Kæmpe varmepumpe skal udnytte hav- og spildevand i København
Hofor har indviet en ny stor demonstrations-varmepumpe, der skal udnytte varmen fra både hav- og spildevand. Varmen bliver efterfølgende sendt ud i det storkøbenhavnske fjernvarmenet.
Store elvarmepumper forventes at blive en central teknologi i fremtidens bæredygtige energisystem. De tre varmeselskaber Hofor, CTR og Veks har derfor sammen med en række partnere etableret en stor eldrevet demonstrations-varmepumpe med havvand og spildevand som de kilder, som varmen hentes ud af.
2. april var der indvielse af varmepumpen, som er placeret i Sydhavnen ved Sjællandsbroens pumpestation. Her klippede Københavns teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) den røde snor og igangsatte den store varmepumpe.
"København har sat et ambitiøst mål om at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025. Det kræver, at vi tager fat på at eksperimentere med ting som varmepumper og geotermi. Jeg er derfor glad for, at vi nu for alvor begynder at gøre os erfaringer med, hvordan det kan indpasses i den københavnske varmeforsyning”, siger Ninna Hedeager Olsen.
Mere vedvarende energi i fjernvarmesystemet
En varmepumpe kan flytte energi fra et sted til et andet. Denne demonstrations-varmepumpe skal teste, om vi kan hente energi og varme fra havvand og spildevand, som er nogle af de store energikilder, der har potentiale til at forsyne hovedstadsområdet med fjernvarme i fremtiden.
Varmepumpen bruger el, som i fremtiden forventes primært at komme fra vindmøller og solceller. Varmepumper udnytter derfor fjernvarmesystemet som lager for vindkraft og solceller og samtidig supplerer bæredygtig biomasse i den grønne omstilling af fjernvarmesystemet.
Projektet er derfor med til at få flere vedvarende energikilder i fjernvarmesystemet og baner på den måde vejen for en fremtid, hvor både vores fjernvarme og vores energisystem bliver endnu grønnere og mere fleksibelt. Derfor er varmepumper interessante, lyder budskabet fra Hofor.
Fremtidens grønne, fleksible energisystem skal udvikles i flere etaper. Her er biomasse ifølge Hofors direktør Lars Therkildsen den første trædesten, som er helt afgørende for Københavns målsætning om at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025.
”For at være klar til den næste etape, er det nødvendigt, at vi får erfaringer med varmepumper i stor skala. Det er afgørende at få testet, hvilke varmekilder der egner sig til fjernvarme og at få afklaret, hvor driftssikker, økonomisk effektiv og fleksibel, teknologien er”, siger Lars Therkildsen.
Han understreger, at det derfor er en stor milepæl for hele hovedstadsområdet, at demonstrations-varmepumpen nu er sat i gang.
Varmepumpen kan forsyne, hvad der svarer til 1.100 husstande med fjernvarme.
- JKK