It-værktøjer kan forbedre din bundlinje kraftigt

Sådan helt generelt hænger det med installatørers udbytte af digitale værktøjer i driften. Det er synd, for der er ingen tvivl om, at det kan give enorme forbedringer af produktivitet og bundlinje – lyder det fra en erfaren rådgiver.

1. De virksomheder, der klarer sig bedst, er tæt på tallene og kender for eksempel dækningsbidraget per time samt indtjening per opgave og har styr på likviditeten. Sådan lyder det fra Frank Barrit, BDO. Foto: BDO..

Der er en grund til, at installatører er blevet installatører – og den grund hænger som regel sammen med, at installatører er glade for håndens arbejde. ”De fleste installatører er nok mere begejstrede for en ny skruemaskine end, de er for et nyt it-værktøj, der kan forbedre sagsstyring, tilbudsgivning eller efterkalkulation. Det er helt forståeligt”, fortæller Frank Barrit, der er formand for revisions- og rådgivningshuset BDOs landsdækkende faggruppe for håndværksbranchen og har mange års erfaring med at rådgive små og mellemstore håndværksvirksomheder.

”Der er sket en kraftig udvikling af digitale værktøjer til virksomhedsdrift de sidste 10-15 år, og det er min klare opfattelse, at en bedre udnyttelse af værktøjerne kan forbedre driften i de fleste installationsvirksomheder markant. Men det krævet at it-værktøjerne vel at mærke bliver udnyttet konsekvent og rigtigt”, fortæller han.

Han fremhæver tre dominerende barrierer for installatørers brug af digitale værktøjer. De lyder:

1. It-værktøjer kræver mod til at træde ind på nyt terræn. De indebærer nye arbejdsgange og ændringer i den daglige praksis. Installationsbranchen er – ligesom så mange andre brancher - præget af en vis forandringstræghed
2. En god foranalyse af behovet skal styre indkøb og indførelse af it-værktøjer. Ofte halter det med forarbejdet, når installatører anskaffer sig ny it.
3. Indførelse og gevinst af it-værktøjer kræver disciplin. Alle skal bruge dem konsekvent og på den samme måde. Det viser sig i praksis ofte at være svært i især mindre installationsvirksomheder.

Lad os dykke lidt ned i de tre barrierer.

1: Byd forandringen velkommen
”Jeg anbefaler, at alle håndværksmestre indser og erkender, at digitale værktøjer til drift af en håndværksvirksomhed tilbyder enorme gevinster. De giver simpelthen en langt mere effektiv arbejdsdag, hvor både svende, mester og kontorpersonale sparer tid og bliver klogere på hvilke opgaver/kundetyper, der har den største indtjening”, fortæller Frank Barrit.

Han mener, at den indsigt og erkendelse skal være motoren for arbejdet med at vende forandringstrægheden over for nye it-værktøjer til forandringsvillighed.

”Der er altså en stor gulerod i form af kraftig forbedret bundlinje, fordi forretningen helt enkelt bliver betydelig mere effektiv og kan løse flere opgaver på samme tid”, fortæller han.

Han nævner også andre gevinster, der kommer på toppen af den forbedrede effektivitet og bundlinje. Det er for eksempel, at faktureringen for småsager kan ske med det samme – enten ved betaling på stedet med mobilepay eller dankort - eller at fakturaen bliver produceret og sendt med et par klik på en skærm i bilen, når svenden forlader kundens adresse efter endt opgaveløsning.

”Hurtig fakturering fremmer likviditeten, fordi betalingen sker hurtigere. Det får også installatøren til at fremtræde mere professionel, ligesom de fleste privatkunder er mere betalingsvillige lige, når forbedringen i deres hjem er sket end, de er fire uger senere”, fortæller han.

Han oplever dog som nævnt en vis træghed over for nye måder at arbejde på, herunder også frygt for modstand fra medarbejderne

”Til det må jeg bare opfordre alle mestre til at overvinde frygten og tage værktøjerne i brug, idet det er helt afgørende for at klare sig i konkurrencen på længere sigt. Det er simpelthen for vigtigt til blot at lade stå til”, fortæller Frank Barrit.

2: Lad dit behov styre it-indkøb
”Jeg hører ofte, at håndværksmestre på et netværksmøde eller andet møde med andre mestre har hørt om et nyt it-værktøj til lønhåndtering, servicestyring, byggesagsøkonomi eller projektledelse, og så tænker de: Sådan en fætter skal vi også have”, fortæller Frank Barrit og supplerer: ”Det er den forkerte rækkefølge. Det er uhyre vigtigt at sætte sig ned, se på egen forretning og stille og roligt kortlægge egne behov. Hvordan ser vores hverdag ud, hvad er vigtigt for vores forretning, og hvad skal vi prioritere, når vi skal købe ny it?”.

It-værktøjer, der er anskaffet på grundlag af nøje overvejelser om, hvad der er relevant for præcis den type forretning, som mester driver, har langt større chance for at skabe gevinster. Ligesom de har langt større chancer for at blive budt velkommen af medarbejderne som en relevant hjælp i deres hverdag. Og det er netop næste punkt på dagsordenen.

3: It-værktøjer skal være en hjælp
It-værktøjer kræver disciplin. De data, der kommer ud af et it-system, er helt afhængige af de data, der bliver tastet ind i eller tilført systemet.

