30.01.2017  |  VVS  |  Intelligente installationer

Johnny Øland: Vores system kunne have reddet Svinkløv Badehotel

Det danske firma Fire Eater har udviklet et brandslukningssystem, som kvæler ilden, før den får fat. ”Med vores system installeret var branden på Svinkløv Badehotel ikke blevet til noget”, lyder det fra direktør Johnny Øland.

Normalt anvender man vand, når man skal slukke en brand, hvorfor de fleste bygninger i dag er forsynet med sprinklersystemer. Det giver dog et stort oprydningsarbejde bagefter, hvilket har fået den danske virksomhed Fire Eater til at udvikle brandslukningssystemet Inergen, der kvæler ilden, før den får fat, skriver dagensbyggeri.dk.

Når en brand opstår, aktiveres systemet, og ved hjælp af en helt særlig luftart kvæles ilden, før den når at udvikle sig til store flammer. 

Læs også: Johnny Øland skal stå i spidsen for Fire Eater

”Med vores system installeret var branden på Svinkløv Badehotel ikke blevet til noget. Vi skal snart i gang med at sikre Rosenborg Slot, så historisk værdi ikke går tabt dér”, siger Johnny Øland, adm. direktør i Fire Eater, til dagensbyggeri.dk. 

Ilden mangler oxygen
Johnny Øland forklarer, at Inergen er bygget op om en luftart, der består af 52 procent nitrogen, 40 procent argon og 8 procent oxygen. Mængden af oxygen – eller ilt – er derfor væsentligt lavere end mængden i den luft, vi indånder, hvor tallet ligger på 20,9 procent.

Det betyder, at ilden hurtigt dør ud, da den ikke får den mængde oxygen, som den ellers har brug for.

Læs også: Nye brandalarmanlæg sikrer Bispebjerg Hospital

”Ild har brug for mere ilt end mennesker. Inergen er aktivt 24 timer i døgnet, også når der er mennesker i rummet”, siger Johnny Øland til dagensbyggeri.dk. Han forklarer desuden, at luftarten ikke er skadelig at indånde.

Systemet aktiveres af en røgsensor, hvilket udløser alarmer med lys- og lydeffekter, og bygningens ventilation vil automatisk blive slået fra. Inergen kræver kun én dyse, som kan sidde i loftet eller væggen. Gassen opbevares i stålcylindre eller beholdere i et andet rum.

- KLZ

Mere fra redassistent@horisontgruppen.dk

redassistent@horisontgruppen.dk

  • Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation
Se profil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere