30.01.2017 | VVS | Intelligente installationer
Johnny Øland: Vores system kunne have reddet Svinkløv Badehotel
Det danske firma Fire Eater har udviklet et brandslukningssystem, som kvæler ilden, før den får fat. Med vores system installeret var branden på Svinkløv Badehotel ikke blevet til noget, lyder det fra direktør Johnny Øland.
Ifølge Johnny Øland, direktør i Fire Eater, kunne systemet 'Inergen' have sikret, at Svinkløv Badehotel i Nordjylland ikke brændte ned til grunden, som følge af en omfattende brand den 26. september 2016. Foto: Flickr/Poul Rasmussen.
Normalt anvender man vand, når man skal slukke en brand, hvorfor de fleste bygninger i dag er forsynet med sprinklersystemer. Det giver dog et stort oprydningsarbejde bagefter, hvilket har fået den danske virksomhed Fire Eater til at udvikle brandslukningssystemet Inergen, der kvæler ilden, før den får fat, skriver dagensbyggeri.dk.
Når en brand opstår, aktiveres systemet, og ved hjælp af en helt særlig luftart kvæles ilden, før den når at udvikle sig til store flammer.
Læs også: Johnny Øland skal stå i spidsen for Fire Eater
"Vi skal snart i gang med at sikre Rosenborg Slot, så historisk værdi ikke går tabt dér, siger Johnny Øland, adm. direktør i Fire Eater.
Med vores system installeret var branden på Svinkløv Badehotel ikke blevet til noget. Vi skal snart i gang med at sikre Rosenborg Slot, så historisk værdi ikke går tabt dér, siger Johnny Øland, adm. direktør i Fire Eater, til dagensbyggeri.dk.
Ilden mangler oxygen
Johnny Øland forklarer, at Inergen er bygget op om en luftart, der består af 52 procent nitrogen, 40 procent argon og 8 procent oxygen. Mængden af oxygen eller ilt er derfor væsentligt lavere end mængden i den luft, vi indånder, hvor tallet ligger på 20,9 procent.
Det betyder, at ilden hurtigt dør ud, da den ikke får den mængde oxygen, som den ellers har brug for.
Læs også: Nye brandalarmanlæg sikrer Bispebjerg Hospital
Ild har brug for mere ilt end mennesker. Inergen er aktivt 24 timer i døgnet, også når der er mennesker i rummet, siger Johnny Øland til dagensbyggeri.dk. Han forklarer desuden, at luftarten ikke er skadelig at indånde.
Systemet aktiveres af en røgsensor, hvilket udløser alarmer med lys- og lydeffekter, og bygningens ventilation vil automatisk blive slået fra. Inergen kræver kun én dyse, som kan sidde i loftet eller væggen. Gassen opbevares i stålcylindre eller beholdere i et andet rum.
- KLZ
Belysning

Nørreport Station vinder lyspris
Nørreport Station i København vinder Den Danske Lyspris 2016, som uddeles af Dansk Center for Lys. Prisen gives for belysningsforholdene ved det nye Nørreport.
Byggeri

Installatør sætter turbo på isoleringen
De tekniske installationer på boligbyggeriet Karré G og Karré I på Teglholmen i København bliver isoleret med Isocover-beklædning frem for pladekapper. Det giver en større fleksibilitet og hurtigere montering.
Branchen

Hver tredje installatør bliver anmeldt
Én ud af tre danske installationsvirksomheder er blevet anmeldt af kunder på nettet. Det er en tendens, som forventes at stige de kommende år, vurderer ekspert.
Byggeri

Tekniq: Pauser og øl i arbejdstiden tegner et forkert billede
TV2-udsendelsen Danmark mod Østeuropa giver ikke et retvisende billede af byggebranchen, mener brancheorganisationen Tekniq.
Intelligente installationer

Nye brandalarmanlæg sikrer Bispebjerg Hospital
Høyrup & Clemmensen har installeret automatiske brandalarmanlæg på Bispebjerg Hospital. Anlæggene skal på kort tid varsle hospitalets personale om begyndende brande.
Virksomhedsdrift

Arbejdsgivernes direktør stopper
Direktør for brancheorganisationen Arbejdsgiverne, Jani Lykke Methmann, har valgt at fratræde sin stilling. Hun starter pr. 1. februar som direktør for Væksthus Syddanmark.