”God anvendelse af it-værktøjer af alle relevante medarbejdere kræver træning og motivering af medarbejderne. Det er vigtigt, at alle bruger værktøjerne, og at de bruger dem konsekvent korrekt, så datakvaliteten er høj. Sker det, så er forretningen nået langt, og det vil have kraftig effekt på effektivitet og bundlinje”, fortæller Frank Barrit.

Det er hans erfaring, at mange håndværksmestre, der for eksempel bruger et it-værktøj til sagsstyring og tidsregistrering har en for lav udnyttelsesgrad og så falder værdien af it-værktøjet selvsagt markant.

”Det er vigtigt at allokere de ressourcer og den opmærksomhed, der nu skal til for, at alle medarbejdere tager det nye værktøj til sig, er fortrolige med det og rent faktisk bruger det i hverdagen. Det er penge og tid, der kommer mangefold tilbage senere hen”, fortæller han.

Tjen penge bag computerskærmen
”Når jeg taler med håndværkere, hører jeg ofte sætningen: ’Jamen vi tjener jo ikke pengene bag computerskærmen’. Og det er efter min mening helt forkert. Der er netop mange penge at tjene for en håndværksmester, der bruger noget af sin tid bag computerskærmen”, fortæller Frank Barrit.

Han påpeger, at mange års brancheanalyser viser, at der er meget stor forskel på, hvad de bedste og dårligste bygge- og installationsvirksomheder tjener. De virksomheder, der klarer sig bedst, er tæt på tallene og kender for eksempel dækningsbidraget per time samt indtjening per opgave og har styr på likviditeten.

”I BDO tilbyder vi faktisk hjælp til økonomistyring, controller-funktion og/eller analyser af sager, priser og efterkalkulationer på ad hoc basis som en variabel omkostning. Det er en mellemvej mellem at klare det hele selv og ansætte en administrerende direktør, hvilket ofte er en stor omkostning”, fortæller Frank Barrit og afslutter med: ”Hovedpointen er, at der er kæmpegevinster gemt i, at installatører bliver bedre til at understøtte deres forretning med it-værktøjer”.

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

SG Armaturen A/S

Sponseret

Junistar Bio

Relateret indhold

23.04.2024Installator.dk

Klimahensyn og udsigten til nulemissionszoner fik installatør til at køre grønt

23.04.2024Installator.dk

Ny rapport: Hver tredje SMV har ikke styr på IT-sikkerheden

22.04.2024Installator.dk

Danmarkshistoriens største havvindsudbud skudt i gang

22.04.2024Installator.dk

Lovforslag skal understøtte hurtigere opstilling af vindmøller og solceller

19.04.2024Installator.dk

Norlys indvier første ladepark - yderligere 14 er på vej

19.04.2024RIB Software

Sponseret

Ønsker du at blive certificeret IKT-leder?

19.04.2024Installator.dk

Verdens længste elforbindelse er dansk - og netop indviet

19.04.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

AO i klimaopråb: CO2-udledningen skal ned i byggerierne

Jobmarked

Se alle

Zealand - Erhvervsakademi Sjælland

Vi søger en dygtig underviser til vores VVS-installatøruddannelse

Har du en passion for VVS-faget og brænder du for at udvikle og formidle din faglige viden? Så er der en spændende mulighed for at blive en del af Zealands team i Slagelse. Vi søger en dygtig adjunkt eller lektor til vores VVS-installatøruddannelse, som udbydes både som fuldtidsstudie og som efteruddannelse i Slagelse.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

02.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Solar Danmark

Projektleder med teknisk erfaring

Du har nu muligheden for et alsidigt job, hvor du bidrager til den grønne omstilling. Som projektleder i Solar Industrial Solutions vil du være en del af projekter med mange samarbejdsflader både nationalt og internationalt. Du gør en forskel for vores kunder ved at hjælpe dem i hele salgs- og implementeringsprocessen.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

24.04.2024

Solar Danmark

First Line Supporter

Har du lyst til at blive en del af det team, der supporterer Solars Offshore & Marine kunder? Jobbet som First Line Supporter er for dig, der ønsker at arbejde med tekniske løsninger og som har lyst til at servicere kunder i hele verden.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

23.04.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
ENERGIKONSULENT 2 - FLERFAMILIEHUSE OG ERHVERV

Uddannelsen til energikonsulent i flerfamilie og erhverv certificerer dig til at kunne energimærke alle typer bygninger.

Dato

10.04.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På modulet Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

11.04.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
BR18, brandsikring, krav og løsninger

Bliv skarp på BR18’s brandkrav og få en gennemgang af certificerede rådgiveres funktion og konsekvens for rådgivere, byggeledere, installatører m.fl.

Dato

23.04.2024

Tid

08:00

Sted

Horisont Hotel & Konference, Agro Food Park 10, 8200 Aarhus N

Solar Danmark
Gå-hjem-møde
Lærlingedagen 2024 - Vejen (Gratis)

Fremtidens elektriker

Dato

23.04.2024

Tid

14:00

Sted

Vejen

Danvak
Kursus
CTS-anlæg. Konstruktion, installation og drift

Med korrekt anvendelse af CTS/BMS-systemer kan bygningsejere/driftsfolk, smart og innovativt, sikre den danske målsætning om en CO2-reduktion på 70% i 2030.

Dato

25.04.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø