Kalkfrit vand er genvejen til et bæredygtigt byggeri
Bygger du med omtanke for den grønne omstilling? Den rette vandbehandling i bygninger sikrer værdifulde fordele for omgivelser, brugere og ikke mindst vores miljø. Og vi har et fælles ansvar for at passe på vores planet. Bare én lille ændring kan gøre en stor forskel. Derfor gør vi vores for at bidrage til den grønne omstilling – og det gør vi gennem vand.
Med mange års erfaring i vandbehandling, hersker der ingen tvivl om, at vandets kvalitet spiller en særdeles vigtig rolle for et bæredygtigt byggeri. Kalk er nemlig rørsystemets værste fjende og er skyld i flere kosmetiske og driftsmæssige problemer for både drift og vedligehold i bygninger. For at opnå en sund drift i bygningen kan man installere et blødgøringsanlæg, der reducerer vandets kalkindhold.
Bare 1 mm kalkbelægning øger energiforbruget med op til 10%
Selvom man ikke tænker over det i dagligdagen, er kalk med til at forårsage store udfordringer for bygninger, hvilket påvirker den grønne omstilling. Derfor kan man ligeså godt tænke vandbehandling ind i første fase af et byggeri eller renovering, så man kommer godt fra start mod en grønnere hverdag.
Med væsentligt mindre kalk i rørsystemet, vil bygningen opnå et markant lavere energiforbrug. Faktisk kan bare 1 mm kalkbelægning på varmeflader i vekslere, kedler og varmtvandsbeholdere øge energiforbruget med op til 10%. Desuden får bygningen en bedre udnyttelse af fjernvarmen og undgår tillægsafgifter grundet for høj returtemperatur.
Mange bygniner kæmper tilmed med dyre reparationer af vaskemaskiner, cisterner, vandhaner og toiletter. Med blødt vand i hele bygningen minimeres udgifter til reparationer, og installationer får markant længere levetid. Det gælder i øvrigt også levetiden på varmtvandsbeholderen og varmesystemet, der også drager fordel af et blødgøringsanlæg.
En bæredygtig fremtid
Hvis der er tale om en ejendom, er det ikke kun drifts-og energibesparelser, der er værd at nævne. Beboerne oplever en markant nemmere hverdag, hvor afkalkning af husholdningsapparater, badeområder og armaturer minimeres. Rambøll har lavet rapporten, ”Blødt vand i cirkulær økonomi”, der tydeligt fremviser fordelene for miljøet, hvis alle husstande havde blødt vand.
Kalk og det danske grundvand
Kalk er en helt naturlig del af grundvandet i Danmark, eftersom det hives op fra undergrunden, som til dels består af kalk. Dog er nogle områder i Danmark mere udsatte end andre. Man betegner vand med meget kalk som ”hårdt” og vand med mindre kalk som ”blødt”. Jo højere hårdhedsgraden i vandet er, jo større er kalkindholdet. Dog giver et kalkindhold på bare 8-12 hårdhedsgrader allerede problemer i husstande og ejendomme.
Læs meget mere om BWT og bæredygtig vandbehandling til bygninger her