009 brugt 382 GWh på belysning af gader og veje (1,2 procent af al elforbrug i Danmark). Tendensen til at minimere lysforurening breder sig både i Danmark og globalt, og her er identificeret standarder gennem International Dark Sky Association, der både reducerer lyset, og lystiden markant, ligesom der er krav til sensorstyring

- PiB

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere